На ділянці кордону з Харківською областю росіяни розгорнули станцію РЕР «Синтез»

18 серпня 2016 року Прикордонна служба України поширила фотографію та невеличкий опис радіотехнічного комплексу, розгорнутого з російського боку навпроти ділянок прикордонних підрозділів у Харківській області, на відстані приблизно 2,5 км від державного кордону. Водночас прикордонна служба не дає повної інформації про тип комплексу та кому він належить. Повідомляють, що мобільні пости радіотехнічної розвідки, пеленгування та радіотехнічної боротьби зявилися тут на початку серпня – у той же час, коли на території тимчасово окупованого Криму сталися відомі всім провокації.

Відштовхнувшись від цих загальних даних, OSINT-група  міжнародної спільноти InformNapalm провела «глибоку розвідку». У результаті змогли встановити та доповнити інформацію державних органів. Ми ідентифікували: 1) точне місце розташування цих систем; 2) тип систем; 3) належність конкретній військовій частині ЗС РФ.

  • Точне місце розташування групи радіотехнічних засобів справді в прикордонній з Харківською областю зоні. Знімок зробили літаком «Даймонд». Вчорашні фото, які ми знайшли, вказують на посадку недалеко від селища Муром Шебекінського району Білгородської області – координати 292952; 36.740148Підтверджують припущення контури завороту польової дороги та лісосмуг, де розташовані комплекси.

  • Ідентифікація засобів радіотехнічної розвідки (РТР) була дещо складною, адже з’ясувалося, що ми маємо справу з однією з новітніх російських розробок, яка зовсім недавно поступила на озброєння. Встановлено, що це станція радіоелектронної розвідки (РЕР) «Синтез», що має такі тактико-технічні характеристики: «Мобільна автоматизована станція радіотехнічної розвідки повітряних, наземних, надводних об’єктів «Синтез» призначена для пошуку, виявлення, вимірювання параметрів всіх сигналів у діапазоні хвиль 0,1–40 ГГц, у тому числі сигналів від засобів зв’язку різного призначення. Вимірювання пеленгу на джерела радіовипромінювання, визначення типу, екземпляру сучасних, перспективних наземних, надводних, повітряних об’єктів розвідки з імпульсними, безперервними видами радіовипромінювань різної частотно-часової структури.  Дальність контролю – до 450 км. Кількість цілей, що контролюються одночасно – до 200».
  • Як сказано вище, інформації про цю станцію у відкритому доступі практично немає, за винятком кількох фотографій на спеціалізованих форумах у 2012 році. Зокрема, це фотографії із селища Приморьє Калінінградської області РФ (архів 1архів 2).Крім цього, фото станції з’являлося у грудні 2013 року в одному з провідних російських блогів, присвячених військовій тематиці. У блозі є фото цього комплексу, зроблене в околицях Сочі. Але цікаво те, що самі російські експерти не змогли ідентифікувати РЕР, називаючи станцію то аналогом української «Кольчуги», то ще якось.

Фото в с. Приморьє Калінінградської області

Фото в с. Приморьє Калінінградської області

Фото з форуму, 2013 рік

  • Належність засобів розвідки. Ми встановили, що ідентифіковані за 2,5 км від українського кордону радіотехнічні комплекси належать підрозділу 82-ї окремої радіотехнічної бригади особливого призначення (в/ч 48886, м. Вязьма Смоленської області). Відомо, що один з підрозділів (в/ч 48886-Н) цієї бригади базується у селищі Приморьє Калінінградської області РФ. Опубліковані вище фотографії станцій з форумів за 2012 рік зроблено саме там.

Ну а вчорашні фотографії цих самих комплексів, що й у Держприкордонслужби України, отримали дякуючи «члену української ДРГ» – військовослужбовцю-спецпризначенцю із Вязьми Олексію Кабанову (профільфотоальбом). Саме він надав нам можливість ідентифікувати засоби розвідки.

Визначити техніку вдалося за фотографіями, завантаженими весною-влітку 2016 року.

Нагадуємо, що військовослужбовці 82-ї ОРТБр уже встигли наслідити на Донбасі у 2014 році, що показано в одному з ранніх розслідувань InformNapalm – «Ганнуся зі спецназу». Також весною 2015 року у Валуйському районі Білгородської області, безпосередньо біля кордону з Україною, ми виявили підрозділ радіотехнічної розвідки зі складу 146-ї радіотехнічної бригади (в/ч 75752, Бугри, Ленінградська обл.), що перебуває там на т. зв. бойовому чергуванні.

З огляду на сказане вище та події останніх днів, можна сказати, що російська сторона затіяла велику гру стратегічного характеру. Навчання ЗС РФ  охоплюють не тільки Крим і Донбас, але й суміжні з Україною райони Росії, де розгортається нова потужна інфраструктура. Все це відбувається напередодні навчань «Кавказ-2016», під прикриттям яких слід очікувати на різні сюрпризи, як це було, наприклад, під час вторгнення в Грузію – під завісу навчань «Кавказ-2008».

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування міжнародної спільноти InformNapalm.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайтуInformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *