Трофейний БРДМ «Укроп» видав російських морпіхів

За понад два з половиною роки діяльності міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm з пошуку та оприлюднення фактів російської агресії проти України, наші  OSINT-розвідники звикли до різних видів доказів. Це фотографії російських військовослужбовців з Донбасу на фоні вказівників з назвами населених пунктів, об’єктів, які легко впізнати, або пам’яток. Також часто бувають випадки фотофіксації російських військових з вивезеними з України «пам’ятними сувенірами / трофеями», зокрема, попереджувальні прикордонні знаки, таблички з вказаними номерами захоплених військових частин, ну й банальне — сигарети з українськими написами. Та остання фотографія, надана друзями нашого проекту, «зриває всі рекорди».

У розпорядження OSINT-групи міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm потрапила фотографія (архів фото) трофею, захопленого північноморцями в Україні з геолокацією н. п. Спутник Мурманська обл. по місцю дислокації  61-ї окремої бригади морської піхоти  (в/ч 38643) Північного флоту. Фото незвичної БРДМ з написом «Укроп» по правому борту, розміщене на сторінці профілю Дениса Абрамова (архів профілюфотоальбомуконтактів), військовослужбовця цієї бригади морської піхоти, 20 листопада 2014 року.

Немає сумнівів, що йдеться про захоплену російськими морськими піхотинцями на Донбасі влітку-восени 2014 року модифіковану БРДМ, яку ми й наші читачі добре знаємо з минулої публікації за 27 березня 2015 року «Докази участі в боях на Донбасі 61-ї бригади морської піхоти ПФ ВМФ РФ», у якій фото цієї машини фігурує кілька разів.

У нашій публікації торік ми зазначали, зо морські піхотинці позують на фоні демілітаризованої БРДМ зі слідами кульових або уламкових влучань. Здогадно, це трофей, бо машина дуже схожа на українські волонтерські саморобки, які стояли на озброєнні батальйону «Айдар» та інших підрозділів ЗСУ та Нацгвардії.

Нові обставини, а саме: фотографія БРДМ «Укроп» – зобов’язали нас детальніше вивчити це питання:

  • Те, що на фото Д. Абрамова зі Спутника Мурманської області і на фотографіях 12 морпіха цієї ж бригади з російського базового табору в Міллерово Ростовської області Є. Перкова, якого ми виявили раніше, одна й та сама машина, немає сумніву. Досить порівняти пошкодження лобового скла на цих фотографіях, де абсолютно ідентичні сліди й однакове їхнє розташування геометрично.

  • Як зазначено вище, фотографії Є. Перкова зроблено в базовому таборі біля Міллерово Ростовської області, де від початку 2014 року розташовані батальйонно-тактичні групи зі складу сил Західного військового округу, що входять до Ростовського угруповання. Другий базовий табір цього ж угруповання, але у складі тактичних груп Південного ВО, розташований південніше, в районі полігонів Кузьмінський і Кадамовський. Часто, крім тактичних груп з’єднань ЗВО та Південного ВО, до складу сил угруповання входять перекинуті батальйонно чи ротно-тактичні групи Центрального, а також Східного округу. Свого часу нам вдалося простежити маршрут однієї з колон 61-ї бригади МП ПФ від Міллерово до Каменськ-Шахтинська. Очевидно, БРДМ «Укроп» вивезли морські піхотинці 61-ї бригади з Донбасу в Ростовську область під час одного з набігів.

 

  • На завершення, треба поставити остаточно крапку в історії БРДМ «Укроп». Встановлено, що їхню модернізацію в цивільний варіант малої серії, починаючи з 2006 року, проводили в Кременчуці на ПАТ «ВЕПР». БРДМ був захоплений у бойовиків ТО «ЛНР» бійцями підрозділу «Айдар» на початку 2014 року. У машини була виведена з ладу коробка передач і її відігнали в розташування 51-ї бригади ЗСУ. З машини зняли частину обладнання, запчастини й перегнали на пост автомобільної інспекції біля мосту через Сіверський Донець, в районі міста Щастя Луганської області. У кінці червня машина зникла. Можливо, місцеві потягли її на брухт. Пізніше машину сфотографували на території Агро-Трейду й колишньої військової частини номер 3035, місто Луганськ (волонтери InformNapalm висловлюють подяку користувачеві surpher за геолокацію знімків). Далі машину зафіксували на знімках у базовому таборі ЗС РФ Міллерово (Ростовська область) уже без протикумулятивних екранів і з пошкодженим лобовим склом, а в листопаді 2014 у н. п. Спутник Мурманської обл. за місцем дислокації 61-ї окремої бригади морської піхоти Північного флоту РФ.

Інші публікації про українські походеньки військовослужбовців Північного флоту ВМФ РФ дивіться за посиланнями:

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування волонтерів міжнародної спільноти InformNapalm.

Автори публікації Віктор Геннадійович,  Михайло КузнецовІраклій Комахідзе 

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *