РФ планує перекинути в Крим ядерну зброю. Солдати розконсервовують секретний об’єкт «Феодосія-13»

11 серпня 2016 року представник ГУР МО України заявив, що російські окупанти в Криму можуть застосувати ядерну зброю. «На аеродромах і на військово-морській базі Севастополя є бойові кораблі й підводні човни. Ядерні боєзаряди перебувають на території Південного військового округу РФ. Заряди можуть бути доставлені або на територію Криму, в разі ухвалення такого рішення, для оснащення засобів доставки, або ж ці ядерні боєприпаси можуть бути поставлені на літаки, коли вони перекидаються на аеродроми Південного військового округу. Після цього зброя буде готова до бойового застосування», — пояснив представник ГУР МО.

У результаті поглибленого аналізу відкритих джерел, волонтери міжнародної спільноти InformNapalm ідентифікувати підрозділи військ національної гвардії Російської Федерації та підрозділи радіаційного хімічного й біологічного захисту збройних сил РФ (РХБЗ), які дислокуються на об’єкті Феодосія-13 або Підприємство поштовий індекс 105 - колишній секретний об’єкт поблизу Судака в урочищі Кизилташ (Червоний камінь). До 1994 року цей засекречений об’єкт використовували як сховище ядерних бомб у Криму. Присутність названих підрозділів на об’єкті Феодосія-13 вказує на плани РФ розмістити свою ядерну зброю на території окупованого Криму (не виключено, що ядерні боєголовки уже у сховищах). Нагадуємо, що основні функції, які покладаються на росгвардію (раніше – внутрішні війська МВС РФ): охорона особливо важливих та режимних об’єктів, спеціальних вантажів, споруд на комунікаціях об’єктів, що підлягають обов’язковій охороні національної гвардії, відповідно до переліку, затвердженого урядом РФ. Основні функції, які покладаються на війська РХБЗ: контроль за зміною ступеню зараженості місцевості радіоактивними продуктами; ліквідація наслідків аварій (руйнувань) на радіаційно, хімічно та біологічно небезпечних об’єктах.

Інформацію про дислокацію підрозділів на об’єкті Феодосія-13 вдалося отримати дякуючи військовослужбовцям Північно-Кавказького регіонального командування росгвардії  Ільясу Хайрулліну (профіль, фотальбом, друзі) та його товаришу по службі Івану Ісарову (профіль, фотоальбом)

Військовослужбовці військ РХБЗ обережніші за росгвардійців і фотографії режимного об’єкта в соціальну мережу не викладають, але свою присутність видали емблемою військ, викладеною з фарбованого каміння на території об’єкта Феодосія-13.

РФ продовжує активну мілітаризацію окупованого Криму. Водночас з’являються конкретні розвідувальні ознаки реалізації приготувань до розміщення на колишніх радянських секретних об’єктах ядерної зброї. Українські та закордонні експерти раніше не раз зверталися до теми гіпотетичної загрози такого кроку з боку Росії. Але тепер ми бачимо цілком реальні докази, що ґрунтуються на конкретних OSINT-розслідуваннях. Жителі окупованого Криму стають не просто заручниками, а переходять в нову якість – людей, посаджених не тільки на «порохову», а ще й на «ядерну бочку». Ці процеси вкрай небезпечні не тільки для безпеки країн Чорноморського басейну, але й для інших держав, які можуть стати наступною ціллю агресивної політики Кремля з розширення життєвого простору «російського світу».

Матеріал до публікації підготували Кузьма Тутов та Михайло Кузнецов.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *