Російська мобільна станція радіотехнічної розвідки «Рубікон» зафіксована на Донбасі

Дякуючи українським патріотам з окупованої території Донецької області, вдалося ідентифікувати чергову сучасну російську станцію радіоелектронної розвідки 1РЛ243 «Рубікон». Нагадуємо, що це вже восьма за ліком модель станцій РЕР і РЕБ, яку використовують російські окупаційні війська на Донбасі. Раніше ідентифіковано:

  • РБ-341В «Леєр-3»
  • Р-378Б «Борисоглібськ-2»
  • Р-934УМ
  • Р-330Ж «Житель»
  • «Торн»
  • Ртуть-БМ
  • РБ-636АМ2 «Світ-КУ»

Читайте також: База даних і відеографіка новітнього озброєння ЗС РФ на Донбасі

Станція 1РЛ243 «Рубікон» прийнята на озброєння російської армії, в інші країни не експортувалась. Технічні характеристики на цей момент засекречені. За інформацією вузькоспеціалізованих інтернет-ресурсів — стоїть на озброєнні 18-ї ОМСБр (вч 27777, станиця Калинівська, окупована Ічкерія)

 

 

 

 

 

 

Взимку 2015 року три станції «Рубікон» було зафіксовано на відеореєстратор у м. Череповець (РФ). Їх перевозили цивільні вантажівки-платформи з номерами Санкт-Петербурга (виробляє та обслуговує станції НДІ «Вектор», Санкт-Петербург).

Припускаємо, станції проходили технічне обслуговування або модернізацію. Не виключено, що це нова техніка, яку НДІ «Вектор» передає на озброєння в підрозділи ЗС РФ. Ще один випадок фіксації «Рубікона» у 2014 році описаний тут.

Що стосується ідентифікації «Рубікона» на Донбасі, усе просто: черговий найманець із Санкт-Петербурга з псевдонімом Mister Evil російського окупаційного корпусу виклав фотографії на фоні станції в соціальну мережу (профіль, фотоальбом).

 

 

 

 

 

Безпосередньо фотографію на фоні станції завантажили у фотоальбом (архів, оригінал) 28 жовтня 2016 року. Знімок було зроблено, очевидно, взимку 2016 року.

Точне місце розташування станції не визначене. Але достеменно відомо, що підрозділ пітерського найманця дислокується в Донецькій області. Встановити цей факт вдалося за фотографією, завантаженою (архів) 14 жовтня 2016 року. На ній зафіксований рекламний щит з оголошенням про покрівельні роботи та вказаний мобільний номер 099–108–15–77 (оператор МТС-Україна). Результат пошуку цього номеру телефону видає профіль у соц. мережі — Сергій Строй (архів) з рекламними публікаціями будівельних та покрівельних робіт. У профілі вказано рідне місто — Донецьк.

Ще одну цікаву фотографію «містера зла» було завантажено 25 серпня 2016 року (архів). На ній видно котушку з проводом, на ній напис «БУАР», що означає — батарея управління й артилерійської розвідки. Зверніть також увагу на коментар друга (Владислав Буслаєв, архів, фотоальбом) — «Краще зафарбуй напис на котушці)))»

Якщо переглянути фотоальбом Буслаєва, можна побачити фотографії навчальних класів з артилерійськими бусолями й дальномірами. А наявність фотографії БМП-1, на якій нанесено тактичний знак «11 у ромбі», дає нам право припустити, що Буслаєв і пітерський найманець служать у підрозділі артилерійської розвідки 11-го окремого мотострілецького полку (колишня бригада «Восток») російського окупаційного корпусу (так званий «1 АК ДНР»). Місце базування полку — Ясинувата, Донецьк.

Усі наведені вище факти вказують на те, що станцію радіоелектронної розвідки 1РЛ243 «Рубікон» використовує 11-й ОМСП російських окупаційних військ для взаємодії з підрозділом артилерійської розвідки для визначення координат джерел радіосигналів та вказування цілі артилерії.

У процесі написання розслідування було встановлено додаткові дані про пітерського найманця «Mister Evil». З’ясували його справжнє прізвище (Головня), а також знайшли його молоду дружину Марію Головню (профіль, альбом) — вона менеджер із реклами ДК «Сварог», Санкт-Петербург.

 

 

 

 

 

Крім цього, було проаналізовано відео (архів), завантажене Головнею 8 жовтня 2016 року, під назвою 20160620_030553[1] (найімовірніше, дата й час зйомки — 20 червня 2016 року, 3 години ранку), де в розмовах чути такі фрази: «за терикон», «підстанція й поряд ще якісь будівлі», «світло на найближчому стволі». Переговори прямо вказують на район шахти імені Засядька в Ясинуватій.

Волонтери InformNapalm висловлюють вдячність українським патріотам, які живуть на окупованих територіях Донбасу, за надання інформації та матеріалів для аналізу.

Розслідування підготували волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *