«Служили два товариша»: впізнані артилеристи 136-ї ОМСБр, які воювали в Україні

6 вересня 2016 року InformNapalm опублікував матеріал «Ідентифіковані танкісти 136-ї ОМСБр, які воювали в Україні», у якому розкрито дані 10 танкістів 136-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 63354, Буйнакськ, Дагестан) Південного військового округу ЗС РФ, які пройшли через «українське відрядження» восени 2014 року. У публікації наголосили: раніше акцент в OSINT-розслідуваннях (розвідка відкритих джерел) робили на виявлення та ідентифікацію підрозділів, типу озброєння та географію подій, тепер настав час надолужити й розкрити особи російських військових злочинців. У новому матеріалі піде мова про артилеристів цієї ж бригади, які причетні до обстрілів українських сіл та міст.

Треба зазначити, що, як і у випадку з виявленням танкістів 136-ї ОМСБр, InformNapalm був першим ресурсом, який у вересні 2014 році ідентифікував російські артилерійські підрозділи, залучені військовим командуванням РФ для ведення підлої, неконвенційної війни на Донбасі. З-поміж них було названо 291 артилерійську бригаду (яка потім фігурувала у 12-ти епізодах наших розслідувань). Також підрозділ гаубичного самохідного дивізіону 152 мм САУ «Акація» 136-ї ОМСБр із Дагестану, що підкріплено серією фотографій, на яких зображені бойові будні «українського відрядження».

Цю тему восени 2015 року докладніше розкрив український блогер sled_vzayt. У результаті розслідування назвали 6 імен злочинців-артилеристів. Та в інтернеті ще зберігається величезний масив інформації у вигляді цілих добірок фото та цинічних коментарів, які доводять причетність Росії до війни на Донбасі.

Наочний приклад – профілі соцмереж на перший погляд добропорядних глав сімей, колишніх військовослужбовців 136-ї ОМСБр Сергія Шеховцова з фотозакладкою «Україна серпень 2014» та Єгора Вінклера з серією фото періоду «ростовсько-українського відрядження». Серед цих фотографій чимало вже знайомих знімків літа-осені 2014 року, які раніше публікували OSINT-розслідувачі, але є також «свіжі».

Фігурант №1

Встановлено дані: Сергій Шеховцов д/н 17 березня 1990 року, родом із села Ізмалково Липецької області. У соцмережах: «ОК» (профільконтакти),  «ВК» (профіль, альбом, контакти). Судячи по запису на сторінці профілю, нині працює охоронником ПОП (приватне охоронне підприємство, рос. -ЧОП) у Москві. За іншими даними – працює в МНС Липецької області (див. підпис до фото аварії, також фотографія у нього на сторінці). Строкову військову службу проходив у ВВ МВС РФ в/ч 3660. Згодом підписав контракт з МО РФ на службу в 136-й ОМСБр.

Найцікавіші фото:

  • фотографія С. Шеховцова з двома товаришами по службі, що «рекламують» майку «Аеропорт Луганськ» з коментарями, фото завантажили у грудні 2014 року.

  • фотографії 1, 2, 3, завантажені 6 вересня 2014 року, які зображують маршрут колони на Донбасі, в районі н. п. Новосвітлівка Луганської області України.

 Примітка: Відео та фото з цією геолокацією досі лежить на сторінці учасника «донбаського походу» 136-ї ОМСБр Дмитра Кирилова. Копія відео на youtube

  • Серія групових фото  — 1, 2, 3 буйнакських артилеристів з Донбасу, фото завантажені 6 вересня 2016 року.

Фігурант №2

Встановлені дані: Єгор Вінклер. Припускаємо, він родом з Казахстану, має подвійне, казахське та російське, громадянство. Співмешканка Євгенія Токмакова. У соцмережах: «ВК» (архів профілюальбому, контактів 12), facebook. У 136-й ОМСБр служив за контрактом, який розірвав дочасно (див. у коментарях).

  • добірка фотографій «походеньок» артилеристів 136-ї ОМСБр — Дагестан — Ростовська область — Донбас.

За результатами цього розслідування у “скриньку” з російськими воєнними злочинцями додалися ще двоє військовослужбовців 136-ї ОМСБр. Це восьмий «засвіт» 136-ї ОМСБр у контексті «українських відряджень». Читайте попередні публікації нашої волонтерської спільноти:

Далі буде…

Матеріал до публікації підготував на основі власного OSINT-розслідування Іраклій Комахідзе 

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *