У Марафоні ветеранів у США візьмуть участь четверо українських військових

Четверо українських військовослужбовців, які отримали поранення під час російської агресії на сході України, полетіли в США для участі в марафоні ветеранів.

Вадим Свириденко, який втратив кисті та стопи, Вадим Мазниченко, який не має руки і ноги, Дмитро Фесенко, який отримав важкі осколкові поранення, та Павло Степанов, якого переїхав БТР, – 30 жовтня вони пробіжать у Вашингтоні десять кілометрів, повідомляє Цензор.НЕТ.

Щорічний марафон у Вашингтоні організовує Корпус морської піхоти США. Цього разу він відбудеться в 41-й раз. Вперше разом з військовими з Америки, Канади, Данії, Грузії, Франції, Литви, Естонії та Австралії побіжать і українці. Четверо важко постраждалих бійців були відібрані з шістдесяти кандидатів ще влітку. Весь цей час хлопці активно тренувалися.

43-річний Вадим Свириденко служив фельдшером в 128-й бригаді, яка в лютому 2015 року опинилася у Дебальцевському котлі. Киянин був поранений, а потім, під час евакуації, з іншими пораненими двічі підірвався на мінах. Після підривів чотири доби Вадим провів на 20-градусному морозі. Решта поранених замерзли … У підсумку через обмороження кистей і стоп їх довелося ампутувати.

30-річний Вадим Мазниченко добровільно записався в 14-ий черкаський батальйон гранатометником. Коли підрозділ перебував під Старогнатівкою, їх накрили мінами. Одна з них розірвалася в десяти метрах від бійця. Осколками йому відірвало ліву руку і праву ногу.

Обидва Вадима після тривалого лікування в Україні пройшли восьмимісячну реабілітацію в Національному військовому медичному центрі імені Уолтера Ріда. Обидва отримали по три пари протезів ніг: для ходьби, бігу та плавання. І біонічні протези рук, які можуть виконувати безліч різних захоплень.

26-річний Павло Степанов – кадровий військовий. Він служив у Національній гвардії. Важкі поранення отримав на полігоні під час навчань. Його переїхав БТР, пошкодивши кістки таза. Незважаючи на те, що права нога Павла ще погано слухається, він готовий випробувати себе і пробігти десять кілометрів!

33-річний Дмитро Фесенко доброволець батальйону «Донбас». Він отримав поранення в районі села Новотроїцьке в червні цього року. Осколком йому вирвало величезний шмат тканин з правої гомілки, пошкодило і грудну клітку бійця. На відбір для марафону він прийшов з ще відкритою раною.

Всі четверо хлопців налаштовані здолати дистанцію. В аеропорту перед реєстрацією жартували, підколювали один одного. Багато пасажирів в терміналі звертали увагу на «розумну» руку одного з Вадимів, на незвичайну ходу іншого, підходили, говорили слова подяки і бажали удачі на марафоні. Хлопцям це було приємно. На посадку вони йшли зі словами: «Не сумнівайтеся, ми не вдаримо обличчям в бруд!»

Українська діаспора в Америці і посольство України в США звертаються до українців, які живуть у Вашингтоні чи будуть в цей день перебувати в столиці Сполучених Штатів, із закликом підтримати маленьку команду українських ветеранів.

Старт марафону розпочнеться о 9.15 ранку 30 жовтня біля Пентагону.

Фініш – біля Меморіалу морської піхоти США неподалік від Арлінгтонського цвинтаря.

Карту маршруту можна подивитися тут.

Нагадаємо, українці подолають 10 тисяч кілометрів на велосипедах, щоб допомогти бійцям.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *