Російський радіолокаційний комплекс розвідки «Зоопарк-1» виявлено на Донбасі

Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm знайшли докази використання на Донбасі російського радіолокаційного комплексу розвідки і контролю стрільби «Зоопарк-1».

Відправною точкою для розслідування стали повідомлення ГУР МО України, а також військових кореспондентів російських окупаційних військ:

«Зафіксована робота двох комплексів радіолокаційної розвідки «Зоопарк-1″ на західній околиці Горлівки», —повідомляла прес-служба ГУР Міноборони України у серпні 2016.

«От з допомогою таких же красунь (примітка ред. – йдеться про кілька одиниць «Зоопарк-1») учора (1 березня 2016 р.) 15-а артилерійська бригада ВСП («Кальміус») накрила три важкі батареї ЗСУ в районі Гірника … Для того, хто розбирається в техніці, протягом одного дня може такі цікаві екземпляри в Донецьку побачити» — повідомив 2 березня 2016 року у своєму блозі воєнкор «Маг», який працює на боці російських окупаційних військ.

Прикметно, що на минулому тижні волонтерам InformNapalm вдалось ідентифікувати на окупованому Донбасі ще одну сучасну російську станцію радіоелектронної розвідки 1РЛ243 «Рубікон».

Зупинимося на одній фотографії з попереднього розслідування: в правій частині фото зафіксована задня частина БТ-ЛБ (багатоцільовий тягач легко броньований) зі штатною антеною, винесеною позаду корпусу, бо вона заважає повороту іншої спеціальної антени.

Зазначимо, що у приміщенні також заховані дві великокаліберні гармати — 152-мм гаубиці «Мста-Б», максимальна дальність стрільби цих гармат становить 28,9 км.

Порівняємо зафіксовану частину техніки з потрібним ракурсом фото з мережі комплексу радіолокаційної розвідки «Зоопарк-1».

РЛС «Зоопарк-1» (1Л219М) установлен в Туле у Музея оружия

У ході аналізу соціального профілю російського бойовика знайшли ще одну деталь.
На своїй сторінці він розмістив частину статті за 12 жовтня 2016 року «Російські танки захистять «Зоопарк» і «Аїстьонок»», де говориться: «Станції наземної артилерійської розвідки та контролю стрільби «Зоопарк» і «Аїстьонок» поступили в першу танкову армію Західного військового округу, повідомляє прес-служба округу»

Велику крапку в ідентифікації цієї одиниці техніки поставив товариш по службі-бойовик, залишивши коментар «Спалились єбл@ни». Цим він не тільки підтвердив, що на фото поряд з його товаришем по службі стоїть комплекс радіолокаційної розвідки «Зоопарк-1», але й те, що російські танки на Донбасі захищають комплекси «Зоопарк» та «Аїстьонок», а також факт присутності військовослужбовців російської армії Західного військового округу, які управляють складною спецтехнікою.

Таке глибоке та інформативне визначення як «Спалились єбл@ни», також зацікавило волонтерів InformNapalm і після вивчення соціальних зв’язків між бойовиками (з попереднього розслідування), названий комплекс 1Л271 «Аїстьонок» також знайшли у фотоальбомах «друзів-друзів» бойовиків. Докладніше про це в суміжній публікації «Російський комплекс 1Л271 «Аїстьокон» виявили на Донбасі«.

«Зоопарк-1» (індекс ГРАУ 1Л219М) — радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби (РЛС контрбатарейної боротьби). Призначений для розвідки позицій вогневих засобів супротивника (РСЗВ, артилерійських та мінометних позицій, пускових установок тактичних ракет і комплексів ППО та ін.), розрахунку траєкторії снарядів та ракет, коректування вогню дружніх вогневих засобів (згадаймо написане вище: «у приміщенні заховані дві великокаліберні гармати — 152-мм гаубиці «Мста-Б»), стеження за повітряним простором і контролю за безпілотними літальними апаратами.

Тактико-технічні характеристики комплексу «Зоопарк-1»:

  • дальність розвідки мінометів –  13-17 км,
  • дальність розвідки артилерії – 10-12 км,
  • дальність розвідки РСЗВ – 15-22 км,
  • дальність розвідки тактичних ракет – 40-45 км.

Матеріал підготував Відаль Сорокін

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *