Російські найманці після Донбасу вступають на контрактну службу до ЗС РФ

Примітка редакції: у період з 2014 до 2016 року міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm зібрала базу даних понад 160 інцидентів фіксації кадрових російських військовослужбовців, а також понад 33 типів сучасної російської техніки на Донбасі. У базі зібрано інциденти ідентифікації російських солдат та офіцерів із 75 військових частин Росії.  Але якщо здебільшого ми бачимо такий алгоритм:
— прибуття кадрових військовослужбовців та цілих підрозділів у тренувальні табори в Ростовській області РФ (територія, що межує з неконтрольованою частиною державного кордону на сході України);
— перекидання під легендою та приординування в бандформування як інструкторів та для забезпечення другого ешелону сил терористичних груп.

То в цьому розслідуванні спостерігаємо принципово новий підхід:
прибуття найманців (громадян РФ) і отримання бойового досвіду, а після цього – вступ на контракт у Збройні сили РФ.

Кримінальне минуле та терористична діяльність громадян Російської Федерації, виявляється, не тільки не є перешкодою для служби в лавах збройних сил РФ, а й сприяє карєрному росту. При цьому колишніх російських бойовиків, громадян РФ, що воювали проти України на Донбасі, як заохочення направляють служити на територію окупованого Криму.

Активний процес комплектування бойових частин збройних сил Російської Федерації на території анексованого півострова, який почався задовго до останнього Майдану, триває досі. Зокрема, російське військове відомство проводить відбір військовослужбовців за контрактом у підрозділи так званого «першого удару» — такі, як десантно-штурмовий батальйон 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту, з місцем дислокації у Севастополі. Встановлено, що у відповідних пунктах комплектування Ростовської та Волгоградської областей активно працюють офіцери згаданої бригади, безпосередньо на місці вивчають кандидатів: фізичну та психологічну придатність до служби, лояльність до сучасної політики РФ і под. Судячи з усього, вітається досвід найманця у майбутніх контрактників.

I. Соратника «Біса» відрядили в окупований Севастополь

Характерним прикладом військовослужбовця, відібраного для проходження служби на території окупованого Криму, може стати громадянин Росії, представлений нижче.

Встановлено дані:

Іван Ходосевич (архіви профілюфотоальбому, контактів)д/народження 25 грудня (точний рік не встановлено: або 1989, або 1990 року народження), житель м. Волзький Волгоградської області, одружений (дружина Анна), має сина. Навчався у Волзькому інституті економіки, педагогіки і права. У 2011-2012 рр. проходив строкову службу у ЗС РФ, молодший сержант.

За наявною інформацією, Іван Ходосевич після надання відповідних документів та співбесіди з офіцером 810-ї ОБрМП був зарахований на контрактну службу і призначений на посаду  заступника командира взводу в названій частині. На форумі цієї бригади його дружина Анна цікавиться службовим житлом і зазначає, що 28 вересня 2014 року її чоловік прибуде в розташування бригади (див. листування).

  • Листування Анни, дружини Івана Ходосевича, на форумі 810-ї ОБрМП

Сам же новоявлений контрактник Іван на своїй особистій сторінці в соцмережі відкрито вихваляється, що недавно брав участь у збройному конфлікті на сході України, а також особистим знайомством з такими одіозними фігурами, як «Біс», «Стрілок» та інші.

Також доволі показове листування Івана Ходосевича зі ще одним «захисником російського світу», москвичем Дмитром Бєляєвим (профіль підчистили, але зберігся архів дворічної давності), з яким вони свого часу разом були в лавах так званого «ополчення» в Україні. Судячи з численних фотографій на сторінках, ці найманці дислокувалися в районі Сорокиного (Луганська область України, колишній Краснодон).

Про те, чим саме займалися ці громадяни РФ на території України, красномовно свідчать фото з їхніх сторінок у соцмережах:

  • Інші фото

II. З «балу» на корабель

Сторожовий корабель проекту 11661 (тип «Гепард»), якого збудували на Зеленодольському суднобудівному заводі за замовленням В’єтнаму і надалі переводили зі стану транспортування до стану звичайного використання на Керченському суднобудівному заводі «Залив», недавно перемістили в Новоросійськ, де буде проходити випробування.

Корабель ще в Зеленодольську був укомплектований здаточним екіпажем з Чорноморського флоту РФ (м. Севастополь).

У складі названого екіпажу виявлено відомого бойовика – жителя Севастополя Владислава Людвичука, (архіви профілюфотоальбому, контактів)д/народження 8 квітня 1987 року, житель м. Севастополь (окупований Крим, Україна), одружений (дружина Наталія). Раніше служив у ЗС України.

Протягом 2014-2015 років займався активною терористичною діяльністю на окупованих територіях Луганської області України в лавах т. зв. окремого батальйону особливого призначення «Амур».

Цей військовослужбовець має проблеми з алкоголем і незаконним зберіганням зброї. Цього Владислав Людвичук ні від кого не приховує — судячи з його інформації на особистій сторінці у соцмережі. Можливо, саме ці колишні «досягнення» допомогли бойовику пройти «ретельний відбір» в органах комплектування Збройних сил РФ, а також отримати призначення на новий корабель, обладнаний надсучасною ракетною зброєю.

З огляду на сказане вище, можна зробити висновок, що російські громадяни, які воювали на українських територіях, затребувані і в лавах контрактної армії, а їхнє минуле найманців не стало перешкодою під час відбору до лав ЗС РФ. Але особливо характерно, що колишні найманці потрапляють служити саме в Крим.

Виникає запитання: або у ЗС Росії гострий дефіцит охочих служити за контрактом, або викладені вище особисті якості, навички й аспекти діяльності виявилися найкращою характеристикою для кандидатів на проходження служби в сучасній російській армії.

Матеріал підготували  Олег Батурін та Дмитро Лісунов, ГО «Європростір».

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *