Злом пропагандистів РФ. Частина 4. Як знімають сюжети для «Першого»

Дякуючи кібер-альянсу українських хакерських груп FalconsFlame,Trinity і Рух8, ми отримали доступ до широкого спектру матеріалів російських журналістів-пропагандистів. Волонтери міжнародної спільноти InformNapalm провели первинний аналіз отриманих даних з кількох зламаних скриньок російських журналістів — так ми дізналися, як роблять постановочні репортажі на російському телебаченні.

Репортер «Першого каналу» Сергій Зенін активно займався пропагандою на Донбасі у 2014-2015 році. Через його пошту проходили синхрони репортажів для випусків новин. Через два роки після появи «розіп’ятого хлопчика» цікаво почитати, як працювала російська пропагандистська машина. Багато закадрових коментарів здадуться читачам цинічними, та тільки люди, що свідомо чинять зло, роблять це на такому професійному рівні.

Почнемо з того, що російські журналісти свідомо забирали з кадру бойовиків з Кавказу. Вночі 19 липня 2014 Зенін відправляє черговий синхрон для репортажу з коментарями на адресу режисера «Першого каналу» (Goroda@dip.1tv.ru)

Репортери «Першого каналу» прибирають осетинів з відео 

Частина цього синхрону справді з’явилася в ранкових новинах:

«(ВІДЕО З СНХ І ЛАЙФАМИ З КАМЕРИ ОПОЛЧЕНЦІВ У ПОРІЗАНОМУ ВИГЛЯДІ ВПАДЕ ОКРЕМИМ ФАЙЛОМ називається біженці 2 нарізка) (ПІД ЧАС МОНТАЖУ НАМАГАЙТЕСЯ УНИКАТИ МОМЕНТІВ, КОЛИ В КАДР ПОТРАПЛЯЮТЬ ОПОЛЧЕНЦІ-ОСЕТИНИ. ВОНИ НЕ ПРОТИ, АЛЕ ЗНАЮ, ЩО МИ НЕ ЗА)))) ПРО ВСЯК ВИПАДОК ПЕРШИЙ КОР ЗА КАДРОМ НАЧИТАВ, ЯКЩО ПЕРЕДУМАЄТЕ ЙОГО ЗАБИРАТИ»

Осетинських «ополченців» на «Першому каналі» того дня так і не показали.

29 липня 2014 року Зенін зняв репортаж про обстріли у місті й патетично закінчив його проходом по пустуючому дитячому будинку:

«Стендап-прохід всередині дитячого будинку (перші чесніші й емоційніші, але другий повніший. Я б узяв перший. Коли ще побачиш воєнкора, який плаче)

Більше крупних планів дітей, няньок, як дітки лепечуть.

Не знаю, що ще. Ніби все»

Як правильно знімати плачучих дітей, сльози і няньок

Все так і було: плачучий воєнкор і побільше крупних планів дітей і няньок (весь сюжет тут, дивитися з 3-ї хвилини). І щоб як діти лепечуть побільше:

До речі, слід зазначити, що російські журналісти між собою прекрасно розуміють ціну заяв представників терористичної організації «ДНР»:

«Говорить про роботу місії ОБСЄ, про полонених, про перемир’я. На початку зробив дебільну заяву про п’янство в лавах української армії»

Дебільна заява Басуріна

А ось цікавий збіг. 2 жовтня Зенін пересилає відео зі зйомкою обстрілу в центрі Донецька на пошту своєї дружини. Репортер хвастається вдалим сюжетом — коли ще побачиш обстріл вживу:

3-го жовтня репортаж виходить на «Першому каналі» трохи обрізаний:

Зразу зазначимо, що у підсумковому репортажі підчистили звук. В оригіналі (0:12-0:16) звук доволі дивний і також нагадує роботу міномета неподалік, а от в офіційному сюжеті звук вже значно чистіший (01:09-01:16).

Також зауважимо, що вирізали розмову з недовірливою донеччанкою.

Донеччанка: А обстріл цей з чого? З міномета, так?

Зенін: Міномет, 120 мм — не 150 ніби, але все одно не єрунда… Розумієте, яка історія, річ у тім, що дочекалися того моменту, коли приїде пожежна, як люди знову вийдуть, і ще раз влупили. От як?

Донеччанка: Ну це, виходить, диверсанти? Ну а на чому вони? На Газелі?

Зенін: Ніхто не знає…

Якісь недовірливі жителі попались Зеніну в підвалі, і їх вирішили не показувати. А якщо ще згадати дивний звук на оригіналі – чи то прильоту міни, чи то вистрілу неподалік – то тим більше дивно, що ж це було?

І тут ми згадуємо про «блукаючий міномет», який використовували пропагандисти, щоб пояснити свої інформаційні ляпи, — саме він почав тероризувати мирних жителів Донецька з жовтня 2014 року. У мережі ви, правда, не знайдете жодної фотографії міфічної української групи диверсантів, зате в інтернеті знайшлися фотографії (стаття, архів), як 1-го жовтня 2014 року російські найманці встановлювали міномет у кузов сміттєвоза — одним із дійових осіб був житель російського Салехарда (Ямало-Ненецький округ) Герман  Клімов  (його профіль на «Миротворці»):


1 жовтня 2014 терористи встановлюють міномет на сміттєвоз


А вже 2 жовтня загадкова ДРГ «укрів» починає обстрілювати мирних жителів

Виходить, 1 жовтня 2014 р. росіянин Клімов, що воєю за ТО «ДНР», допомагає встановлювати міномет у кузов сміттєвоза, а вже наступного дня «Перший канал» знімає сюжет про блукаючу групу українських диверсантів, яка обстрілює місто. До того ж, група журналістів опиняється прямо на місці подій — у кращих традиціях «Першого каналу»LifeNews. Ну і міномет-сміттєвоз також трохи пояснює дивний звук в оригінальному відео.

До речі, після України Зенін поїхав знімати Дамаск — перевірений пропагандист знадобився й там. У Сирії знімати легше, адже там за роки війни вціліло мало міст, а Аль-Каїда чомусь обстрілює міста частіше, ніж оспівана «Першим каналом» київська хунта.

У Сирії нема проблем зі звуком:

Нарізка (відео): Біженці (діти, обличчя, бідність), армія (танки, стрілянина, вибухи), преса (група бігає під вогнем туди-сюди), місто-привид (корпуси будинків, написи на вулицях, дитяча лялька — символ війни, похмурі катакомби терористів), вечірня пожежа в центрі міста (робота пожежних Швидка), через мигалку швидкої виходимо на мітинг (натовпи народу, Путін — Асад, російські прапори, вибухи біля посольства, люди біжать).

Часто зйомку перериває «бздиньк»:

Бздиньк: пробіжки дурників у бронежилетах з написом «Press». Чути, що обстрілюють. Якщо не почуєте, то це — на другій доріжці.)))

Короткий бздиньк і постріл з танка: фігак…

Методи ті самі — звук яскравіше, більше трешу і драматизму. «Путін, введи війська!» А картинку забезпечать на «Першому каналі».

Дивіться також на тему:

Матеріал підготовлено спеціально для сайту InformNapalm за результатами аналізу інформації зі зламаних поштових скриньок, яку надали хактивісти FalconsFlame, Trinity і Рух8.

CC BY 4.0

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *