На Донбасі виявлено новий БТ-ЛБ ВМК 34-ї окремої мотострілецької бригади ЗС Росії

На Донбасі ідентифіковано новий БТ-ЛБ ВМК, закріплений за 34-ю ОМСБр ЗС РФ.
У процесі наповнення бази даних сучасної російської військової техніки, виявленої на території окупованого Донбасу, волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm натрапили на вельми цікаву російську модифікацію БТ-ЛБ (багатоцільовий транспортер (тягач) легкий броньований).

Все почалося з перегляду відеоролика, розміщеного у вересні 2014 року з новиною на Воронезькому міському інформаційному порталі «36on» під пропагандистською назвою «Фронт новоросії: Привіт сину й жінці!». Ролик знято на майданчику біля міської ради Перевальська Луганської області.

(Після перегляду відео складається враження, що в кадрі актор, у якого поки ще немає кінопремії “Оскар”, але потенціал є)

Як завжди, журналісти, навіть не підозрюючи, під виглядом трофею показали в кадрі БТ-ЛБ зі встановленим великокаліберним кулеметом НСВТ або «Корд» замість стандартної ТКБ-01-1 на башті. Саме такі модифікації БТ-ЛБ випускають з середини 90-х на російському підприємстві «Муромтепловоз», в Україну вони ніколи не експортувалися, але випадково опинилися на озброєнні «шахтарів» Луганщини. Нині перша модифікація з великокаліберним кулеметом НСВТ під назвою БТ-ЛБ ВМ уже не виробляється, дві інші — активно випускають для так званих спеціалізованих «гірських підрозділів» збройних сил РФ.

Відмінності по модифікаціях:

  • БТ-ЛБ ВМ — версія із встановленим 12,7-мм зенітним кулеметом НСВТ замість установки ТКБ-01-1 на башті.
  • БТ-ЛБ ВМК — версія із встановленим 12,7-мм зенітним кулеметом «Корд». Двигун ЯМЗ-238ВМ, потужність – 240 к. с.
  • БТ-ЛБ ВМ1К — модифікація, пристосована для роботи на високогір’ях, із встановленим новим двигуном ЯМЗ-238БЛ-1, потужністю 310 к. с., новою радіостанцією та новим опалювачем.

Можна було сміливо писати про черговий факт фіксації російської військової техніки на Донбасі, але через одну специфічну відмінність тягача на відео ми поринули в довгі роздуми. Відмінність – у нестандартному розташуванні триплекса (перископа). Замість бокової правої стійки його перенесли на дах машини. Плюс на корпус машини нанесено нестандартне триколірне камуфляжне розфарбування.

Для наочності:

БТ-ЛБ ВМ:БТ-ЛБ ВМК з кулеметом «Корд» 34-ї окремої мотострілецької бригади (гірської) ЗС РФ: БТ-ЛБ, якого зафіксували на відео в Луганській області:

Для точного визначення модифікації тягача ми переглянули фотоальбоми військовослужбовців гірських (8-ї, 33-ї та 34-ї) та 200-ї арктичної мотострілецької бригади російської армії, які озброєні цим типом техніки і брали участь у бойових діях на Донбасі. 

І ось що вдалося дізнатися: саме такі специфічні БТ-ЛБ стоять на озброєнні 34-ї ОМСБр ЗС РФ (в/ч 01485, дислокується в станиці Сторожова-2 Карачаєво-Черкеської республіки) одночасно зі стандартними БТ-ЛБ ВМК. Зверніть увагу на  триколірне камуфляжне розфарбування цих машин. Машина на відео з Луганщини розфарбована аналогічно. 

Хоч нам вдалося виявити «власників» тягача, який потрапив у кадр на відео, ідентифікувати точну модифікацію БТ-ЛБ не вдалось. Можливо, перед нами новітня БТ-ЛБВМ1К, але відсутність фотографій у мережі для порівняння не дає нам права зробити такий висновок. Точніша ідентифікація була б можливою за наявності інформації про марку двигуна та радіостанції. А поки ми вирішили позначити броньований тягач, який потрапив до бойовиків Донбасу так – БТ-ЛБ ВМК. Хочемо додати, що аналогічний БТ-ЛБ, що стоїть на озброєнні 34-ї ОМСБр, знищили українські підрозділи збройних сил в районі КПП “Маринівка” Донецької області у серпні 2014 року. 

У процесі написання висновків OSINT-розслідування у мережі виявили фотографію, яка підтверджує наявність щонайменше двох БТ-ЛБ ВМК 34-ї ОМСБр у вересні 2014 у місті Перевальську.

Слід зазначити, що у розслідуваннях ми не раз згадували російські модернізовані БТ-ЛБ без прив’язки до конкретної модифікації як 8-ї ОМСБр [1], [2], так і 200-ї ОМСБр [1], [2]. Також нагадуємо, що у вересні 2016 року міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm у ході моніторингу та розвідки відкритих джерел інформації (аналіз супутникових знімків, відео, знятого випадковими свідками, особистих фото із соціальних профілів найманців та кадрових російських військовослужбовців) ідентифікувала понад 30 типів озброєння та спецтехніки ЗС РФ на Донбасі. За результатами розслідувань було представлено базу даних та відеографіку.

Матеріал до публікації підготував Михайло Кузнецов.

(CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *