«Засекречені втрати» спецпризначенців ГРУ РФ

Днями в одній із російських провінційних газет «Родніковський проспект» опублікували статтю про смерть розвідника Сергія Печальнова. 

В інтерв’ю з батьками загиблого військовослужбовця розповідають про службу Сергія в спецназі ГРУ РФ та участь старшого лейтенанта в наземній операції в Сирії. Повідомляють, що офіцер загинув у червні 2016 року в Сирії, підірвавшись на міні. Його та ще одного його товариша по службі літаком доправили в Москву в інститут імені Бурденка, але не зважаючи на штучну кому, військовослужбовців не вдалося врятувати. 17 червня 2016 року Сергія Печальнова поховали на цвинтарі на малій батьківщині в селі Михайлівське Родніковського району Івановської області РФ. Інших коментарів, крім згаданої вище публікації про так званий подвиг військовослужбовця ні офіційні джерела МО РФ, ні російські ЗМІ не представили.

  

З інтерв’ю з батьком загиблого ГРУшника Олександром стає зрозуміло, що другим, хто підірвався на міні, був Олег Архіреєв. У серпні 2016 року Руслан Левієв уже писав про нього. Сказано, що 09 червня 2016 року, під час виконання бойового завдання капітан Олег Архіреєв загинув. Отже, Олег був товаришем по службі Сергія Печальнова.

У стрічці соціального профілю дружини Сергія Печальнова Вікторії є фотографія пам’ятника з меморіальною дошкою.

Пам’ятник з меморіальною дошкою, очевидно, встановлено на території військової частини 92154, що дислокується в закритому військовому містечку «Сенеж», що на території міста Солнєчногорськ Московської області. Не тільки зовнішня схожість із казармами на території частини свідчить про це, а й прізвища інших військовослужбовців, пам’ять про яких вирішили увічнити на монументі:

  • Капітан Суслов Сергій Борисович. Фото його могили з датою смерті 14.06.2014 також розміщені в матеріалі CIT про загиблих військовослужбовців спецназу ГРУ. Суслов Сергій нагороджений Орденом Мужності посмертно. Руслан Левієв висловив припущення, що смерть військовослужбовця пов’язана з воєнними діями російських військ на Донбасі.
  • Підполковник Кононов Олександр Іванович. Загинув 12 серпня 2014 року.  Жив у Солнєчногорську, місце служби — центр спеціального призначення «Сенеж», вшанований званням героя Росії посмертно. За офіційними даними, загинув нібито в Дагестані. Не слід виключати і приховування українських втрат за іншими спецопераціями.
  •   

  • Старший лейтенант ГРУ Жаров Олександр. Загинув 11 серпня 2014 року.
  • Далі йде список сирійських втрат Сил спеціальних операцій Росії, які також було описано в матеріалі CIT.

  • Капітан Сороченко Максим Олександрович. Дата смерті 19 листопада 2015 р. Нагороджений орденом Кутузова посмертно.
  • Та ж дата смерті, що й у Сороченка — у капітана Журавльова Федора Володимировича, який також загинув у Сирії.
  •  

    Останніми в списку вказані вже згадані загиблі в червні 2016 року в Сирії Печальнов та Архіреєв. Те, що Сергій Печальнов був похований на кладовищі не під Солнєчногорськом, де хоронять загиблих бійців ССО ЗС РФ, а в рідному селі, мабуть, сприяло тому, то факт його смерті довго не розголошували. Публікація про Сергія в газеті закінчується цілком законним запитанням на адресу вищого російського командування, яке заперечує свою участь у воєнних діях на територіях інших держав :

    … Недавно міністерство оборони РФ оголосило тендер на виготовлення понад десяти тисяч медалей «Учаснику воєнної операції в Сирії». Їх отримують ті, кому пощастило повернутися живим. А що з тими нашими хлопцями, які загинули? Про них знатимуть? Пам’ятатимуть героїв, які віддали своє життя на війні у мирний час?

    Матеріал до публікації підготовлено Victory Krm 

    Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
    (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

    Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *