Перспективи російсько-єгипетської кампанії в Лівії

Примітка редакції:
Представляємо читачам цікаву статтю з аналізом ймовірних планів Кремля нарощувати військову присутність у Середземномор’ї. На додачу до Сирії російські військові незабаром можуть з’явитися і в Єгипті. Зігравши на боці Каїру в лівійській громадянській війні, РФ розраховує на суттєві зовнішньополітичні бонуси. Публікацію підготував Анатолій Баронін спеціально для сайту міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.

У період з травня до вересня 2016 року помітна інтенсифікація військової співпраці між оборонними відомствами Російської Федерації та Єгипту. Вона проходить на фоні активного постачання російського озброєння у країну. Аналіз вказує на ознаки вивчення можливості та первинної підготовки Кремлем спільної з Єгиптом воєнної операції в регіоні, ймовірно, в Лівії, з тимчасовим розгортанням обмеженого контингенту РФ.

Кремль виявляє зацікавлення в посиленні своєї позиції на Близькому Сході та в Північній Африці. Зовнішньополітичні дії Росії в регіоні спрямовані на формування конкуренції зі США, а також на створення конфронтаційних ситуацій, які дозволяють Москві посилити переговорні позиції з Вашингтоном чи досягти домовленості про розподіл зон впливу з виходом США зі Східної Європи.

З цією метою в умовах, що склалися в Єгипті після “арабської весни”, Кремль розглядає Каїр як найважливішого стратегічного партнера Росії в Північній Африці та на Близькому Сході. Так РФ прагне повернутися до періоду 1954-1970 – правління Гамаля Абделя Насера у питаннях стратегічної та військово-політичної присутності в регіоні. Таке повернення Москва може вважати реваншем після тривалого етапу американської присутності в Єгипті.

Фото: Президент Єгипту Насер та генсек КПРС Брежнєв.

Нині проводяться переговори про участь підрозділів Повітряно-десантних військ Росії у спільних антитерористичних навчаннях у жовтні на території Єгипту. Очікується, що в навчаннях братиме участь підрозділ до роти зі складу 106-ї Тульської дивізії плюс оперативна група. У рамках підготовки до навчань проводиться інтенсивна лінгвістична підготовка (англійська мова), яку проводять у ПДВ з 2013 року. Спеціалісти займаються з військовослужбовцями безпосередньо у військових частинах та з’єднаннях ПДВ, що прямо вказує на тривалу й цілеспрямовану підготовку військ до спільних операцій за межами РФ. Перша інформація про ймовірність спільних навчань з’явилася 24 листопада 2015 року після другого засідання російсько-єгипетської комісії щодо військово-технічної співпраці.

На вивчення можливостей розгортання російського угруповання в Єгипті непрямо вказує факт зустрічі 25 серпня представників головного управління тилу міністерства оборони Арабської Республіки Єгипет, на чолі з начальником штабу управління продовольчим забезпеченням генерал-майором Таймуром Муса Ахмедом Абуельмагдом, з представниками МО РФ в галузі тилового й транспортного забезпечення. Під час зустрічі в рамках обміну досвідом обговорювали питання організації продовольчого забезпечення збройних сил Росії в польових умовах і пунктах постійної дислокації, про досвід аутсорсингу, організації речового забезпечення військовослужбовців та банно-пральне обслуговування. Також розглянули питання організації воїнських перевезень, зокрема, міжнародними повітряними суднами. У ході візиту делегація Єгипту відвідала 100-й окремий полк забезпечення (в/ч 85084, Московська область, с. Калінінець), де ознайомилася з організацією бойової підготовки особового складу, інфраструктурою військового містечка та соціально-побутовими умовами військовослужбовців.

Раніше у червні поточного року в 25 ДержНДІ хіммотології (Москва) Міноборони Росії єгипетська делегація ознайомилася із засобами та методами контролю якості ПММ (паливно-мастильних матеріалів). Делегація відвідала також 190-у військову школу кухарів (Московська обл., Наро-Фомінськ) Західного військового округу, де їм продемонстрували організацію підготовки курсантів за спеціальністю кухар-пекар з відвіданням практичних занять з приготування їжі та випікання хліба в польових умовах. Оскільки раціон харчування єгипетських та російських військовослужбовців відрізняється, є об’єктивні сумніви, що Каїр зацікавиться питанням російського досвіду організації постачання харчових продуктів у власні військові частини та з’єднання. 

Попри те, що представники МО РФ не раз згадували про важливість стабілізації ситуації в Північному Синаї, найімовірнішим операційним напрямком є Лівія. На території Лівії операційні зони ІДІЛ розташовані на північно-західному узбережжі між Місуратою та Сиртом. Ця ділянка далеко від кордону з Єгиптом. Тому потрібно розгорнути систему логістичного забезпечення військ протяжністю приблизно 900 км, це може пояснити інтерес єгиптян до питання матеріально-технічного забезпечення військ.

Фото: Проурядові війська Лівії ведуть вогонь по позиціях ІДІЛ у Сирті (джерело: Reuters)

Перша інформація про ймовірне проведення операції в Лівії силами Єгипту, Італії та Росії з’явилася у березні 2015 року.

У січні 2016 року група російських військовослужбовців прибула на базу Джамаль Абдулашир в Тобрук (Лівія) разом з підрозділами США та Великобританії, де перебувала протягом тижня. Росія допомогла надрукувати 4 млрд динарів для уряду в Тобрук, який сприймається на противагу уряду Національної єдності в Тріполі, який підтримує Захід.

28 червня 2016 року генерал Лівійської національної армії Халіфа Хафтар (представник племені аль-фарджан), який є одним з претендентів на роль лідера Лівії й керує армією уряду в м. Тобрук, прибув у Москву після свого візиту в Єгипет. При цьому деталі візиту не розголошувалися.

Хафтара підтримує Єгипет та ОАЕ. Він може спиратися на підтримку представників свого племені, яке має сильні позиції на південний захід від Тріполі, а також у прибережних містах Сірт, Зіттен, що дозволяє розраховувати на його підтримку в районах, які контролює ІДІЛ.

Фото: Халіфа Хафтар

Не зважаючи на контакти Москви з Хафтаром у 1970-1980-х роках по лінії військових радників, з високим ступенем ймовірності можна твердити, що Кремль проводить оцінку й поки остаточно не визначився з підтримкою його кандидатури. 

Росію може зацікавити проведення операції на території Лівії. З допомогою операції вона змістить акцент з політичної підтримки Башара Асада в Сирії на зусилля по боротьбі з ІДІЛ у регіоні. Крім цього, Кремль отримає можливість розвивати традиційну риторику РФ щодо зусиль для стабілізації ситуації в країнах, де ситуація вийшла з-під контролю, як заявляє РФ, «у результаті політики США». У разі підключення до операції однієї з країн ЄС, Кремль матиме можливість декларувати відсутність ізоляції й «прорив» у стосунках з Європейським Союзом.

Анатолій Баронін спеціально для сайту міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *