Медальний залік Росії у воєнній операції в Сирії. Частина 1

Олімпіада у Ріо-де-Жанейро закінчилася, але медальний залік уже не за спортивні, а за воєнні «досягнення» РФ у Сирії ще треба провести. У серії публікацій про російські медалі InformNapalm підіб’є підсумки, які демонструють, що неоголошена війна на Близькому Сході триває, багато хто не приділяє їй належної уваги, але крім «засекречених втрат», через 5-10 років РФ отримає й ціле покоління ветеранів «неоголошених воєн».

Офіційно РФ менш як рік воює в Сирії, але ця операція подарувала фалеристам уже кілька новинок. Будь-яка війна — шанс для військових отримати позачергове воїнське звання та бойові нагороди, які у мирний час мало хто отримує. У Сирії у російських військових з цим проблем немає.

Перші «сирійські» нагороди були ще у 2013-2014 роках, коли російські військові брали участь у транспортуванні та знищенні хімічної зброї режиму Башара Асада. Ракетний крейсер Північного флоту «Петро Великий» тоді кілька разів допомагав транспортувати та супроводжувати.

Довідка: в ієрархії нагород у Російській Федерації треба розділяти окремо державні нагороди та відомчі. Державні нагороди: 2 зірки Героя, 22 ордени, 7 відзнак та 17 медалей.

Крім державних нагород, у кожного відомства/міністерства є можливість запровадити відомчі нагороди. Так, міністерство оборони Росії має багато типів відомчих нагород: 60 медалей, понад 60 відзнак, понад 40 пам’ятних знаків. Плюс ще приблизно 20 відзнак та медалей від Федеральних агентств, які обслуговують армію. І такий список є майже у кожного міністерства.

Перша медаль

Першу медаль «за Сирію» заснували через місяць після початку операції — 30 листопада 2015 року. Медаль «Учаснику воєнної операції в Сирії» з мапою Сирії та намальованим на її фоні кораблем та літаками повинна була показати, що Росія не бере участі у наземній частині цієї операції.

Медаль має вигляд бойової нагороди

28 березня 2016 року МО Росії оголосило тендер на виготовлення 10 тисяч 300 медалей (архів). Мабуть, російські військові не хотіли особливо приховувати цю цифру, адже інші медалі випускають без відкритих тендерів.

Перші репортажі про нагородження з’явилися після того, як Путін 14 березня 2016 року підписав наказ про початок виведення російських військ із Сирії. Воєнне завдання виконали, й треба було показати своєму електорату щасливе повернення героїв додому:

  • нагородження на базі в Хмеймім (15 березня, сюжет на “Вісті“)
  • 17 березня у Челябінську медалями нагороджували льотчиків, які повернулися із Сирії (сюжет на НТВ)
  • Російські льотчики на авіабазі в Краснодарському краї (огляд на сайті МО)

Але це не перші нагородження цими медалями. Ще у лютому ними нагородили жіночу групу підтримки шоу «Російські богатирі», яка виступала перед особовим складом бази Хмеймім (сюжетархів):

Медальний Sabotage в Сирії

Учасник воєнної операції у Сирії № 69

також там засвітилася співачка Зара (статтяархів):

Ще один учасник воєнної операції в Сирії № 69

Обидві медалі «виписали» 8 лютого наказом № 69.

У результаті воєнна медаль втратила своє первинне «воєнне» значення, і нею почали нагороджувати всіх, хто хоч раз прибував до Сирії по офіційній лінії. Найвідомішими носіями цієї медалі стали Йосип Кобзон та Валентина Терешкова, вони у лютому 2016 року також відвідали Хмеймім.

За взяття Пальміри

Однією з важливих перемог на воєнному та ідеологічному фронті в Сирії стало взяття руїн древнього міста Пальміра. На честь цієї події міністерство оборони РФ вирішило запровадити окрему медаль. Зважаючи на досвід Другої світової війни, логічно було б чекати назви «За взяття Пальміри» по аналогії з медалями «За взяття Берліна/Відня/Будапешта/Кеніґсберга». Але офіційно місто «взяли» сирійські війська, тому медаль назвали більш вигадливо — «За звільнення Пальміри». Тут автори медалі явно черпали натхнення в медалях ВВв. По аналогії з медалями «За звільнення Варшави/Праги/Белграда» — на новій медалі скопіювали розташування написів, а також точно повторили задній план медалей за Прагу та Варшаву.


За звільнення Пальміри


За звільнення Белграда


За звільнення Праги


Наказ Шойгу про запровадження нової відомчої медалі


«За звільнення Пальміри» — опис медалі


«За звільнення Пальміри» — вигляд медалі

Офіційно медаль засновано 14 травня 2016 року. 16-го травня ці медалі вперше згадують на сайті міністерства оборони РФ — за участь у концерті в Пальмірі ними нагородили Валерія Гергієва та музикантів Маріїнського театру. Одним з найодіозніших нагороджених був той самий віртуозний віолончеліст-фінансист Сергій Ролдугін (новинаархів):

Визволитель Пальміри віолончеліст Ролдугін

За взяття Пальміри (сирійська версія)

Але й тут не обійшлося без дивацтва. Судячи з усього, є дві версії медалі за звільнення Пальміри — одна для громадян Росії (її планку видно на фото МО РФ у нагородженнях Ролдугіна та Ко) і її опис у наказі МО, і одна для іноземців із зеленою планкою та імпровізованим прапором Сирії.


Сирійські спецпризначенці вихваляються медалями

Фотографії таких медалей виклали ще 23 квітня 2016 року — російське командування вирішило нагородити спецпідрозділ Сирійської Арабської Армії «Сили Тигра» Tiger Forces (новина на Al-Masdar Newsархів). Бланки медалей без дати підписані так: «Начальник гр. Північна М. Носульов», опис медалі та імена продубльовані російською та арабською. В інтернеті є згадки та бланки на, щонайменше, трьох нагороджених:

  • Фаїсал Білал Хабіб
  • Хаммуді Фаді Фуад
  • Ель-Ахмад Ахмад Салех

Можливо, медалі підписував генерал-майор Михайло Якович Носульов, колишній заступник командувача 29-ї Загальновійськової армії Східного військового округу, учасник воєнних дій в Афганістані, Чечні та Грузії.

Значить, перші нагородження іноземців (23 квітня) були за кілька тижнів до офіційного затвердження самої медалі (14 травня).

За (роз)мінування Пальміри

Та креативність російського міністерства оборони на цьому не закінчилася. Після взяття Пальміри в діло вступили російські сапери, які розмінували руїни древнього міста та околиці. Саме за це 16 травня 2016 року заснували окрему медаль «За розмінування Пальміри».

Медаль «За розмінування Пальміри»


«За розмінування Пальміри» — наказ


«За розмінування Пальміри» — опис медалі


«За розмінування Пальміри» — вигляд медалі

Поки відомо про двох нагороджених цими медалями:

  • 27 травня 2016 р. після повернення із Сирії нагородили саперів із Мурома з 1 інженерно-саперної бригади (репортаж «Першого каналу»)
  • 7 червня в Нахабіно нагородили понад 30 військовослужбовців інженерних військ (новина)

Дивно, навіщо було засновувати цілу медаль за локальну рядову операцію. Заради умовних десятків чи сотень нагороджених вигадали окрему нагороду, хоч для цього вже є окрема відомча медаль «За розмінування».

По ідеї так можна засновувати медаль за доставку вантажу, патрулювання, стояння в дозорі або вдало викопані шанці. Але перестаєш дивуватися, якщо згадати, що найбільше медалей заснували після призначення на пост міністра оборони РФ Сергія Шойгу — понад 30 нагород. Нагороди дають за участь у танковому біатлоні, штабних навчаннях, «за заслуги в матеріально-технічному забезпеченні» або «за старанність під час забезпечення безпеки дорожнього руху». Служити в російській армії й залишитися без медалі стає дедалі важче.

Бойова співдружність

Також слід пригадати ще одну медаль, її в різний час видавали за участь у сирійській операції. Мова про медаль «За зміцнення бойової співдружності»:

Медалі «За зміцнення бойової співдружності» на базі Хмеймім

  • У грудні 2013 року цю медаль отримали льотчики авіації за доставку спецтехніки в Сирію (репортажархів)
  • у листопаді 2015 р. медаль отримали сирійські спецпризначенці, які рятували штурмана збитого Су-24 (новинаархів)
  • 29 січня 2016 р. нагородили сирійських спецпризначенців із «Сили Тигра»  (новина, архів)
  • 15 березня 2016 року на базі Хмеймім голова сирійського генштабу нагороджував російських військових після наказу про виведення частини контингенту із Сирії (новинаархів), можливо, один із нагороджених — сирійський спецпризначенець лейтенант  Мохаммед Кхейрбек (фото, архів)
  • Після боїв за Алеппо цю медаль отримали бійці палестинсько-сирійської Бригади Аль-Кудс (новинаархів)

Як бачимо, ця медаль, крім військової місії, виконує ще й дипломатичну роль, але іноді її отримують і російські військовослужбовці.

Далі буде…

Матеріал до публікації підготував Антон Павлушко спеціально для міжнародної спільноти InformNapalm

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *