Підполковник 247-го полку ПДВ ЗС РФ командує терористами «ЛНР» (аудіоперехоплення)

Військовослужбовці 247-го десантно-штурмового полку ПДВ від старшого офіцерського до рядового складу ЗС РФ замішані у веденні терористичної діяльності та виконанні злочинних наказів вищого військового керівництва Російської Федерації на території України.

До такого висновку можна прийти після аналізу даних, отриманих у результаті розвідки відкритих джерел (OSINT), а також на основі записів телефонних переговорів та матеріалів, ексклюзивно переданих  InformNapalm співробітниками СБУ. Ця публікація –   результат комплексної роботи волонтерів-розвідників, кіберактивістів та силовиків.

InformNapalm не раз публікував факти участі військовослужбовців 247-го десантно-штурмового полку ПДВ у неоголошеній війні проти України. Військовослужбовці цього підрозділу недавно відзначилися під час навчань російських військ в окупованому Криму, а також неодноразово  розслідувачі InformNapalm помічали їх на українському Донбасі. Об’єктами розслідувань були й окремі офіцери цього полку. Наприклад, колишній командир батальйону полковник Роман Ювакаєв, який попався на хабарі та був звільнений, а потім реабілітований та відновлений на посаді за війну на Донбасі.

У матеріалах, які передала СБУ, є нові дані про залучення російських кадрових військовослужбовців як керівників, радників терористичних формувань «ЛНР/ДНР».

Довідка про об’єкт дослідження

З жовтня 2014 року в терористичній організації «ЛНР», як російський радник на посаді заступника командира 6-го  окремого мотострілецького казачого полку ім. Платова 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ, бере участь громадянин РФ Єршов Станіслав Едуардович, 07.10.1970 року народження. Уродженець і житель РФ, кадровий офіцер ЗС РФ, особистий номер У564661, учасник чеченських кампаній, підполковник.

Остання посада та місце служби Станіслава Єршова у ЗС РФ перед відправленням на окуповану територію України – командир 2-го батальйону 247-го гвардійського десантно-штурмового Кавказького казачого полку (в/ч 54801, Ставрополь), який входить у 7-у гвардійську десантно-штурмову гірську дивізію (Новоросійськ). Перебуваючи на цій посаді, у 2013 році Єршов  взяв участь у зйомках відеосюжету «Прапор перемоги», присвяченого присвоєнню 247-му десантно-штурмовому Кавказькому казачому полку почесної назви «гвардійський» (відео «247-й полк ПДВ його Прапор Перемоги).

До цього підполковник ЗС РФ Станіслав Єршов засвітився в публікації до Дня Повітряно-десантних військ «Ці хлопці НЕ підведуть». Публікація вийшла 2 серпня 2006 року в газеті «Ставропольська правда» та в її інтернет-версії.

Цікаво, що своє перше інтерв’ю Єршов давав ще як військовослужбовець 21-ї окремої повітряно-десантної бригади ПДВ у званні капітана каналу НТВ про події 1995 року в Грозному, в яких він безпосередньо брав участь (відео «Офіцер російської армії про штурм Грозного 1995»).

Від початку активної фази антитерористичної операції на сході України офіцер-десантник ЗС РФ підполковник Єршов  брав участь у діяльності терористичної організації «ЛНР».

Очевидно, у РФ напрацьований механізм підписання контрактів на «відрядження» в Україну з резервістами, які мають досвід роботи на високих командних посадах.

Встановлено, що призначення Єршова на командну посаду в «ЛНР» проводилося через 3-є управління резервних формувань мотострілецьких військ 12-го командування резерву Південного військового округу Міністерства оборони Російської Федерації. Його зарахували на посаду старшого офіцера – це підтверджує телефонна розмова Єршова з колишнім товаришем по службі на ім’я Роман, який отримав припис на «відрядження» на окуповану частину Донецької області.

[Примітка InformNapalm: всі аудіофайли, часткові розшифровки яких є у цій публікації, для ознайомлення та детального вивчення скомпільовані в один файл і викладені на відеохостинг. Повну стенограму викладемо пізніше – стежте за оновленнями.]

«Клен» – позивний Єршова на Донбасі. Публікуємо розшифровку переговорів з його телефонного номера +380669025254, де Єршов відповідає співрозмовнику на імя Роман («Рамзес»), +79203832171. 

«Клен»: Тобі сказали місце дислокації?

«Рома»: Ні, не сказали. Я тобі зараз зачитаю: «Старший офіцер 7-го управління резервних формувань мотострілецьких військ 12-го командування, резерви Південного військового округу».

«Клен»: Сьомого формування? Це не до нас. Ми третє управління, по-моєму. Сьоме формування мотострілецьких військ? Ні, ми не сьоме, ми – третє. Ти, мабуть, в ДНР… Коротше, Рома, у нас тут розтягують людей. Сніжновський(?) поїхав. Я сам тут думаю: залишився – хоч би не відправили куди-небудь. Коротше, візьми камуфляжі, флешки пару штук. Перезаписуй туди всі програми, курс стрільб – а, це вже є. КТЗ з ротою, зі взводом. Всі зразки відомостей, журнал бойової підготовки взводу, роти, батальйону, полку. Ще документи, якими ти користуєшся, весь методичний матеріал, по БНД обов’язково. Реально ми тут навчаємо, навчаємо – вони вчитися не хочуть. Добре, якщо до нас, але я просто знаю, що у нас всі комбати на місці. Зараз уже більш-менш нормалізувалося, ніби війни після Дебалю немає, люди застоялися, знову бандитизм починається. Ніби зараз повинно свиснути на фіг. Повинні тут не(?) наші атакувати, тобто і Україна у відповідь, повинні дати відсіч… Специфіка така, що люди тут своєрідні: багато засуджених, багато збіглих засуджених з Росії. У тебе буде такий багатий досвід з таким елементом, що сам офігієш. Лобутян, ну, коротше, багато хто не витримує. Тут же Рузік – козел, поряд з нами, з другої бригади, знищив все, тепер нас до нього таскають, йому допомагати заняття проводити. Зараз він начальником штабу стане нашого корпусу, я не знаю, як ми будемо.

Потім Кльонов зазначив, що взимку раднику прострелили ногу, було таке, що вбивали, хтось сам застрелився, тобто, певне моральне навантаження є.

«Рома» уточнює, що з собою брати з речей.

«Клен»: Нового нічого не бери. Краще все старого зразка. Зимову, бушлат тобі видадуть там, де ти будеш служити. Розгрузку візьми, якщо є, нормальну, щоб тут не купляти. Мені просто тут бандюки все знайшли – розгрузки і зброю, у мене подароване все, віджате. І уазик у мене, «Хантер», теж віджатий. Рома, нормально. Добре, якби до нас. А коли строк, коли відбуваєш?

«Рома»: Я не знаю. Документи мої відправили у Москву. Зараз наказ прийде.

«Клен»: А на посаду комбата?

«Рома»: Командир полку сказав – комбата, старший офіцер якийсь. Що це за посада?

«Клен»: Я теж начальник відділення якогось відділу. У Росії вона називається так, а тут ти замкомандира полку чи начальник служби. Але, мабуть, це не до нас.

«Рома»: А там відстані великі один між одним?

«Клен»: Телефоном не можу. Ну, два корпуси: один – в ДНР, другий – в ЛНР.

Єршов зазначив, що тут дуже великі запити, «наше ПДВ – це фігня». Багато з ПДВ. Заміна буде у жовтні.

Перед направленням на схід України для Єршова склали легенду прикриття. Відповідно до легенди він отримав прізвище Кльонов і є уродженцем м. Алчевська Луганської області, де в минулому нібито займався підприємницькою діяльністю – продавав побутову хімію. По прізвищу-прикриттю Єршов і вибрав собі позивний «Клен».

Практика створення легенди прикриття використовується для всіх офіцерів та генералів ЗС РФ, які беруть участь у бойових діях на території інших держав, щоб приховати присутність там російських військових та вивести їх у майбутньому з-під кримінальної відповідальності. За потреби легенду прикриття міняють. Так, у травні 2016 року «Клен», мабуть, сумуючи за романтикою служби у Повітряно-десантних військах, отримав нові документи на прізвище Ворόнцев, свій колишній позивний залишив.

Участь Єршова  у терористичній організації «ЛНР» підтверджена також перехопленою Службою безпеки України розмовою із співробітницею фінансового підрозділу на його попередньому місці служби в РФ: у бесіді «Клен» з’ясовував питання виплати йому «надбавки за фізо»:
(«Клен» зі свого номера +380669025254 дзвонив жінці на ім’я Наталія Петрівна, +79153081843.)

«Клен»: Це ваш колишній клієнт турбує. Ви мені колись дуже допомогли, я у Костромі служив. Це два роки тому було. У мене там проблеми були. Станіслав Едуардович мене звати. Єршов.

Наталія Петрівна: Пам’ятаю, пам’ятаю. Так-так-так.

«Клен»: Кльонов зараз моє прізвище. Наталіє Петрівно, за номером зрозумієте, де я перебуваю. Я вже давно тут перебуваю. За номером зрозумієте. Я на південному сході. Я вже давно перебуваю тут просто. У мене не відкривався тоді, якщо пам’ятаєте, мій особистий номер.

[Прим. редакції InformNapalm: після отримання даних на військовослужбовця, дякуючи українським кіберактивістам групи Trinity, вдалося також добути інформацію про платежі, які раніше перераховували Єршову по лінії МО РФ, – ось одна з відомостей за 2012 рік. Це доводить, що до початку бойових дій на Донбасі він уже був підполковником запасу і його відновили на службі по лінії управління резервних формувань командування Південного ВО, як і говорили в довідці вище.]

«Клен» хоче дізнатися, чи перераховують йому «надбавку за фізо».

«Клен»:  Якщо можна, допоможуть мені. Просто я взагалі під іншими іменами тут, без документів. Ну, я у спецвідрядженні перебуваю.

«Клен» диктує свій особистий номер:  У564661, 07.10.70, Єршов…

Перебуваючи на посаді заступника командира 6-го  окремого мотострілецького казачого полку ім. Платова 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ, російський радник «Клен» (Єршов) здійснює координацію бойових дій підлеглого підрозділу проти сил ЗСУ, що дислокуються у Попаснянському районі Луганської області. Він безпосередній організатор бойової підготовки бойовиків, бере участь у розробці та виконанні планів бойової та мобілізаційної готовності, проводить навчання підрозділів вказаного формування терористів.

Стараннями підлеглих бойовиків, яких «Клен», до речі, вважає  «бандитами» та «бидлом», його забезпечили усім потрібним для комфортного життя та «служби» на окупованій російським агресором частині Луганської області: житлом у Стаханові, позашляховиком УАЗ «Хантер», предметами першої необхідності тощо. Все, звісно, відібране, «віджате» у місцевого населення. Йому навіть «подарували» квартиру в підконтрольному українській владі Лисичанську.

Офіцер російської армії Єршов не соромиться особисто брати участь у мародерстві – грабуванні крамниць, торгівельних центрів. Отримані таким способом «трофеї» він дарує коханкам, яких завів по місцю свого «відрядження», а іноді відправляє дружині у Ставрополь. Також власними зусиллями за неповні два роки перебування на контрольованій ТО (терористична організація) «ЛНР» території Єршов «відклав» значну суму грошей, яку планує витратити на купівлю нерухомості в Російській Федерації.

«Службу» в  ТО «ЛНР» підполковник Єршов поєднує зі своєрідним хобі – він збирає знаки розрізнення (шеврони) підрозділів сил АТО, які бойовики знімають з військової форми вбитих чи захоплених в полон військовослужбовців ЗСУ та інших формувань України. Деякі екземпляри своєї колекції «Клен» відправляє в Російську Федерацію як подарунок друзям – колишнім товаришам по службі.

Термін дії контракту Єршова на участь в терористичній діяльності «ЛНР» закінчується 1 жовтня 2016 року. Після цього Єршов планує повернутися в РФ. Показово, що однією з причин небажання продовжити перебування на Донбасі стала відверта неприязнь до жителів цього регіону, яких Єршов називає «дикунами», «стадом», «тварями» і навіть бажає їм повернутися під контроль української влади, щоб вона їх покарала. Він зізнається, що особисто проливав кров і вбивав місцевих жителів.

(Аудіофайл «(25.05.2015) + (04.07.2016)», переданий InformNapalm, запис є на відео, Єршову («Клен») на +380669025254 телефонує колишній товариш по службі в РФ  +79881179226). Частина розшифровки запису:

«…тут же стадо. Вони тут повинні, в основному, з луками та стрілами бігати  – без варіантів. Тут танковий батальйон дали. Кажу: «Ублюдки, вам просто треба скакати на конях далі. Шабля – це межа вашого розвитку». Тут просто найу@..нський народ, який я зустрічав за весь час. Розумієш? Серйозно я тобі кажу: це капець, просто їм пофіг взагалі і війна. Взагалі моя думка: ми повинні піти звідси, і їх повинні тут «нацики» нагнути, щоб вони зрозуміли. Тут просто ублюдки. 20% – ті, хто за батьківщину там, все. Решта просто тварі, алкоголіки, байдужі… їм хоч кіл на голові… Я кажу: я тут крові пролив уже місцевої – ти не уявляєш. Я так не мочив у Росії. Тут я вже  в авторитеті – тому можу собі дозволити тут убивати…»

Уривок з другого дзвінка товаришу по службі:

«…Я в гробу бачив цей луганський народ – у@нів зграя, такого менталітету… Ми з тобою щасливі люди, що живемо на Кавказі й не треба звідти нікуди виїжджати. Я тобі кажу, краще в Кізляр кудись переїхати… Добре, брат, давай, обнімаю, Натулі привіт. Нормально все. Шеврон мені вчора там один притарабанили укрівський, привезу потім, ага».

 

Висновок

Так, всупереч риториці російських ЗМІ про геноцид російськомовного населення Донбасу «київською хунтою», доведено, що російський підполковник Єршов і його співвітчизники, які беруть участь у діяльності терористичних організацій «ЛНР/ДНР», приїжджають на схід України не для захисту місцевих жителів, а виключно щоб поживитися за рахунок місцевого населення. Російські військовослужбовці убивають людей, грабують, нищать економічний потенціал Донбасу та інфраструктуру тимчасово окупованих територій України.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайтуInformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *