Хто обстріляв Кримське: діагональна тактика і місце дислокації російських бойовиків

Практично щодня, читаючи зведення прес-центру АТО чи військових блогерів про обстріли українських позицій з боку російських терористичних сил, ми отримуємо тільки поверхневу інформацію. У кращому разі це дані про характер та час обстрілу. Дізнаємося, що той чи інший населений пункт чи позиції української армії обстріляли з мінометів 82 та 120 мм, танків, АГС, гранатометів, БМП, артилерії і под.

Можливо, для побудови графіків і статистики ця інформація важлива, та на практиці вона не дає нам розуміння тактики дій ворога і не розкриває його місцеперебування.

У цьому розслідуванні ми постараємося вибудувати опорні точки і пов’язати дані з відкритих джерел (OSINT) з інформацією, отриманою з інсайдерської мережі (HUMINT) міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. У ході проведення розслідування нам вдалося підтвердити гіпотезу про використання російськими терористичними військами тактики «діагональних обстрілів», а також викрити ймовірне місце базування російських військовослужбовців та техніки, з якого висуваються в район здійснення провокацій.

Вихідні дані HUMINT

Від місцевих жителів Луганщини нам вдалося отримати важливу інформацію про час і приблизний район висунення бойовиків, які вели провокаційні обстріли українських позицій 2 жовтня 2016 року.

Дані інсайдера №1 (місцевий мешканець) :
«У період з 13:30 до 15:30 чув, як з району балки за 3 км на північ від населеного пункту Сміле почався мінометний обстріл, було випущено приблизно 10 мін. Орієнтовно, калібру 120».

Приблизні координати на мапі Google.

Дані інсайдера №2 (місцевий мешканець):
«У період з 16:30-17:00 із  Слов’яносербського району чітко було чути роботу мінометів 120 мм. Було зроблено приблизно 5 пострілів».
Отже, з інсайдерської мережі ми маємо час обстрілу, орієнтовні райони розташування мінометів і ймовірний калібр, з якого проводилися ці обстріли.

Вихідні дані OSINT

Далі нам треба знайти точки, куди було завдано ударів.
Для цього ми звернулися до сервісу  Infolight, де в інтерактивному режимі публікуються дані щодо обстрілів за вказаний період часу.
Через цей сервіс отримуємо інформацію, що 2 жовтня зазнав обстрілу населений пункт Кримське. Порівнюємо приблизний час та тип обстрілів з даними від інсайдерів. Отримуємо підтвердження обох позицій: і щодо приблизного часу, і щодо типу завданих провокаційних ударів.

Проведемо траєкторію від місця ймовірної фіксації джерела обстрілу з населеним пунктом Кримське, який зазнав обстрілу з боку терористичних сил. Бачимо діагональну лінію обстрілу з відстанню приблизно 7 км.

Тут цікава тактика діагональної траєкторії обстрілу, коли російські бойовики висуваються на плацдарм (виступ на лінії розмежування) і ведуть вогонь по українських позиціях не з фронту, а з флангу.

Очевидно, що бойовики не проводять обстріли з місць своєї постійної дислокації. Отже, слід шукати місце їхнього базування в іншому районі. У ході проведення аналізу супутникових знімків визначено, що найближча база російських терористичних сил розташована поблизу населеного пункту Олександрівськ.

Найімовірніше, міномети, які обстріляли Кримське, привезли саме з цієї перевалочної бази окупаційних російських військ (48°35’53.7″N 39°10’33.4″E).

Цікаво, що взимку 2015 на полігоні біля Олександрівська проходили навчання окупаційних військ, які було знято на відео пропагандистськими каналами бойовиків.
На відео потрапили зразки російської військової техніки, включно з танками, та приблизно 10 одиниць бронеавтомобілів  «Постріл».

 

Також у соціальних мережах вдалося знайти фотографію з окупаційної бази в Олександрівську.

На рукаві військовослужбовця, який стоїть на передньому плані, ми бачимо білу ідентифікаційну пов’язку, яку використовують російські військові для маркування «свій-чужий».

Отже, фіксація великого скупчення російської техніки та ідентифікаційні маркувальні ознаки військовослужбовців дозволяють припустити, що база в Олександрівську закріплена саме за російськими БТГр, а кадрові російські військовослужбовці періодично проводять провокаційні обстріли українських військовиків у названому районі.

Andrew Lysytskiy спеціально для міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайтуInformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалуактивне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *