SurkovLeaks (part 2): хактивісти опублікували новий дамп пошти приймальні Суркова

Сьогодні український Кіберальянс (прим. ред. – до складу альянсу входять групи хактивістів FalconsFlame, КіберХунта, Trinity і RUH8) опублікував черговий масив даних SurkovLeaks, отриманих із приймальні Апарату помічника Президента Російської Федерації В. Ю. Суркова.

Дамп містить листи раннього періоду (2013-2014 років) і свіжіші архіви за 2015-2016 роки. Новий злив інформації умовно назвали SurkovLeaks (part 2). В основному він присвячений поштовій скриньці pochta_mg@mail.ru. У дампі 336 вхідних та 87 надісланих повідомлень. Загальний об’єм дампу 340 Mб (завантажити).

Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm провела верифікацію опублікованих даних і прийшла до висновку, що листи справжні.
У ході аналізу отриманої інформації, з допомогою OSINT вдалося встановити конкретного оператора поштової скриньки – з’ясувалося, що це радник В. Суркова Марія Михайлівна Виноградова. Через названу поштову скриньку проходили доволі цікаві й, часом, навіть умовно «секретні» доноси, списки та звіти, хоч основна частина матеріалів поштового дампу рутинна й не дуже інформативна.

InformNapalm підготував короткий огляд найбільш цікавих деталей, які можна знайти в дампі листування, викладеному хактивістами українського Кіберальянсу.

  • Шопінг для канцелярії. Встановлюємо оператора поштової скриньки
  • У дампі є лист, надісланий із пошти приймальні prm_surkova@gov.ru (дамп, який виклали раніше). Так вдалося підтвердити, що людина, яка має доступ до пошти pochta_mg@mail.ru, близька до оточення Суркова.


    Ще один лист із дампа дає додаткову інформацію – особистий телефон оператора пошти й місце близьке до офісу (м. Москва, Театральний проїзд, б. 5).

    За 5-10 хвилин ходи від вказаної адреси (в районі «Дитячого світу») розташована адміністрація Президента РФ. Ще один найближчий об’єкт – друга будівля Федеральної служби безпеки РФ.

    Пошук за номером телефону (+79036621519), що вказаний як контактний у замовленні канцелярського приладдя, виводить на документ із назвою:
    “Управління Президента Російської Федерації із соціально-економічної співпраці з державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав, Республікою Абхазія та Республікою Південна Осетія”. У ньому представлені контактні дані, ПІБ та кабінет співробітника.

    Співробітник Апарату помічника президента РФ Марія Виноградова, очевидно, працює в 432 кабінеті.
    Отже, так ми встановили оператора, який обробляє пошту для Владислава Суркова.

    2. Мінські домовленості ( #MinskMonitor ). Відведення важких вогнеметних систем

    На вказану пошту для Владислава Суркова щонайменше двічі приходили плани заходів із виконання положень Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи. Редакції за 29 і 30 січня 2015 року. В обох редакціях є пункт про відведення на 14 км важких вогнеметних систем (ВВС).
    Нагадуємо, що сам Комплекс заходів із виконання Мінських угод (“Мінськ-2”) було погоджено на саміті в Мінську 11—12 лютого 2015 року, й у відкритих джерелах про пункт відведення ВВС уже нічого не сказано.
    Редакції документів за 29 і 30 січня відрізняються також розширеним описом опорних точок, на які повинні відводитися відповідні сили.
    Нагадуємо, що в жовтні 2015 року інформаційна служба BBC, покликаючись на звіт спостерігачів ОБСЄ, повідомила про наявність у бойовиків сучасної російської важкої вогнеметної системи залпового вогню калібром 220 мм ТОС-1 “Буратіно”. Видання підкреслило, що ТОС-1 виробляють тільки в Російській Федерації, і такі системи не експортувалися в Україну раніше.

    У лютому 2015 року InformNapalm представив інфографіку:
    Топ-10 доказів участі РФ у війні на Донбасі, куди також увійшла російська важка вогнеметна система ТОС-1 “Буратіно”, згідно з даними HUMINT-мережі.

    Крім цього, в обох документах йдеться про передачу Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ зі сторони ЗС РФ артилерійських розвідувальних комплексів протибатарейної боротьби “для забезпечення режиму контролю і верифікації режиму припинення вогню”.

    3. Кремлівський куратор: “Список пропонованих до заміни керівників т. зв. “міністерств лнр”

    15 грудня 2015 року Владиславу Суркову надіслали списки, а також резюме кандидатів на пости в терористичній організації “лнр”. Це демонструє факт, що прийняття рішень про призначення кандидатур на керівні пости жорстко централізоване й зав’язане на Кремль.

    4. Харків. Спроби дестабілізації ситуації в регіоні

    Досить багато листів у пошті приймальні Суркова присвячені Харкову.
    Дуже цікаві повідомлення про соціальну ситуацію в Харкові й можливості дестабілізації ситуації.
    Наприклад, у доповідній записці за 29 квітня 2015 року під назвою “Комплекс заходів Х” повідомляють, що більшість населення Харківської області дотримується опозиційних Києву поглядів, і пропонують варіанти розхитування ситуації.

    Але вже в червні ситуація кардинально змінилася, зокрема, завдяки роботі СБУ, а також мудрості мешканців Харкова: тренд “Харків, вставай!”, згідно з доповідною, стає неактуальним. Агенти Кремля намагаються виправдати свою неспроможність, представляючи Суркову викривлену картину про “каральні операції”.

    Бувають і курйози, коли робота російської агентури перетинається. Також пишуть скарги Суркову.

    Для поглибленого аналізу ситуації по Харкову рекомендуємо вивчити листи, надіслані в приймальню Суркова з поштової адреси maharinskaya@mail.ru.

    5. Плани федералізації України

    У листуванні знайдено велику кількість довідок, списків і навіть креативних “листівок” від Дениса Пушиліна. Надсилали для Суркова і списки депутатів Верховної Ради України, які виступали з ініціативами, співзвучними проектам федералізації, проекти змін Конституції України й ще багато чого – все це потребує окремого розгляду.

    6. Записки Віталія Лейбіна

    Листи головного редактора журналу «Російський репортер» Віталія Лейбіна для Владислава Суркова – це цілий масив одкровень.
    Наприклад, у листі, підписаному так: “Для В.Ю. відносно секретно. Є імена”, Лейбін повідомляє, що по темі “великої України” він зустрічався з Ігорем Гужвою (холдинг «Вісті»), з яким у нього дружні стосунки. “У нього наша ліцензія на київський «Репортер». Ми йому, до речі, обіцяли допомогу зі сторони європейських друзів по темі свободи слова на Україні», – підкреслює Лейбін у своєму листі.

    Про життя “молодих республік” Віталій Лейбін не сказав нічого для нас нового, але у випадку доповідної записки для Суркова ці факти набувають значно більшої ваги. Він писав про мародерства, торгівлю вугіллям, посадки “на підвал” російських громадян і конфлікт між Захарченком і Ходаковським. Згадав і про роль Рината Ахметова:

    “…Він мені допомагав, коли я просив допомогти відпустити незаконно затриманих журналістів і под. А “інфа” про зв’язки з олігархом може бути на всіх там, хто намагався управляти й господарством займався, і зрозуміло чому – вся область була Рината. До речі, щодо мережі заправок, то, кажуть, що йде переділ на користь Курченка, що і З. (Захарченко – примітка ред.) незадоволений. І, коли я там був, був дефіцит бензину в Донецьку. Ціни трохи знижені, але, однаково, це спекулятивні ціни, вищі від українських, хоч купують, мабуть, у Росії й за російськими цінами. З цим спекулятивним неподобством краще боротися, ніж заохочувати внутрішні сварки й «керувати» переділом. І непогано б взагалі нашим командирам на місці прямо сказати, щоб вони перестали там удавати із себе важливих людей і недоолігархів, ходити з десятками охоронців і їздити на дорогих машинах. Хоч би не демонстрували вже свої провінційні понти”, – резюмує Лейбін в одному з листів Суркову.

    7. Сурков курує ринок ПММ у т. зв. “республіках”

    У пошті також можна знайти факти, що Сурков почав курувати ринок паливно-мастильних матеріалів на території, контрольованій терористичною організацією “днр”. Під його контролем у РФ створюється дочірня компанія, яка купує за біржовими цінами паливо і з допомогою російської залізниці (рос. – РЖД) здійснює митне оформлення й доставку палива в Україну до станцій у Донецькій області. (примітка ред. – у вересні 2016 горіли склади палива й боєкомплекти у вказаному районі). Постачання палива кредитує РОСІЙСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК (банк працює в Криму, на нього накладено санкції). Тобто, створена схема фінансово-економічної діяльності на окупованих територіях, у якій замішані російська дочірня компанія «Республіканської паливної компанії», російська залізниця (рос. – РЖД) і банк РНКБ.

    Можливо, саме ринок паливно-мастильних матеріалів стає одним із приводів для усунення «польових командирів» терористичних бандформувань “лнр/днр”, які то погрожують “секретною флешкою Дрьомова”, то виявляють свавілля в питанні контрабанди палива, вугілля, медикаментів чи наркотичних речовин.

    Нагадуємо, що раніше, 25 жовтня, українські хактивісти також опублікували дамп поштової скриньки приймальні Владислава Суркова prm_surkova@gov.ru. Розмір дампа майже 1 Гб. Автентичність даних підтвердили експерти спільноти InformNapalm. Достовірність опублікованої інформації визнали також інші міжнародні організації й лабораторії, зокрема, Bellingcat та Atlantic Council. Операція під кодовою назвою SurkovLeaks має великий резонанс у закордонних ЗМІ.

    × Disclaimer

    Матеріали були надані  хактивістами  українського Кіберальянсу  на ексклюзивній основі для аналізу та обробки.  Спільнота InformNapalm не несе відповідальності за першоджерела та їхнє походження.

    Аналіз поштового дампа підготували Михайло Кузнецов і Роман Бурко спеціально для сайту міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на авторів та наш проект обов’язкове.
    (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

    Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки розвідувальної спільноти InformNapalm у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *