Солдати удачі: Путін нагороджує за війну проти України (посмертно)?

«Держдума РФ» у першому читанні прийняла законопроект про можливість укладати короткострокові військові контракти для боротьби з тероризмом за межами РФ. Раніше солдат-строковик чи цивільний, поступаючи на посаду солдата/матроса/сержанта/старшини міг підписати перший контракт на термін 2 або 3 роки. Тепер російська армія матиме можливість за потреби набирати собі «солдатів» зі строковиків та цивільних на короткі терміни «до припинення обставин, що викликали потребу його укладання, але не більш як на один рік із дня, коли набрав чинності контракт про проходження військової служби» (новина).

По суті, тепер у російській армії з’явився такий собі окремий рід військ — солдат на годину або «солдат удачі» на годину.

Очевидно, російська влада намагається заднім числом легалізувати своїх найманців на Донбасі. Хоча статус цих найманців доволі дивний. Розберімося. Якщо взяти за основу версію російської пропаганди, що на Донбасі воюють тільки російські добровольці, то після їхньої смерті виникають запитання.

Під час чергового моніторингу мережі «ВКонтакті» ми виявили профіль користувача «Алексєй Казак» (профіль, архів). Ще 25-го квітня на його сторінці з’явилося таке повідомлення:

«Прощання з Олексієм відбудеться в суботу 30.04.2016 о 13:00 за адресою проспект Червоного прапора 73, поховання на морському цвинтарі, поминальний обід у ресторані «Хеопс». Усі, хто бажає провести його, приходьте». (повідомлення, архів)

У профілі «Казака» вказано місто Владивосток, там справді є ресторан «Хеопс» і за адресою  «проспект Червоного прапора, 73» розташована адміністративно-офісна будівля. Більшість його друзів також із Владивостока.

Здавалося б, чергова жертва путінського телевізора, яка повірила в «розіп’ятого хлопчика». Про рівень критичного мислення багатьох «ополченців» може свідчити той факт, що фото з американською порно-зіркою Сашою Грей, яку українські карателі нібито вбили сокирою, набирає в групах прибічників “новоросії” тисячі вподобайок. «Казак» теж вподобав цю фотку (вподобанняархів). No comments…

З огляду на його фотографії в профілі ВК (сторінка, архів), він із 2014 року служив на Донбасі. Найімовірніше, він був у бойовій обслузі САУ «Гвоздика» з патетичним написом «на все Божа воля».

На своїй сторінці він виклав відео під назвою «особисто, працюю по найманцях із Польщі! Ляхах»:

Ну й таку ж фотографію він виклав на своїй сторінці (фото, архів):

Фото: казак із Владивостока шукає в Україні польських найманців, але зрештою помирає.

Ця гаубиця доволі популярна в журналістів на Донбасі, і вже не раз потрапляла в об’єктив російських пропагандистів (архів).

Завдяки стопкадрам на відео вдалося встановити точне місце, звідки вівся обстріл:

Посилання на фото на Panoramio.

Це Харцизький район Донецької області, на виїзді з населеного пункту Зуївка.

Але у  квітні 2016 року на його сторінці запрошують на його похорон. 13 листопада 2016 року на його сторінці родичі починають викладати його бойові нагороди, які він отримав посмертно.

Так, указом Президента РФ від 9 вересня 2016 року Крохун Олексій Володимирович був посмертно нагороджений Орденом Мужності (нагородна книжка номер 71072 — сторінка, архів). Орден також виклали на загальний огляд (фото, архів).


Орден Мужності


Особисто від Путіна


Медалі потекли рікою

Із статуту Ордена Мужності складно визначити, за що його дають мирним громадянам:

«Орденом Мужності нагороджуються громадяни, що проявили самовідданість, мужність і відвагу під час охорони громадського порядку, у боротьбі зі злочинністю, під час порятунку людей у період стихійного лиха, пожеж, катастроф та інших надзвичайних ситуацій, а також за сміливі та рішучі дії під час виконання воїнського чи службового обов’язку в умовах, пов’язаних із ризиком для життя» (опис нагороди)

Але на практиці в російській армії Орденом Мужності стандартно нагороджують загиблих (докладно можна прочитати тут). За що таким орденом нагороджують цивільних? Чи громадянин Крохун Олексій не був цивільним?

Якщо в Україні громадянська війна, то чому в ній гинуть громадяни Росії? Якщо війна в Україні — внутрішній конфлікт, то чому Путін своїм указом нагороджує громадян Росії за участь у цій війні?

P.S. Окремо хочемо попросити російських журналістів з’ясувати, у якому статусі громадянин Крохун перебував в Україні й за які заслуги його нагородили Орденом Мужності?

Матеріал підготували Відаль Сорокін & Кирило Мефодієв

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *