«Фігаро»: сержант 28-ї бригади ЗС РФ у лавах НЗФ «П’ятнашка» (Відео)

Контрактник розвідбатальйону 28-ї мотострілецької бригади ЗС Росії воює на Донбасі у складі НЗФ «П’ятнашка».

О, що за крики!

Що за сум’яття!

Всі піднялися.

Просто біда!

Все я виконаю, тільки терпіння,

І не всі разом, не всі разом,

І не всі разом ви, панове!

Фігаро… я тут.

Ей… Фігаро… я там,

Фігаро тут,

Фігаро тут, Фігаро там…

З опери Джоакіно Россіні «Севільський цирульник»

Передмова

За понад два роки діяльності міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm виявлено не один десяток російських підрозділів, груп військовослужбовців, окремих осіб, які представляють російську армію в бойових діях на Донбасі. Багатьох зафіксували в критичний період літа – осені 2014 року, коли російське воєнне командування залучило чималі сили, щоб переломити ситуацію на свою користь.

Добряче наслідивши обстрілами з-за поребрика та введенням тактичних груп на територію України у липні-серпні 2014 року, російська сторона під тиском міжнародної спільноти була змушена підписати перший Мінський протокол. Але перш ніж вийти з гри, хай навіть втративши можливість відкритої воєнної присутності під брендом “миротворців”, Росія все-таки встигла окупувати досить велику територію Донбасу. Зразу після цього російське воєнне командування почало спішно легалізовувати свою воєнну присутність на територіях Луганської та Донецької областей у вигляді армійських корпусів «Д/ЛНР», комплектуючи їх за змішаним принципом: відкрито використовували місцевих “повстанців” та російських “добровольців”, водночас приховано залучали кадрових російських військових, офіцерів та контрактників (молодші командири та спеціалісти), на яких було покладено завдання формування, бойової підготовки та використання НЗФ у воєнних діях.

Так, у складі НЗФ т. зв. “новоросії” зафіксували групи та окремих приординованих військовослужбовців: від Південного ВО – 19-а ОМСБр (Владикавказ, Північна Осетія), 18-а ОМСБр (Калинівська, Чечня), 136-а ОМСБр (Буйнакськ, Дагестан), 7-а військова база, см. 1 та 2 (Гудаута, окупована Абхазія, Грузія), 205-а ОМСБр (Будьонівськ, Ставропольський край), 8-а ОМСбр гірська (Борзой, Чечня), 291-а АртБр (Троїцька, Інгушетія); від Центрального ВО – 74-а ОМСБр (Югра, Кемеровська обл.), 23-я ОМСБр (Самара), 15-а ОМСБр «миротворча» (Рощинський гарнізон Самарської обл.), 21-а ОМСБр (Оренбург), 31-а ОДШБр ПДВ (Ульяновськ). Також залучали підрозділи Росгвардії ВВ МВС РФ та інших силових та правоохоронних відомств Росії.

У цьому списку не вказані приординовані до НЗФ військовослужбовці 28-ї ОМСБр з Єкатеринбурга, хоч це військове з’єднання не раз потрапляло в поле зору в інших контекстах. Настав час висвітлити участь військовослужбовців цієї бригади у складі бандформувань т. зв. “новоросії”.

У базу даних «Чистилище» центру «Миротворець» із серпня 2015 року вписаний Михайло Хворостянов, класифікований як “російський найманець, бойовик НЗФ “П’ятнашка” (чим він сам хизувався у себе на сторінці). Хоч на фігуранта зібрано чимало корисних даних, немає й натяку на його зв’язок з офіційними структурами РФ. У результаті поглибленого OSINT-розслідування (розвідка відкритих джерел) вдалося доповнити інформацію про Хворостянова і, найголовніше, довести його належність до російських збройних сил.

Об’єкт дослідження

Хворостянов Михайло Михайлович. Молодший сержант контрактної служби розвідувального батальйону 28-ї ОМСБр ЗС РФ. Позивний «Югра». Д/н 19.08.1989. Родом із м. Сургут, Ханти-Мансійський АО, РФ.

Контактна інформація: +79028171717,  +380667873184,  +380734209135.

Профілі в соціальних мережах: «ВК» (архіви профілю, фотоальбомуконтактів), Instagram, Facebook. Skype: Mihailka186.

За результатами вивчення фотоальбомів вдалося встановити таке.

Строкова служба і контракт

Михайла Хворостянова призвали на строкову службу у кінці 2012 року. Після кількох місяців служби у 28-й ОМСБр його відрядили на 201-у військову базу в Таджикистан, де, ще строковиком, незадовго до дембеля він підписав 3-річний контракт з міністерством оборони РФ.

Примітка: 201-а російська військова база комплектується особовим складом військових з’єднань Центрального військового округу ЗС РФ. Солдат і сержантів строкової служби в Таджикистан направляють після 4–5 місяців у Центральному ВО або ж відразу після вишколу. Приблизно так відбувається й у 102-й російській військовій базі у Вірменії, куди відряджають строковиків з частин Південного ВО, а також випускників навчальних центрів з різних регіонів Росії. Приблизно за місяць строковиків знову відправляють у їхні частини, де вони й дослужують до демобілізації. 

 

Перебуваючи в Таджикистані уже в статусі контрактника, М. Хворостянов похвалився шевроном «ввічливих людей», який йому подарували товариші по службі, що повернулися з «українського відрядження». Мабуть, вплив російської пропаганди й психологічна обробка “політруків”, а також розповіді колег, які повернулися з Донбасу, та бажання заробити на потрійному окладі відіграли свою роль.

Відрядження у «РГ ДНР»

Михайло Хворостянов на Донбас потрапив 12 червня 2015 року. Недовго побув на базі у Донецьку в складі НЗФ “П’ятнашка” т. зв. “республіканської гвардії” терористичної організації «ДНР», його перекинули в зону бойових дій у район Мар’їнки. Багато цікавого можна дізнатися з листування Хворостянова з друзями в Instagram: і про те, що на Донбасі він опинився за власним бажанням, і про те, що за «укропів» воюють «чехи» й «грузини», які стріляють навіть по регулярних (російських) військових (орфографія збережена).

viktorius__86 Міха ти сам поїхав чи добровільно-примусово?
olympic.boy@viktorius__86 добровільно, звичайно
olympic.boy@artur_0086 брат, там чехи й грузини
tsarenkov@olympic.boy за укропів воюють чехи й грузини?
olympic.boy@tsarenkov так, Вань, вони стріляють навіть по регулярних, які надумають відходити 

 

   

Поранення

Донбаська кар’єра Михайла Хворостянова тривала недовго – через місяць після прибуття, 19 липня 2015 року, біля н. п. Мар’їнка він був поранений в черевну порожнину, грудну клітку та плече. Цікаво, що у період лікування та реабілітації на Донбасі Хворостянов встиг кілька разів стати героєм відеорепортажів пропагандистів т. зв. “новоросії”:

— Тяжкопоранений боєць ІБ «П’ятнашка» Югра 30 липня 2015 р. https://youtu.be/l6mlOz5oW0U 

— Боєць «П’ятнашки» «Югра» розповідає про бої за Мар’їнку, де він був серйозно поранений 4 серпня 2015 р. https://youtu.be/tRsUHUpgwHY

 

 

«Привіт, Москва»

Після першого курсу лікування та реабілітації, як втішний приз та з врахуванням того, що М. Хворостянова вже добряче «засвітили» російські пропагандисти в ранзі «добровольця» з «П’ятнашки», у жовтні 2015 року його направили на I З’їзд «Союзу добровольців Донбасу», де він мав честь сфотографуватися з «легендарним» спецпризначенцем «Гюрзою».

Згодом, приблизно у листопаді – грудні 2015 року, Хворостянову знадобилася додаткова медична реабілітація, яку він проходив при 451-му військовому шпиталі МО РФ  201-ї військової бази у Таджикистані, про що свідчить відеоролик (https://www.instagram.com/p/BD9-32hpCAm/?taken-by=olympic.boy) з його ж коментарем: olympic.boy 451ВКГ.  Ці обставини ще раз підтверджують, що Хворостянов, перебуваючи на Донбасі в ролі бойовика «П’ятнашки», в той же час був у списках особового складу 201-ї військової бази МО РФ у Таджикистані, адже обов’язки щодо його повної медичної реабілітації виконав російський шпиталь в Душанбе.

ЗС РФ: кар’єрний ріст ветерана Донбасу – з артилерії у розвідку

Станом на 19 січня 2016 року Михайло Хворостянов фіксується у формі ЗС РФ з нарукавним шевроном 201-ї військової бази. Через місяць він позує вже із шевроном ЦВО – такі носять військовослужбовці 28-ї ОМСБр з Єкатеринбурга. Також слід виділити знімок з випискою із службової характеристики нашого фігуранта, яка, найімовірніше, написана через деякий час після його переведення з 201-ї військової бази назад у 28-у бригаду, де молодший сержант Михайло Хворостянов фігурує на посаді розвідника взводу управління 2-го гаубичного самохідного-артилерійського дивізіону в/ч 61423 (та ж сама 28-а ОМСБр).

 

Як сказано вище, М. Хворостянов підписав контракт на три роки на службу в ЗС РФ, контракт закінчується восени 2016 року. Про це свідчить і коментар Хворостянова п’ятимісячної давнини.

Судячи з серії останніх фотографій, станом на липень 2016 року Михайла Хворостянова перевели з артилерії у розвідувальний батальйон. Зокрема, він фіксується з нарукавним шевроном військової розвідки та в тільнику – це характерні елементи форми розвідувального підрозділу ЗС РФ. Крім фотографії з вказаною символікою, цікаве відео (https://www.instagram.com/p/BH098_OgUsv/?taken-by=olympic.boy), зняте й завантажене нашим фігурантом у той же період. У ролику ми бачимо групу військовослужбовців з такими ж польовими шевронами військової розвідки на стройовому плацу 28-ї бригади в Єкатеринбурзі.

Цілком можливо, що Хворостянов зарахований до нового структурного підрозділу своєї мотострілецької бригади – в розвідувально-десантну роту розвідувального батальйону, формування яких у ОМСБр ЗС РФ InformNapalm виявив зовсім недавно, див. Курс на агресію: в ОМСБр ЗС РФ створено нові розвід.десантні роти.

Нове амплуа Михайла Хворостянова як розвідника цілком можна пояснити: так його заохотили, а також залучили як розвідника, щоб він ділився з молодими солдатами своїм досвідом. Про такий хід подій свідчить низка свіжих фотографій із занять, зокрема, занять з тактики з вивченням бінокля-дальноміра, саперної справи та вогневої підготовки, де наш фігурант виступає в ролі наставника.

 

 

Нагадуємо, що це не перший факт фіксації російських військовослужбовців 201-ї військової бази на Донбасі. Весною 2016 року за результатами операції хакерського альянсу ідентифікували Ярослава Волкова, військовослужбовця-контрактника 201-ї військової бази у Таджикистані, див. Хакери зламали російського контрактника, який воював на Донбасі.

28-а окрема мотострілецька бригада ЗС РФ не раз потрапляла в поле зору InformNapalm. Ми бачили військовослужбовців з тактичних груп цього з’єднання у «ростовсько-українських» відрядженнях, «новоросійсько-сирійських» відрядженнях, а також в епізодах, коли на Донбасі помітили окремих військовослужбовців бригади. Понад це, InformNapalm першим оприлюднив інформацію про перебазування частини 28-ї ОМСБр з Єкатеринбурга у Брянську область.

28-а ОМСБр на українському напрямку

28-а ОМСБр у Сирії 

 

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування волонтерами міжнародної спільноти InformNapalm.

Автор матеріалу: Іраклій Комахідзе 

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *