Ясинувата під прицілом російської гібридної агресії

Російська гібридна воєнна агресія на сході України використовує складну комбінацію класичних воєнних операцій, тероризму та злочинної поведінки на полі бою заради досягнення політичної мети кремлівської еліти. У редакторській передмові довідника Military Balance 2015 «гібридна війна» трактується як використання воєнних і невоєнних інструментів в інтегрованій кампанії, направленій на досягнення раптовості, захоплення ініціативи й отримання психологічних переваг, що використовують: дипломатичні можливості, масштабні й стрімкі інформаційні, електронні та кібероперації, прикриття й приховування воєнних і розвідувальних дій у поєднанні з економічним тиском. У цьому розслідуванні волонтери InformNapalm розкладуть по поличках один із прикладів використання інформаційного фронту російськими окупаційними військами в гібридній агресії проти України. Наймасовіший сценарій, який використовує російський інформаційний компонент, – періодичне створення образу «воєнного злочинця» зі Збройних сил України. Робиться це так. На лінії фронту окупанти влаштовують провокаційні обстріли житлового сектору. Потім за шаблоном створюють інформаційні «вкиди», у яких лунають звинувачення на адресу українських підрозділів. Але доволі часто окупанти роблять фатальні помилки.

13 серпня на російському гібридному інформаційному ресурсі вийшла новина й відеосюжет з місця подій під назвою «ЯСИНУВАТА. УКРАЇНСЬКИЙ СНАРЯД ПРИЛЕТІВ У БУДИНОК. ПОРАНЕНО ЧОЛОВІКА». Відповідно до шаблону, в обстрілі житлового будинку й пораненні мирного жителя Ясинуватої (Донецька обл.) звинувачують ЗСУ. Чи так це? Детально проаналізуємо відеосюжет.

На хронометражі 0:03 зафіксовано фасад будинку, червоним виділено руйнування внаслідок влучання снаряду й вибуху на другому поверсі. Зверніть увагу на те, що вибиті вибуховою хвилею склопакети закладені плитою OSB-3. Також бачимо шматки утеплювача навколо віконної рами. Зеленим виділено отвір вікна на першому поверсі, який також заклали плитою OSB-3.

На хронометражі 0:12-0:23 ми бачимо, що оператор веде зйомку на першому поверсі будинку. На скріншоті нижче зеленим виділено місце влучання боєприпасу у вікно першого поверху. Зверніть увагу на характерні сліди, які залишив хвостовик гранати, а також на шпалери з малюнком квітів.
На хронометражі 0:37 ми бачимо слід від влучання гранати. Судячи зі шпалер з малюнком квітів, це кімната першого поверху. На кадрі чітко видно характерні сліди хвостовика гранати ПГ-9, яка входить у комплект вистрілу для станкового гранатомета СПГ-9 чи гладкоствольної гармати 2А28 «Гром» (встановлюється на БМП-1). Цікаво, що запальник гранати не спрацював. Граната пробила склопакет на першому поверсі та внутрішню перегородку будинку з гіпсокартону. Ймовірно, російські військовослужбовці, у поспіху виконуючи провокацію, забули зняти запобіжний ковпачок із запальника.  

На хронометражі 0:43 ми бачимо місце влучання другої гранати в районі скосу даху та перекриття між поверхами, під віконною рамою. А також шпалери блакитного кольору.

На хронометражі 0:47 із пошкодженого вибухом вікна другого поверху видно два будинки. Перший будинок зі світлим дахом, другий – з червоним. Зверніть увагу на плиту OSB-3 замість склопакету, і утеплювач стирчить.

Тепер ми маємо можливість визначити приблизні траєкторії прильоту гранат до постраждалого житлового будинку (на скріншоті зображені червоною та зеленою стрілками). За характерними руйнуваннями можна пересвідчитися, що на другому поверсі детонатор гранати спрацював.

З допомогою супутникових знімків вдалося ідентифікувати пошкоджений будинок (він розташований у Ясинуватій за адресою вул. Калініна, 7), а також напрямок прильоту гранат відносно сусідніх будинків та сторін світу.

Виходить, що гранати прилетіли зі східного напрямку, тобто, з боку позицій окупаційних військ. Для наочності наводимо скріншот сервісу liveuamap, де червоним позначена територія, підконтрольна російським окупантам. Синьою стрілкою позначено напрямок стрільби.

Висновки: російські окупанти для створення інформаційних «вкидів» під час ведення гібридної агресії проти України використовують всі доступні способи та методи. Навіть такі, при яких на кону стоїть життя мирного населення. Але для путінського режиму життя українців, і навіть життя росіян, нічого не варте. Достатньо згадати влаштовані ФСБ-шниками підриви будинків у Волгодонську та операцію «Рязанські навчання», яка провалилася, її ще називають «Рязанський цукор».

Тематичні матеріали:

Матеріал до публікації підготували Кузьма Тутов та Михайло Кузнецов.

(CC BY) Информация подготовлена специально для сайта InformNapalm.org, при перепечатке и использовании материала активная ссылка на автора и наш проект обязательна.

Призываем читателей активно делиться нашими публикациями в социальных сетях. Вынесение материалов расследований в публичную плоскость способно переломить ход информационного и боевого противостояния. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *