Переносна станція супутникового зв’язку “Ауріга” в Сирії. Координати командного пункту

З корабля на бал або, якщо точніше, з виставки на воєнне завдання. Так можна описати використання передових розробок військово-промислового комплексу Росії в реальних бойових діях.

Під час дослідження фотографій трапляються такі екземпляри техніки, про які не так вже й багато інформації можна знайти. У цьому випадку мова піде про організацію супутникового зв’язку російськими військовиками у Сирії.

Під пильний нагляд міжнародної спільноти InformNapalm потрапили військовослужбовці 138-ї ОМСБр (в/ч 02511, селище Каменка Виборзького району Ленінградської області): Олексій Петюков (архів), Микола Суворов (архів) Євген Хірьянов (архів профилю1, архів профілю2). Їхнє сирійське відрядження було б не цікаве, якби не одна родзинка.

Стандартне тримісячне перекидання з військової частини на базу в Сирію, припускаємо, з грудня 2015 р. до лютого 2016 року, що традиційно закінчилося врученням медалей «Учаснику воєнної операції в Сирії». Кілька фотографій із соціальних профілів військовослужбовців із Каменки із зображенням сирійських буднів. (1,2,3,4,5,6,7,8).

  

  

   

Крім геолокації багатьох фотографій на території військової частини в Каменці, належність до 138-ї ОМСБр підтверджують і фото з шевронами цього підрозділу.

Крім «сирійських» медалей, військові отримали й медалі «За бойові заслуги» фото 1, 2, 3.

    

Наземної операції в Сирії немає, а військовослужбовці сухопутних військ продовжують отримувати бойові медалі. За що?

Про це розповів зв’язківець 138-ї ОМСБр Олексій Петюков, який всього лише на добу завантажив деякі фотографії в альбом і різко видалив їх. Отже, дякуючи системі UKROPalantir, вдалося відстежити видалені фотографії (підпис показує точний час завантаження фотографій в альбом) і прикріплені до них гео-позначки:

Обстріляний Гантрак на російській базі у Хмеймім

  

Ну і фото на даху будівлі в населеному пункті Qalat Mirza (точні координати знімка (35.654480, 36.268471). Неподалік від цього місця раніше ми знаходили військовослужбовців 291-ї артбригади (в/ч 48271). Докладніше: Схід – справа делікатна: 29 військовослужбовців із 291-ї артбригади ЗС РФ у Сирії

Вочевидь, зв’язківці з Каменки з допомогою комплексу зв’язку «Ауріга» організовували супутниковий зв’язок між російськими підрозділами та командуванням. Ця установка, як сказано в технічних характеристиках, є трансформером і може працювати автономно, розгортається однією людиною в межах 10 хвилин з виходом по закритих каналах відеозв’язку в різних метеоумовах та на високогір’ях. Щоб «нано-установка» не завалилась, військовослужбовці турботливо обважнили її частину шматком бетонної плити.

Ця новітня російська розробка входила до експозиції ВАТ «Воєнтелеком» на міжнародній виставці засобів забезпечення безпеки «Інтерполітех-2014» у Москві, міжнародному військово-технічному форумі «Армія-2015». Потім згадувалась під час проведення навчань зв’язківців у Вірменії у 2015 році.

 

І була помічена під час ліквідації наслідків спалаху інфекції у Ямальському районі підрозділами міноборони влітку 2016 року (відео). А дякуючи військовослужбовцям із Каменки, тепер ми зафіксували її і в Сирії.

Отже, цією публікацією ми доповнили перелік підрозділів, які виконують бойове завдання в Сирії,  зафіксували місце розташування одного з командних пунктів російських наземних підрозділів на території Сирії («Президент Путін не раз заявляв про те, що Росія буде обмежуватися тільки воєнно-повітряним компонентом і що мова не йде про сухопутну операцію. Крім того, хочу нагадати, що операція ПКС Росії здійснюється саме на підтримку сухопутної наступальної операції Збройних сил Сирійської Арабської Республіки», – розповів Пєсков), засвідчили факт використання дорогих російських розробок в умовах воєнних дій.

Матеріал до публікації підготували Victory Krm і Михайло Кузнецов 

(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0) Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org, при повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *