Небезпечні об’єкти: база інженерно-саперного підрозділу російських окупантів у Донецьку

Російські терористичні війська розміщують на окупованих територіях Донбасу і Криму величезну кількість озброєння, боєприпасів та вибухових речовин. Часто склади з боєприпасами базуються безпосередньо біля житлових масивів, шкіл та дитячих садків. Таким способом терористичні російські війська захищають себе «живим щитом» з мирних громадян, переважно це те саме «російськомовне населення», яке нібито «добровольці з Росії» приїхали захищати.

Як повідомили ЗМІ, учора, 3 грудня 2016 року приблизно о 20:00 вибухнув арсенал боєприпасів російських окупаційних військ, який був розташований на заводі хімічних виробів у м. Донецьку. Про постраждалих містян інформації поки немає. Але є інформація, що внаслідок вибуху окупанти зазнали значних втрат у живій силі, а в деяких житлових будинках повилітало скло.

Тож питання складування вибухових речовин безпосередньо біля будинків мирних громадян залишається актуальним.
Під час моніторингу інтернет-ресурсів російських пропагандистів волонтери міжнародної спільноти InformNapalm знайшли фотографії, які допомогли встановити місце розташування ще однієї бази зберігання техніки і вибухових речовин окремої інженерно-саперної роти російського окупаційного корпусу в Донецькій області (військова частина 08820). База розташована в  Будьонівському районі міста Донецька за адресою вул. Баумана 11 (подивитися на мапі). На фотографіях зафіксована установка розмінування УР-77 «Метеорит», машина БКТ-РК2 чи ТМК-2 і заряди для установки розмінування УЗП-77, які містять по 725 кг вибухової речовини ПВВ-7.

 

Ми отримали інсайдерську інформацію, що третина площі складського приміщення, позначеного на фото цифрою 4, відведена для зберігання дерев’яних ящиків зеленого кольору армійського зразка. Фотографії, дані інсайдерів, а також спеціалізація підрозділу дають можливість припустити, що склад використовується для зберігання вибухових речовин, мін, а також зарядів для установок розмінування. Нагадуємо, що тільки один боєкомплект для УР-77 (два заряди УЗП-77) це 1450 кг (!) вибухової пластичної речовини. А скільки десятків тон ВР (вибухових речовин) зберігається ще на складі? Судячи з мапи, близько (менш ніж за 200 метрів) розташовані житлові будинки Треналівки. А на віддалі приблизно 340 метрів, за адресою вулиця Єнісейська 14, розташований дитячий садок (подивитися на мапі). У зв’язку з цим волонтери розвідувальної спільноти закликають наших читачів донести інформацію про розміщення складу вибухових речовин біля житлового сектора до представників моніторингової місії ОБСЄ. Російські окупанти продовжують використовувати практику розміщення складів техніки та боєприпасів під прикриттям мирного населення, ставлять мирних мешканців під загрозу. Наприклад, одне з наших розслідувань щодо розміщення складу з боєприпасами у школі: Терористи використовують колишню школу в селищі Спартак для зберігання техніки й боєприпасів.

Нагадуємо, що у кінці жовтня волонтерська аеророзвідка передавала в розпорядження міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm свіжі знімки великого скупчення озброєння та техніки окупаційних російських військ на Донбасі, де було ідентифіковано й дві установки розмінування «Метеорит», які стоять на озброєнні Російської Федерації, фактів захоплення їх як трофеїв немає, що вказує на прямі постачання з РФ. Крім свого основного призначення – розмінування об’єктів, – УР-77 використовують і для знищення живої сили в укріплених руїнах будівель. Задокументовано використання установок цього типу за непрямим призначенням у Другій Чеченській кампанії, а також під час штурму Донецького аеропорту на Донбасі. Також помічено застосування УР-77 у Сирії для атак на укріплення в районі Джобар.

Матеріал до публікації підготували Кузьма Тутов і Михайло Кузнецов.

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *