База даних і відеографіка новітнього озброєння ЗС РФ на Донбасі

Міжнародна спільнота InformNapalm під час моніторингу та розвідки відкритих джерелах інформації (аналіз супутникових знімків, відео від випадкових свідків, особисті світлини з соціальних сторінок найманців та кадрових російських військових) ідентифікувала більш як 30 типів озброєння та спецтехніки ЗС РФ на Донбасі. В основному це порівняно нові зразки техніки, взяті на озброєння в Росії протягом 2004-2015 років. Присутність вказаного у звіті озброєння та техніки на окупованій території Луганської та Донецької областей прямо вказує на російський слід їхнього походження. У цьому звіті лише підтверджені дані, до бази не вносили зразки озброєння, про які повідомляли розвідувальні структури України без надання фото чи відеодоказів. Також до бази поки не внесено ЗРК “БУК” (з якого був збитий рейс МН17), оскільки найближчим часом очікується офіційний звіт слідчої групи, де буде вказано точний тип ракети. Це дозволить вказати модифікацію ЗРК, з якого цю ракету було випущено.

Слід зазначити, що використання російської новітньої військової техніки на Донбасі не є масовим явищем і має скоріше характер випробувань. Більша частина виявлених комплексів належить до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) та радіоелектронної розвідки (РЕР). Такі типи озброєння можуть обслуговуватися лише кваліфікованими спеціалістами, тому передача цієї техніки бойовикам незаконних збройних формувань неможлива. Обслуговування проводиться кадровими російськими військовослужбовцями. Паралельно з випробуванням на Донбасі новітніх типів озброєння  військово-політичне керівництво Російської Федерації наповнює окуповані території озброєнням старих радянських зразків, розконсервовуючи його зі складів.

 

За результатами проведених впродовж 2014-2016 років власних OSINT-розслідувань спільнота InformNapalm сформувала спеціальну базу даних. Постійне посилання на базу: http://bit.ly/RuWeaponryDonbasUA .

Також за результатом звіту сформовано блок інфографічних матеріалів:

 

Бронеавтомобіль ГАЗ-233014 «Тигр»

Прийнятий на озброєння Міністерства оборони РФ у 2005 році. В Україну не постачався. Був виявлений на території Луганської області під час декількох розслідувань InformNapalm. Встановлено належність автомобіля до 136-ї окремої мотострілецької бригади 58-ї загальновійськової армії Південного округу ЗС РФ. “Тигр” має 3-й клас балістичного захисту згідно з ГОСТ Р 50963-96. У даху машини є один великий люк, що обертається та має розкладну кришку та кронштейни для кріплення зброї.

Докладно про деталі виявлення

Бронеавтомобіль ГАЗ-39371 «Водник»

Російський автомобіль для транспортування людей та вантажів у важкопрохідних районах. Забезпечує захист екіпажу від стрілецької зброї. Прийнятий на озброєння Міністерством оборони Росії у 2005 році. В Україну не постачався.

Зафіксований на відео 10 січня 2015 року в місті Сорокине (колишній Краснодон, Луганська область).

Докладно про деталі виявлення

Бронеавтомобіль КамАЗ-43269 «Постріл»

Російський легкоброньований бронеавтомобіль. Озброєння монтується у башті, що обертається. Можливе встановлення 14,5 мм кулемета КПВТ або 12,7 мм кулемета “Корд”, 30 мм гранатомета “Пламя”, протитанкового ракетного комплексу. Автомобіль проходив експериментальні випробування на 7-й військовій базі в Гадауті. З 2009 року машини такого типу фіксувалися в Грузії на російських окупаційних військових базах в Абхазії та Самачабло (Цхінвальський регіон). Зокрема, на 4-й російській окупаційній базі в Цхінвалі, в/ч 66431, раніше було зафіксовано чотири одиниці з бортовими номерами 300, 301, 302 та 303 та ідентичним камуфляжем. Ці автомобілі належали розвідувальному підрозділу, що мав на озброєнні комплекс розвідки БПЛА “Дозор”.

Бронеавтомобіль також використовується регіональними спецпідрозділами Федеральної служби виконання покарань РФ. Зафіксований у Луганську та Луганській області під час декількох розслідувань InformNapalm. На Донбасі фіксувалося більш як 10 одиниць техніки цього типу.

Розслідування №1 Розслідування №2 Розслідування №3

Бронетранспортер БТР-82А

Російський бронетранспортер; глибока модернізація БТР-80. Озброєння: скорострільна 30 мм гармата 2А72, поєднана з 7,62 мм кулеметом ПКТМ в модулі БППУ. Прийнятий на озброєння Міністерством оборони Росії в 2013 році. В Україну не постачався. Був виявлений на території Луганської області і описаний у кількох розслідуваннях InformNapalm. Встановлено належність до підрозділу 18-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ.

Розслідування №1 Розслідування №2

Танк Т-72Б зразка 1989 р.

Модернізований варіант танка Т-72Б із вбудованим динамічним захистом “Контакт-5”. Також має комплекс керованого озброєння 9К120 “Свирь”, двигун В-84, систему керування вогнем 1А40 та гармато-пускову установку 2А46М.

Не перебуває на озброєнні української армії та не постачався в Україну. Був виявлений на території міст Луганськ, Дебальцеве та Макіївка і описаний у декількох розслідуваннях InformNapalm. Встановлено належність до 5-ї танкової бригади Східного військового округу ЗС РФ.

Розслідування №1 Розслідування №2

Танк Т-72БА зразка 1999 р.

Модернізація під час капітального ремонту Т-72Б на заводі УВЗ. Перші партії машин було здано ще в 1999-2000 роках. Модернізація передбачала вдосконалення до рівня найпізніших Т-72Б випуску 1991 року СУВ (система управління вогнем) 1А40-1 (пізніше 1А40-1М, а з 2005 року – 1А40-М2), встановлення нового стабілізатора озброєння 2Е42-4 “Жасмин”, посилення протимінної стійкості днища додатковою бронеплитою в районі сидіння механіка-водія, заміну ходової частини та двигуна (двигун В-84МС або В-92С2 з 2003 року) та встановлення ВДЗ “Контакт-5”. Окрім гусениць та ВДЗ, зовні машина відрізняється від звичайної модифікації “Б” добре помітним на башті датчиком вітру. В Україну не постачався.

Зафіксовано знищення російських танків цієї модифікації під Старобешевим (Донецька область). Встановлено належність до 21-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ.

Деталі розслідування

Танк Т-72Б3 зразка 2011 р.

Модернізована версія Т-72. Почав надходити до російської армії у 2012 році. На танку встановлено новітню СУВ, ВДЗ “Контакт-5”, двигун В-84-1 потужністю 840 к. с., тепловізійний приціл “Сосна-У”, датчик вітру, новітні засоби зв’язку, вдосконалений стабілізатор озброєння та комплекс захисту від зброї масового знищення. Доопрацьовано автомат заряджання гармати під нові боєприпаси та вдосконалено ходову частину, що отримала гусеничні стрічки із паралельним шарніром. В України не постачався.

Танк було виявлено на території міст Луганськ, Іловайськ, Дебальцеве і описано в кількох розслідуваннях InformNapalm. Фіксувалося знищення танка цієї модифікації на околицях Дебальцевого. Встановлено належність до 6-ї окремої танкової бригади ЗС РФ.

Розслідування №1 Розслідування №2

Танк Т-90А зразка 2006 р.

Модифікація Т-90А. Встановлено сучасніший тепловізор другого покоління «ЕССА», стабілізований у двох площинах та інтегрований з основним прицілом та його далекомірним каналом, що дозволило збільшити дальність нічного бачення з 1800 до 4000 метрів. В Україну не постачався.

Виявлений групою InformNapalm на території Луганської області. Встановлена належність до 136-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ.

Деталі розслідування

Танк Т-72С1

Експортний варіант Т-72Б1, постачався Росією до Ірану, а також до Венесуели у 2011–2012 роках. Основні зовнішні відмінності від Т-72Б – нічний приціл навідника та датчик вітру ДВЕ-БС. Прийнятий на озброєння ЗС РФ у 1993 році після зриву низки експортних постачань. В Україну не постачався. Виявлений InformNapalm на території заводу в селищі Біле (Луганська область) неподалік від автомагістралі M04, за 3 км на захід від залізничної станції Збірна.

Деталі розслідування

Вантажівка КамАЗ-5350 «Мустанг»

Російський автомобіль воєнного призначення з колісною формулою 6х6. В Україну не постачався. Був зафіксований на території Луганської та Донецької областей. Також є докази знищення автомобіля в місті Хрустальний (колишній Красний Луч, Луганська область) у версії з комплектом додаткового захисту та багатофункціональним модулем ММ-501 для перевезення особового складу.

Деталі розслідування

Вантажівка Урал-632301

Російська вантажівка багатоцільового призначення вантажністю до 14 тонн із колісною формулою 8х8 для міністерства оборони РФ. Надійшов на озброєння у 2004 році. В Україну не постачався. Зафіксований у розслідуваннях InformNapalm у Донецькій області.

Деталі розслідування

Вантажівка Урал-43206

Російська внтажівка багатоцільового призначення з колісною формулою 4х4. На озброєння ЗС РФ почав надходити з 2008 року. В Україну не постачався. Зафіксований у розслідуваннях InformNapalm у Луганській області.

Деталі розслідування

РСЗВ 2Б26

Модернізація РСЗВ «Град» з перевстановленням бойової частини з шасі автомобіля УРАЛ-375Д на нові шасі автомобіля КамАЗ-5350.

На озброєння російської армії почала надходити з 2011 року. В Україну не постачалася. Зафіксована у кількох розслідуваннях InformNapalm у місті Чистякове (колишній Торез, Донецька область).

Розслідування №1 Розслідування №2

РСЗВ 9К58 «Смерч»

Реактивна система залпового вогню калібру 300 мм. Перебуває на озброєнні і ЗС РФ, і української армії, але фактів захоплення цієї РСЗВ бойовиками російської армії як трофею не було. 22 січня 2015 року установку 9К58 було зафіксовано в окупованому місті Макіївка (Донецька область). А вже 10 лютого 2015 року зі сторони бойовиків було вчинено ракетний обстріл військового аеродрому та житлових кварталів міста Краматорськ. Внаслідок обстрілу загинули та отримали поранення українські військовики та мирні жителі.

Деталі розслідування

СНАР 1РЛ232-2М

Модернізована мобільна броньована радіолокаційна станція розвідки рухомих наземних та надводних цілей 1РЛ232-2М. Призначення: розвідка колон, що рухаються, поодиноких рухомих цілей, надводних цілей та цілей що знаходяться на невеликій висоті над землею. Висока точність визначення координат цілей та вибухів снарядів і мін дозволяє вести коригування стрільби своєї артилерії. Радіоелектронне обладнання дозволяє стежити за ситуацією на відстані від 200 метрів до 40 кілометрів. Вперше була представлена на виставці «Оборонекспо-2014». В Україну не постачалася.

Фіксувалася у розслідуваннях InformNapalm в місті Дебальцеве (Донецька область).

Деталі розслідування

ЗРК 9К330 «Тор», 9К331 «Тор М-1» і 9К332 «Тор М-2»

Всепогодний тактичний зенітний ракетний комплекс, призначений для розв’язання завдань протиповітряної та протиракетної оборони на рівні дивізійної ланки. 9К330 “Тор” знятий з озброєння української армії у 2001 році. Відсутні факти захоплення цього типу ЗРК бойовиками російської армії як трофею. ЗРК 9К330 фіксувався у розслідуваннях InformNapalm у місті Донецьк, а його новітня російська модифікація 9К332 була помічена 20 січня 2015 року в місті Шахтарськ (Донецька область).

Розслідування №1 Розслідування №2

ЗРГК 96К6 «Панцир-С1»

Російський самохідний ракетно-гарматний комплекс наземного базування. Призначений для ближнього прикриття цивільних та військових об’єктів (в тому числі комплексів ППО великої дальності) від всіх сучасних та перспективних засобів повітряного нападу. Також може захищати об’єкт від наземних та надводних загроз. 16 листопада 2012 року ЗРГК «Панцир-С1» прийняли на озброєння російської армії. В Україну не постачався. Був помічений розслідувачами InformNapalm у Луганську та Шахтарську (Донецька область).

Деталі розслідування

Радіостанція Р-166-0,5

Пересувна УКХ-КХ радіостанція середньої потужності для армійських радіомереж на базі К1Ш1. Надійшла на озброєння Міністерства оборони Росії у 2005 році. В Україну не постачалася.

Фіксувалася у розслідуваннях InformNapalm у Дебальцевому (Донецька область)

Розслідування №1 Розслідування №2

Радіостанція Р-441-ОВ «Ливень»

Мобільна станція супутникового зв’язку. Призначена для організації захищеного від перешкод супутникового зв’язку в інтересах військових частин та підрозділів тактичної, а також оперативно-тактичної ланок управління разом з окремими об’єктами оперативної та оперативно-стратегічної ланок управління. Прийнята на озброєння Міністерством оборони Росії у 2007 році. В Україну не постачалася. Відповідно до розслідувань InformNapalm була помічена у Луганську.

Деталі розслідування

КШМ Р-149БМР «Кушетка-Б»

Російська командно-штабна машина оперативно-тактичної ланки на базі К1Ш1. Призначена для забезпечення моніторингу ситуації в зоні бойових дій. До складу обладнання входять КХ та УКХ радіостанції, апаратура навігації. В Україну не постачалася. Фіксувалася у Луганській області.

Деталі розслідування

РЕБ РБ-341В «Леєр-3»

Російський комплекс придушення GSM-зв’язку з допомогою перешкод, які передаються з безпілотного літального апарату. До складу входить машина управління на базі шасі КамАЗ-5350 і БПЛА типу «Орлан-10». Завдання: придушення мобільного зв’язку, імітація роботи базової станції стільникового зв’язку в діапазонах GSM 900 і GSM 1800 і надсилання оманливих сигналів (повідомлень), ведення розвідки способом визначення точок випромінювання апаратів у мережах GSM, виявлення абонентських точок (мобільні телефони, планшети та інші комплекси зв’язку), передавання даних про дислокацію абонентських точок артилерійським розрахункам для завдання вогневого удару. Вперше комплекс показали широкому загалу на початку жовтня 2015 року. В Україну не постачався. Був помічений розслідувачами InformNapalm у Донецьку.

Деталі розслідування

РЕБ Р-378Б «Борисоглібськ-2»

Російська автоматизована станція радіоперешкод на базі БТ-ЛБу. Призначена для виявлення та придушення ліній КХ-радіозв’язку супротивника в тактичній ланці управління. В Україну не постачалась. Зафіксована InformNapalm у Кадіївці (кол.Стаханов) та Луганську.

Розслідування №1 Розслідування №2

РЕБ Р-934УМ

Російська автоматизована станція радіоперешкод. Забезпечує автоматизоване виявлення, пеленгування та аналіз сигналів джерел радіовипромінювання в діапазоні частот 100–2000 МГц, а також постановку радіоперешкод УКХ-радіотелефонного зв’язку і базовим станціям транкінгових систем пересувного радіозв’язку. В Україну не постачалась. Фіксувалась у розслідуваннях InformNapalm по Луганську.

Деталі розслідування

РЕБ Р-330Ж «Житель»

Російська автоматизована станція радіоперешкод. Призначена для автоматизованого виявлення, пеленгування й аналізу сигналів джерел радіовипромінювання в діапазоні частот 100–2000 МГц, а також для створення радіоперешкод для переносних та мобільних наземних станцій (абонентських терміналів) систем супутникового зв’язку «ІНМАРСАТ» та «ІРІДІУМ», навігаційної апаратури споживачів супутникової радіонавігаційної системи «НАВСТАР» (GPS) та базових станцій стільникової системи зв’язку GSM-900/1800. В Україну не постачалась. Неодноразово фіксувалася у розслідуваннях InformNapalm щодо Макіївки та Горлівки (Донецька область).

Деталі розслідування

РЕБ «Торн»

Російська автоматизована станція радіоперешкод. Технічні характеристики не відомі. Проходить випробування в ЗС РФ. В Україну не постачалась. Відповідно до розслідувань InformNapalm, була помічена у Донецьку.

Розслідування №1 Розслідування №2

РЕБ «Ртуть-БМ»

Станція «Ртуть-БМ» призначена для захисту особового складу та військової техніки від ураження снарядами та ракетами з радіопідривачами різних типів і при залповій стрільбі, і при перебіжному вогні. Крім цього, комплекси можуть використовувати для придушення систем зв’язку та радіолокації. Першу серію випустили у 2011 році. В Україну не постачалась. Фіксувалась розслідувачами InformNapalm у Донецьку.

Розслідування №1 Розслідування №2

«Світ-КУ»

Комплекс призначений для контролю за ситуацією та простежування різних джерел радіосигналів. Системи машини здатні стежити за ситуацією й захищати від перехоплення інформацію, що передається безпроводовими каналами. Апаратура комплексу простежує сигнали різних радіоелектронних систем, проводить їхній аналіз та встановлює координати джерела цих сигналів. Комплекс «Світ-КУ» має можливість приймати сигнали в діапазоні частот від 25 МГц до 18 ГГц. Ранній варіант комплексу РБ-636АМ2 базувався на шасі двохосьового КамАЗ-4350. Новий варіант комплексу, представлений на виставці 2015 року, змонтований на шасі типу Ford Transit. Надійшов на озброєння Міноборони РФ у 2012 році. В Україну не постачався. Згідно з розслідуванням InformNapalm, був помічений у Луганську.

Деталі розслідування

БПЛА «Гранат-1»

Російський безпілотний літальний апарат у складі комплексу дистанційного спостереження і ретрансляції, здатний вести повітряну розвідку з допомогою фото-, відео- та тепловізійної апаратури на відстань до 15 км. Дата завершення розробки комплексу – 2010 рік. В Україну не постачався. Фіксувався у розслідуванні InformNapalm щодо Дебальцевого.
Деталі розслідування

БПЛА «Гранат-2»

Російський безпілотний літальний апарат у складі комплексу дистанційного спостереження та ретрансляції, здатний вести повітряну розвідку з допомогою фото-, відео- та тепловізійної апаратури на віддаль до 15 км. Дата завершення розробки комплексу – 2010 рік. В Україну не постачався. Фіксувався у розслідуванні InformNapalm щодо Дебальцевого.

Розслідування №1 Розслідування №2

БПЛА «Форпост»

Російський безпілотний літальний апарат. Ліцензійна копія ізраїльського БПЛА IAI Searcher 2. Випускається з 2012 року на Уральському заводі цивільної авіації. Максимальна дальність дії – 250 км. В Україну не постачався.

20 травня 2015 року БПЛА цього типу з номером 923 збили українські військові в Донецькій області. Спільнота InformNapalm встановила, що станом на 2015 рік БПЛА «Форпост» стоять на озброєнні лише в п’яти частинах ЗС РФ. Загальна кількість – 10 одиниць (по 2 одиниці у кожній військовій частині).

Розслідування №1 Розслідування №2

БПЛА «Орлан-10»

Російський безпілотний літальний апарат. Максимальна дальність дії – 120 км. Дата початку експлуатації комплексу – 2010 рік. В Україну не постачався. Фіксувався у населених пунктах Зеленопілля (Луганська область) та Амвросіївка (Донецька область).

Деталі розслідування

БПЛА «Елерон-3СВ»

Російський безпілотний літальний апарат. Максимальна дальність дії – 25 км. В Україну не постачався. Фіксувався розслідувачами InformNapalm у населеному пункті Оленівка (Донецька область).

Деталі розслідування

БПЛА «Застава»

Російський безпілотний літальний апарат. Ліцензійна копія ізраїльського БПЛА компанії IAI. Виробляють з 2010 року на Уральському заводі цивільної авіації. Максимальна дальність дії – 10 км. Стоїть на озброєнні ЗС РФ. В Україну не постачався. Був збитий українськими прикордонниками в районі населеного пункту Герасимівка (Луганська область).

Деталі розслідування

Зібрані матеріали доводять ключову роль Російської Федерації в розпалюванні війни на сході України, спонсоруванні тероризму та проведенні спеціальних воєнних операцій на українській території.

Закликаємо читачів, блогерів та журналістів активно ділитися матеріалами InformNapalm у соцмережах, а також сприяти поширенню інформації у ЗМІ. Винесення інформації в публічну площину може вплинути на хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *