На Донбасі виявлено російський комплекс 1Л271 «Аїстьонок»

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm знайшли докази використання на Донбасі російського радіолокаційного комплексу розвідки і контролю стрільби «Аїстьонок».

Нагадаємо, що розкрити цілу серію секретів про постачання на Донбас спецтехніки російського «воєнторгу» допоміг інформативний коментар російського бойовика щодо повідомлення прес-служби Міноборони: «Спалились єбл@ни». Цей коментар став відправною точкою для детального вивчення зв’язків між бойовиками і дозволив опублікувати ще одне розслідування – про зафіксований на Донбасі російський радіолокаційний комплекс розвідки «Зоопарк-1».

Перший ланцюжок: пітерський найманець Mister Evil (справжнє прізвище Головня) і Владислав Буслаєв.

Другий ланцюжок: Владислав Буслаєв і його товариш по окупаційно-терористичній діяльності Ваня-I Єгоров.

Єгоров і Буслаєв на території пасажирсько-вагонного депо в Донецьку, що розташоване біля н. п. Спартак. Нижче на фото червоним позначена одна і та сама водонапірна вежа (48.084537, 37.7884895).

Зазначимо, що у Івана Єгорова є улюблений шалик, який можна роздивитися на фото нижче.

[Напів]автоматизована система збору даних UKROPalantir показала, що Єгоров видалив деякі вже опубліковані знімки: найімовірніше, він усвідомив, що командування не погладить по голівці, коли дізнається, що він засвітив комплекс розвідки і контролю стрільби 1Л271 «Аїстьонок».

Фото, на якому зафіксований «Аїстьонок», зроблене на старому териконі. А якщо придивитися, то за спиною Єгорова стоїть котушка, і далі, він невеликого укриття, до комплексу тягнеться кабель.

Докладніше про РЛС «Аїстьонок»

 

Для успішного виконання бойових завдань артилерії потрібні засоби контролю за результатами стрільби, вони дозволяють коректувати вогонь. Крім цього, важливим завданням артилерійських підрозділів є придушення ворожих гармат, для цього потрібні спеціальні технічні засоби. Артилерійським підрозділам потрібні радіолокаційні станції (РЛС), здатні простежити політ снарядів і визначити місце розташування гармат ворога або точку падіння боєприпасу. Такі системи потрібні і підрозділам, озброєним буксированою та самохідною артилерією, і обслугам мінометів.

Основним завданням РЛС «Аїстьонок» є стеження за роботою своєї та ворожої артилерії. Так, комплекс здатний простежити в польоті мінометні боєприпаси калібром від 81 до 120 мм. При цьому автоматика обчислює параметри польоту міни і визначає точку її старту або місце падіння. У першому випадку цю інформацію можуть використати для удару у відповідь по міномету супротивника, у другому – для коректування стрільби дружніх підрозділів.

Також систему 1Л271 можуть використовувати для контролю стрільби артилерійських гармат калібром від 122 до 152 мм (в суміжній статті видно заховані у приміщенні дві великокаліберні гармати – 152-мм гаубиці «Мста-Б»). У такому режимі радіолокаційна станція засікає вибухи снарядів і обчислює їхнє місце розташування, завдяки чому артилерія може скоректувати вогонь для успішного ураження цілі.

Третьою функцією РЛС 1Л271 є виявлення наземних рухомих цілей типу «танк». Інформація про місце розташування техніки противника також може передаватися артилерії для завдання удару.

Замість висновків наводимо інформацію, опубліковану на російському сайті «Військовий огляд»:

«З 2008 року РЛС 1Л271 «Аїстьонок» регулярно демонструється на різних виставках озброєння і військової техніки. Тим не менше, даних про купівлю цих систем для сухопутних військ Росії поки немає. Цікава новина, пов’язана з експлуатацією комплексу, з’явилася кілька днів тому. 15 січня ополчення Донецької народної республіки допустило на свої позиції спостерігачів ОБСЄ. У ході цього візиту спостерігачам продемонстрували різні системи, зокрема, комплекс «Аїстьонок», який використовують для виявлення обстрілів з боку Збройних сил України. Отже, нинішній конфлікт можна вважати першою війною, у якій використовувалась нова російська радіолокаційна станція.

Подробиці постачання РЛС 1Л271 в ДНР невідомі. Також лишаються таємницею плани російського Міністерства оборони щодо закупівель таких систем в інтересах власних підрозділів. Не можна виключати, що новий радіолокаційний комплекс розвідки і контролю в ході нинішнього конфлікту спочатку повинен пройти обкатку і перевірку в умовах реальної війни, після цього його почнуть закуповувати для Збройних сил Росії».

«Спалились єбл@ни» – згадується коментар бойовика до статті Міноборони РФ про те, що станції наземної артилерійської розвідки і контролю стрільби «Зоопарк-1» і «Аїстьонок» поступили в першу танкову армію Західного військового округу РФ. 

P.S.: Нагадуємо кадр із відео за 15 січня 2015 року, де РЛС «Аїстьонок» продемонстрували місії ОБСЄ в Донецьку.

Матеріал підготував Відаль Сорокін

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *