Хто бомбить цивільних у Сирії: особисті дані 116 офіцерів ПКС РФ (інфографіка)

Рівно рік тому, 30 вересня, Російська Федерація оголосила про початок воєнно-повітряної операції у Сирії. Оголосивши війну міжнародному тероризму, на ділі Росія всіма можливими способами прагнула показати, що хоче його очолити. Спочатку, прагнучи задовольнити свої малозрозумілі й невідповідні століттю геополітичні амбіції, Росія окупувала український Крим та частину Донбасу, а потім приєдналася до Башара Асада у його політиці масового знищення сирійського народу.
Згідно з доповіддю Cирійської обсерваторії з прав людини, тільки за 9 місяців російської воєнної операції в Сирії жертвами ПКС РФ стали 3089 цивільних осіб, з них 743 дитини.


Міжнародна організація Amnesty International звинуватила російські війська у скоєнні воєнних злочинів у Сирії. У звіті організації вказано, що російських бомбардувань зазнали багато об’єктів цивільної інфраструктури, зокрема, житлові будинки, мечеті, крамниці та медичні заклади. Міжнародні та правозахисні організації багато разів оприлюднювали факти, які свідчать, що ПКС РФ цілеспрямовано завдавали ударів по цивільному населенню та рятувальникам, а також використовували для бомбардувань житлових районів заборонені міжнародним правом некеровані снаряди, кластерні та навіть бункерні бомби (Betab-500). Під час засідання Ради безпеки ООН, яке відбулося 25 вересня у Нью-Йорку, представники США, Великобританії, Франції та інших країн різко розкритикували дії РФ у Сирії, вказавши, що бомбардування мирного населення є варварством.

Та замало просто озвучити факти і назвати їх воєнними злочинами. Можна скільки завгодно скликати Радбез ООН, проводити прес-конференції та висловлювати глибоку стурбованість, але злочинець не буде покараний доти, поки не буде названий, а ступінь його провини не буде чітко визначена й доведена. Відповідальність за воєнні злочини та геноцид сирійського народу не може бути знеособленою, бо це означатиме, що злочинці уникнуть покарання. Справедливості досягнемо тільки тоді, коли кожен, хто віддавав наказ, хто доправляв зброю до цілі і хто скидав бомби, буде ідентифікований та притягнений до персональної відповідальності.

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm протягом року по крихтах збирала дані про воєнних злочинців – пілотів та штурманів російської авіагрупи в Сирії.

Вперше InformNapalm провів ідентифікацію та структурував дані 11 офіцерів ПКС РФ ще у жовтні 2015 року; це викликало величезний резонанс і в російських, і в міжнародних ЗМІ. Тоді прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відреагував на це заявою, назвавши публікацію особистих даних російських пілотів «ворожими діями», і пообіцяв, що російські спецслужби «вживуть заходів». Водночас МЗС РФ використало всі свої можливості для політичного тиску на країни, у яких на той час був хостинг сайту InformNapalm.org, вимагаючи закрити наш ресурс.

Але ні кібератаки спецслужб, ні спроби дискредитувати наш волонтерський проект, ні політичний тиск не зупинили роботу по збору та публікації інформації. У лютому 2016 року InformNapalm представив оновлені дані на 32 офіцерів ПКС РФ. А в травні було опубліковано вже 58 російських офіцерів.

Сьогодні, у ень річниці російської воєнної операції в Сирії, InformNapalm представляє нові результати своєї роботи – дані 116 членів екіпажів ПКС РФ у Сирії.

Просимо всіх небайдужих вивчити цю інформацію й активно ділитися нею в соцмережах та ЗМІ. Адже поки воєнний злочинець впевнений, що ніхто й ніколи не дізнається правди, доти він може ховатися під безликими виразами «зелений чоловічок», «ПКС РФ», «російський офіцер» і вважатиме, що всі його злочини залишаться непокараними. Ми сподіваємося, що наші публікації змусять офіцерів ПКС РФ задуматися про наслідки та відмовитися від виконання злочинних наказів. Можливо, публікація цієї інфографіки зможе запобігти подальшому кровопролиттю і втримає військовослужбовців від повторення помилок. Краще втратити зарплату й роботу по вбивству мирного населення, чим зараз змушує займатися віддане Путіну командування, та зберегти життя тисяч невинних людей і власну честь.

Каскадна інфографіка по типах літаків.
(Для збільшення масштабу перегляду відповідної інфографіки натисніть на зображення)

Материал к публикации подготовлен на основании собственного OSINT-расследования волонтеров международного разведывательного сообщества InformNapalm. 

Материал к публикации подготовили  Фрези Грант и Брюндик.
Информация подготовлена специально для сайта InformNapalm.org, при перепечатке и использовании материалов активная ссылка, открытая для индексации поисковых систем, обязательна.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *