Сержанта Похвальонного «похвалили» медаллю Суворова за війну на Донбасі

Сержант Похвальонний: медаль Суворова від Путіна за Донбас і наша вдячність у вигляді публікації – за розкриття імен інших воєнних злочинців з 8-ї ОМСБр, які брали участь в агресії проти України.

Один з напрямків діяльності міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm – виявлення та ідентифікація російських військовослужбовців, нагороджених в останні роки державними та відомчими нагородами. Левова частка таких медалей та орденів припадає на російських воєнних злочинців, які беруть участь у неоголошеній війні проти України. На цей час ідентифіковано близько 80 нагороджених. Джерелами інформації, як правило, є самі російські військові або члени їхніх сімей, які люблять похвалитися нагородами близьких. Цій темі присвячена спеціальна публікація за 3 жовтня 2016 року, яка представила «кавалерів» низки медалей та орденів і ґрунтується на наших ексклюзивних матеріалах:

«Нагородне тавро воєнних злочинців ЗС РФ. База даних і відеографіка».

Один з останніх виявлених нагороджених – російський сержант контрактної служби Микола Похвальонний. Ми, до речі, теж можемо його похвалить: одна з фотографій, викладених сержантом, допомогла ідентифікувати ще двох «ополченців-шахтарів» з російської армії.

Встановлені дані

Микола Похвальонний. Дата народження – 28 серпня 1988 року. Родом із м. Мінеральні Води. Нині – військовослужбовець 205-ї окремої мотострілецької бригади (в/ч 74814, Будьоновськ, Ставропольський край) 49-ї загальновійськової армії Південного ВО. Станом на літо – осінь 2014 року – військовослужбовець гаубичного самохідного дивізіону 122-мм САУ «Гвоздика» 8-ї окремої мотострілецької бригади гірської (в/ч 16544, місце дислокації Чечня, с. Борзой) 58-ї загальновійськової армії Південного ВО. У соціальних мережах – «ВК» (архіви профілюфотоальбомуконтактів).

У фотоальбомі Н. Похвальонного зафіксували серію знімків з медаллю Суворова, завантажених у серпні 2015 року. Попри те, що фігуранту вистачило розуму не викладати вкладку з посвідчення до медалі, на одній з фотографій все-таки видно номер нагороди – 41851 – і виписку з указу зі словами: «… за відвагу і самовідданість під час виконання воєнного обов’язку».

  • Інші фото з медаллю суворова

Вивчивши фотоальбом фігуранта, можна дійти висновку, що за останні два роки він не раз встиг побувати у «ростовсько-українських відрядженнях». В основному ми бачили фотографії з прикордонного з Україною базового табору російських сил, розташованого недалеко від Новочеркаська Ростовської області.

  

Щоб підкріпити припущення про те, що Микола Похвальонний отримав бойову державну нагороду за участь у війні на Донбасі влітку – восени 2014 року, звернемо вашу увагу на групову фотографію з його альбому, завантажену 12 серпня 2015 року, з коментарем «Ханкала» (передмістя Грозного, Чечня).

Судячи зі знімка, екіпіровки, вигляду четвірки і локації зйомки – пункт завантаження на залізничний транспорт в Ханкалі – фотографію зробили під час відправлення в бойове відрядження. Єдине, що бентежить, це дата публікації: 12.08.2015.

Доклавши трохи зусиль і вдавшись до деяких хитрощів, ми змогли знайти цю ж фотографію на сторінці іншого російського військовослужбовця, але там вона завантажена на рік раніше – 16 серпня 2014 року. Понад це: нам вдалося ідентифікувати ще двох військовослужбовців гаубичного самохідного артилерійського дивізіону 8-ї окремої мотострілецької бригади з Чечні перед відправленням у «ростовсько-українське відрядження» у серпні 2014 року.

Встановлені дані

Максим Константиновський. Дата народження – 17 червня 1992 року. Родом із Волгограда. Строкову військову службу проходив на Північному флоті у 2011–2012 рр. З 2014 року фіксується в статусі контрактника артилерійського дивізіону САУ «Гвоздика» 8-ї окремої мотострілецької бригади гірської (в/ч 16544, місце дислокації – Чечня, с. Борзой) 58-ї загальновійськової армії Південного ВО, про що свідчать і дружні контакти Константиновського, і тактичний знак цієї бригади, нанесений на САУ. У соціальних мережах – «ВК» (архіви профілюфотоальбомуконтактів). Інші профілі, які не використовуються: «ВК» (під прізвищем Орлов) і «ОК«.

На відміну від колишнього товариша по службі Похвальонного, який хвастається тільки медаллю Суворова, у Константиновського доволі промовиста фотопідбірка, яка зображує і хронологію, і географію бойового відрядження 2014 року. Ми виявили низку серпневих фотографій із Чечні  по маршруту руху ешелону в Ростовську область, а також власне знімки з «ростовсько-українського відрядження» за вересень з уже знайомим маскарадом: воєнні, переодягнені в шахтарів, і БТ-ЛБ цієї ж бригади з неформальним прапором військової розвідки.

 

Встановлені дані

Віктор Євдокимов. Дата народження – 17 вересня 1984 року. Родом із Самари. Контрактник артилерійського дивізіону САУ «Гвоздика» 8-ї окремої мотострілецької бригади гірської (в/ч 16544, місце дислокації – Чечня, с. Борзой) 58-ї загальновійськової армії Південного ВО. У соціальних мережах – «ВК» (профілі не використовуються). У фотоальбомі Євдокимова фіксується лише одна його фотографія, завантажена у жовтні 2014 року, – на фоні САУ з тактичним знаком 8-ї ОМСБр та бортовим номером 421. Але конспірація не врятувала Віктора: знімки з ним можна знайти у фотоальбомах його товаришів по службі – згаданих вище М. Похвальонного та М. Константиновського.

 

Нагадуємо, що 8-а ОМСБр гірська у контексті «українських відряджень» раніше згадувалася у 9 епізодах OSINT-розслідувань InformNapalm:

Матеріал до публікації підготовлений на основі власного OSINT-розслідування. Автор Іраклій Комахідзе 

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *