Війська РХБЗ ЗС РФ пускають «дим в очі» в Криму і «спалюють оленів» у Сибіру

OSINT-розслідування InformNapalm присвячене оцінці недавніх маневрів військ РХБЗ ЗС РФ у різних регіонах Російської Федерації, а також фіксації спецзасобів  РХБЗ ЗС РФ на території окупованого Криму.

«Пускати дим в очі» — це традиційна стратегія Російської Федерації на міжнародній арені, витворена під час агресивних дій проти сусідніх держав. Про неї пишуть багато аналітиків та експертів, але у військовому плані є сили та засоби, покликані буквально втілювати цей принцип — війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) ЗС РФ (до 2003 року – хімічні війська), перед ними ставлять такі завдання:

— забезпечення аерозольного (димового) маскування військ та об’єктів;
— аерозольна протидія високоточній зброї та засобам розвідки;
— завдавати втрат ворогові, використовуючи запалювальну зброю;
— ліквідація наслідків аварій (руйнувань) на радіаційно, хімічно та біологічно небезпечних об’єктах;
Та багато інших функцій, які у цьому розслідуванні ми не розглядаємо.

Активні навчання РХБЗ у регіонах РФ

 

Перша половина серпня характеризується великою кількістю військових маневрів ЗС РФ, зокрема, військ РХБЗ. Це й дводенні тренування з аерозольного маскування головної бази Північного флоту — міста Сєвєроморськ (місто є закритим адміністративно-територіальним утворенням, в’їзд у місто по пропусках, — прим. ред.), і відпрацювання дій з ліквідації наслідків техногенної катастрофи підрозділом радіаційного, хімічного та біологічного захисту Балтійського флоту на полігоні в Курській області. Крім цього, недавно пройшли навчання військ РХБЗ на базі у Вірменії (на високогірному полігоні Камхуд) і в підрозділах Оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні республіки Молдова.

Особливий інтерес викликає залучення російських військ РХБЗ до операції в Сибіру, де на початку серпня спеціалісти знищили рештки 240 оленів.

«Безпосередньо у вогнищі зараження діють шість мобільних груп, у кожній — дюжина ліквідаторів, вони спалюють та дезінфікують. Для цього використовують вогневі суміші, нафтопродукти та стару автомобільну гуму», — говориться у повідомленні.
Нагадуємо, що спеціалістів РХБЗ ЗС РФ розвідники спільноти InformNapalm вже фіксували раніше в контексті відряджень у зону бойових дій на Донбасі, а також спецзасоби та озброєння російських військ РХБЗ помітили у Сирії. Поки у Сибіру війська РХБЗ тренуються спалювати рештки оленів, на Донбасі та у Сирії керівники РФ нелегально випасають стада зовсім інших «оленів» — військовослужбовців ЗС РФ, інформацію про їхню загибель наказано приховувати під грифом «таємно».

Дим із Криму

У ході серпневих масштабних маневрів російської військової техніки у Криму також зафіксували спецтехніку військ РХБЗ. Так, біля м. Білогорська, с. Донське помітили рух у колоні щонайменше трьох машин димогенерації та дезактивації ТМС-65М (теплова машина спецобробки) на базі Урал-375Д, на його рухомій платформі стоїть авіаційний двигун від МІГ-15.

Ідентифікацію та підтвердження місця зйомки провів користувач galandecZP.

Як працює ця машина, можна побачити на відео. Перенасичений водяною парою потік повітря, який містить велику кількість ядер конденсації карбаміду, які утворюються під час згорання палива у машинах ТМС-65, викидається в атмосферу, де конденсується, утворюючи стійкий, штучний туман (хмарність нижнього ярусу).

Смуга туману може створюватися й по ходу руху машин. Не зважаючи на щільність диму, для ефективності використання у випадку маскування важливий напрямок руху (атаки) та вітру, а саме: збіг напрямку атаки та вітру.

За оцінками багатьох аналітиків та експертів, серпнева провокація в Криму з викраденням громадянина України, колишнього працівника Запорізької АЕС Євгена Панова та звинувачення його у «плануванні проведення диверсій та терактів» може бути інформаційним компонентом створення Casus belli з метою подальшої ескалації бойових дій та наступальної операції РФ проти України.
У цьому контексті активна передислокація в Криму спецзасобів для постановки димової завіси, що може чинити аерозольну протидію засобам розвідки, зокрема, супутникам, є додатковою непрямою ознакою підготовки РФ до наступальних операцій.

Матеріал підготувала Victory Krm
Ідентифікація спецтехніки  Дмитро К.
Редакція Roman Burko


(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *