Замовлення на терор у Криму: РФ заздалегідь перекинула штурмовиків і десант

Сценарій для терору в Криму

У період з 25 до 30 липня 2016 р. новостворена Національна гвардія РФ спільно з МО РФ на полігоні «Прудбой» у Волгоградській області провела свої перші навчання на тему «терористична загроза в Криму». У ході маневрів, у яких брали участь понад 4500 військовослужбовців та 500 одиниць спецтехніки, була відпрацьована спецоперація ПДВ з висадки десанту з літака Іл-76 та вертольота Мі-8, а також застосування бойових вертольотів та артилерії.
Легендою навчань стало «захоплення терористами, які прибули з-за кордону, населеного пункту в Криму». Сценарій створення приводу для агресії обіграли в полі, а його інформаційне продовження відбулося через тиждень безпосередньо в північній частині Криму.
Масштаб і характер маневрів указував більше на відпрацювання наступальної операції, ніж на тренування дій в рамках ліквідації локальної терористичної загрози.
У цій частині публікації кремлівський пропагандист Дмитро Кисельов сказав би свою фірмову фразу: «Збіг?! Не думаю».

Передислокація «назад у майбутнє»

Та навіть не ці факти є найбільш цікавими, а найцікавіше те, що під приводом навчань у Крим спішно перекинули такі підрозділи:

З 27 липня до 2 серпня передислокували підрозділи 247-го десантно-штурмового полку (м. Ставрополь).

З 2 по 6 серпня на територію Криму прибули:

— Підрозділи та техніка 1-ї інженерно-саперної бригади (м. Муром).  Військовослужбовці бригади пройшли недавно обкатку в сирійській Пальмірі. Бригада відрізняється від інших російських інженерно-саперних частин наявністю штурмових підрозділів, до їхніх завдань входить забезпечення бойових дій на урбаністичній місцевості (штурм будинків, дії у містах тощо).

— підрозділи та спеціальна техніка 66-ї бригади управління 49-ї загальновійськової армії (м. Ставрополь), до завдань якої входить забезпечення зв’язку військового керівництва з президентом та міністром оборони РФ;

— окремі підрозділи російської національної гвардії (які дислокуються і в Краснодарському краї, і в центральній частині РФ, наприклад, у Липецьку);

— багато різної броньованої та спеціальної техніки, яка після прибуття на поромах в Керч розчинилась на просторах півострова;

Маневри в Краснодарському краї

Одночасно з цим на територію Краснодарського краю з центральної частини РФ перекидали частини забезпечення, зокрема, високомобільні сили. Так, ще 3 серпня 2016 р. у м. Кримськ з Московської області перекинули підрозділи та техніку 100-го окремого полку матеріально-технічного забезпечення – МТЗ (м. Калінінець), який відрізняється підвищеною мобільністю та пристосований для оперативного перекидання в будь-яку точку, де буде надзвичайна ситуація.
Мабуть, тому підрозділи розмістили на території аеродрому «Кримськ» (у разі потреби їх можуть направити літаками в Сирію, в Крим або в іншу точку напруги).

Водночас протягом перших 6 днів серпня в Новоросійському районі фіксувалося активне переміщення колон різних типів військової техніки. Місцеві жителі спостерегли колони бронемашин  та вантажівок з місцевими десантниками та з прибулими з Астрахані морськими піхотинцями 727-го окремого батальйону, які переміщувалися між Анапою та Новоросійськом. Фіксували також передислокації в порт Новоросійська, де розміщені десантні кораблі.

Накачка Криму

В самому Криму, на полігоні «Опук», з липня відбувався процес активного бойового злагодження штурмових підрозділів морської піхоти, берегових військ, танкових рот, всіх видів артилерії, підрозділів зв’язку та забезпечення. У ході злагодження підрозділи 126-ї бригади берегової оборони, 810-ї бригади морської піхоти, 8-го артилерійського полку, 68-го окремого морського інженерного полку, 133-ї, 99-ї та 78-ї бригад МТЗ (матеріально-технічне забезпечення) та інші частини відпрацьовували спільні дії в обороні та нападі. На кримських дорогах помітили значне збільшення колон військових вантажівок, бронетранспортерів, танків на тягачах та берегових ракетних комплексів «Бастіон». А на півночі півострова, у Красноперекопському районі, очевидці повідомляли про регулярний рух залізницею ешелонів з військовою технікою, колон вантажівок з гаубицями на буксирах та РСЗВ «Град».

Висновки

Так інформаційна провокація із заявою ФСБ РФ про спроби скоєння «терактів» на півострові та розкриття цілої «мережі агентів Головного управління розвідки України» стала логічним продовженням операції та підготовки до агресії.
Екстрене перекидання високомобільних і штурмових підрозділів у Крим та Краснодарський край із Мурома та Московської області вказує на агресивні плани Кремля. Водночас залишаються відкритими питання: що будуть розміновувати Муромські роботизовані підрозділи в Криму, які міські об’єкти допомагатимуть штурмувати? В район яких «надзвичайних ситуацій та катастроф» готові вилетіти московські МТЗ-шники з аеродрому «Кримськ»?

Всі вказані військові частини опинилися в Криму за кілька днів до створення картинки затримання українських «диверсантів» та театрального виступу російського президента, який прозоро натякнув на певні «адекватні відповіді».

Такі «збіги» не снилися навіть Дмитру Кисельову.

Матеріал підготував Дмитро Лісунов (Медіа клуб суспільного діалогу «Європростір») за підтримки волонтерів InformNapalm.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *