Модернізований російський кулемет РПК-74М на озброєнні окупаційних військ на Донбасі

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

У результаті роботи волонтерів-розвідників міжнародної спільноти InformNapalm на фотознімках бойовиків терористичної організації «ДНР» ідентифіковано російський ручний кулемет РПК-74М (індекс ГРАУ 6П39). Цей тип озброєння є модернізацією радянського ручного кулемета РПК-74 і має такі відмінності:

  • аналогічно з АК-74М цівка і ствольна накладка газової трубки зроблені з ударозахисного склонаповненого реактопласту АГ-4В. Металеві деталі також захищені від корозії спеціальним покриттям;
  • збільшений ресурс ствола під час стрільби новим на момент модернізації патроном 7Н10 з кулею підвищеного пробивання (заявлений ресурс ствола — до 50 тисяч пострілів);
  • посилені ствольна коробка та її кришка. На лівій стінці коробки є планка для установки нічного чи оптичного прицілу;
  • упор направляючого стержня зворотної пружини обладнаний заглибленим упором (для запобігання зриву кришки ствольної коробки при ударах і струсах);
  • кулемет обладнаний пластмасовим прикладом, який складається вліво і фіксується в бойовому положенні кнопковою защіпкою.

Слід зазначити, що РПК-74М почали виробляти в Росії з середини 90-х років і в Україну він не експортувався. Тож перед нами черговий факт постачання сучасної російської зброї бойовикам терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР».

Ідентифікувати цей зразок озброєння вдалося завдяки знімку бойовика з ручним кулеметом на фоні знищеної бойової машини піхоти БМП-2 терористичного батальйону «Август». Знімок зроблено взимку 2015 року північніше селища Санжарівка на адміністративному кордоні Донецької та Луганської області.Раніше InformNapalm також проводив ідентифікацію військовослужбовця 3-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ ГШ МО РФ, який був поранений під Санжарівкою під час бойових дій 28 січня 2015 року о 15:30. Тоді російський спецпризначенець завдяки фото в соціальних мережах розкрив ще кілька типів російського озброєння, з яким він перетнув кордон України: автомат АС «Вал» та БПМ-97 «Вистріл».

Детальніше познайомитися з базою даних бригад та з’єднань ЗС РФ та ГРУ ГШ МО РФ, військовослужбовці яких брали участь у бойових діях на сході України, можна за посиланням.

Нагадуємо, що у вересні 2016 року міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm під час моніторингу та розвідки відкритих джерел інформації (аналіз супутникових знімків, відео, знятого випадковими свідками, особистих фото з соціальних профілів найманців та кадрових російських військовослужбовців) ідентифікувала понад 30 типів озброєння та спецтехніки ЗС РФ на Донбасі. За результатами розслідувань представили базу даних, відеографіку та інфографіку.

Матеріал до публікації підготував Михайло Кузнецов.

(CC BY) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Ми закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів у публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *