FrolovLeaks: воцерковлений експерт Кремля по впливу в Україні. Епізод I

Спочатку було Слово

Хактивісти українського Кіберальянсу (UCA) отримали доступ і передали для дослідження волонтерам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm великий масив даних, вилучених з поштової скриньки заступника директора Інституту країн СНД (директор інституту — Костянтин Затулін), прес-секретаря Союзу православних громадян, «воцерковленого експерта» Кирила Фролова (FrolovLeaks).

Вивчаючи електронне листування Фролова, датоване періодом   1997 – 2016 років, можна прийти до висновку, що під маскою «православного блазня-сектанта», яким його багато хто вважав, ховається чоловік, що доволі сильно впливав на процеси маніпуляції з допомогою релігії, чітко дотримувався прихованої доктрини дестабілізації ситуації й зазіхання на територіальну цілісність України. Його тісний зв’язок з радником президента РФ з питань релігійної економічної інтеграції Сергієм Глазьєвим, патріархом Московським Володимиром Гундяєвим (ака Кіріл), а також Членом Ради зовнішньої та оборонної політики, депутатом Державної Думи РФ (визнана нелегітимною) та директором Інституту країн СНД Костянтином Затуліним визначила його роль і вплив на процеси, планомірно реалізовані на території України. Аналіз листування Фролова дозволяє впевнено сказати, що релігія (не плутати з вірою) – це не просто «опіум для народу», а вправне мистецтво обману, одурманювання (зомбування) й підкорення людей. Не випадково саме релігію використовували як головну інформаційну зброю ідеологи й адепти «російського світу».

Епізод I

Через те що обсяг інформації дуже великий, ми розіб’ємо аналіз на серію епізодів. Повний дамп листування Кирила Фролова викладемо в останній частині серії публікацій для поглибленого вивчення всім охочим. Вихідні EML-листи, на основі яких підготовлено цей епізод, доступні в архіві. У публікації представлені скріншоти та файли з цих листів.

Загальну інформацію про Кирила Фролова ви можете взяти з «Чистилища» на сайті Миротворець.

У результаті спецоперації українських активістів отримано доступ до поштової скриньки Фролова frolov_moskva@mail.ru. У дампі є листи, починаючи з 1997 року, коли відбувалося листування з Mihajlo Fejsa <fejsam@eunet.yu> — філософ, співробітник Сербського університету, один із тих, хто роздмухував сепаратистські настрої у Закарпатті. На цю тему в листуванні Фролова фігурують і відомий Петро Гецко, а також священик Дмитро Сидор та багато інших.

У серпні 2004 року Фролову з адреси ins@apn.ru (інститут національної стратегії, створений політологом Станіславом Бєлковським) надсилають ustav-kpd — статут «корпорації православної дії», а через кілька днів і лист, підписаний “СБ” з адреси, яка відноситься до Бєлковського (12). Цей лист, як і багато інших, демонструє його взаємодію з ФСБ РФ.

У 2004 році через події першого Майдану в Україні активність Фролова дуже зросла, з цих питань він листувався з Всеволодом Чапліним:

Також Фролов пише й публікує величезну кількість статей на підтримку так званого «северодонецького сепаратистського з’їзду» проти  Ющенка і взагалі центральної української влади, у грудні 2004 він летить у Київ. У той момент проявляється мережа його контактів в Україні — одесит Валерій Кауров, журналіст Сергій Степанов із Севастополя, киянин Ігор ДрузьСергій Мойсеєв із Харкова та інші. Всі вони — представники проросійських сил, орієнтовані на УПЦ МП і РПЦ.

Фролов організував зустріч Валерія Каурова, голови так званого «Союзу православних громадян України», і Мирослава Якимчука, що його супроводжував, з Модестом Колеровим, який у той час працював начальником управління президента РФ з міжрегіональних і культурних звязків із закордонними країнами. Прикметно, що Колерову заборонено в’їзд на територію Литви, Естонії і Грузії, він оголошений персоною нон ґрата в Латвії.

Також цікаве листування Фролова з проросійськи налаштованим  священиком УПЦ МП о. Дмитром Познанським, який помер у 2010 році від раку. Він відсилає масу матеріалів про Україну, робить переклади, закликає до ще більшої активності та втручання у внутрішню політику України.

Листування з Анатолієм Бірським <birskiy@list.ru> відгортає завісу над розробкою впливу на Януковича: Вважаю потрібним зробити все, що від себе залежить, для зустрічі Януковича з Патріархом”, “Мережа УПЦ МП ідеальна для масової пропаганди проти НАТО”. Ці та інші висловлювання вказують на велику роль Фролова у питанні релігійного впливу як на політичних діячів, так і загалом на вектор подальшого політичного розвитку в нашій країні.

З Фроловим листувалися й офіційні структури УПЦ МП, ось лист від прес-служби, йдеться про текст від Василя Анісімова anisimov-rezensia.

Один із постійних адресатів edinoe@otechestvo.org.ua, з якого пише, ймовірно, Валерій Кауров, відноситься до одеського проросійського ресурсу «Єдіноє отєчєство«: «Ми можемо розкрутити наш рух на Антиавтокефальних акціях, антиНАТОвських, антибандерівських і на захист російської мови. Але без серйозної підтримки я це все не витягну» (лист від 05.02.2007).

Тут згадуються: Максим Борисович Курочкін (Макс Бєшений) — кримінальний авторитет, бізнесмен, політик, вбитий кілером у 2007 році, Ігор Шувалов — російський політтехнолог, один із керівників т/к «Інтер», kurochkyn-maksym-borysovych.

У листуванні з «Єдіним отєчєством» обговорюють політичні проекти — kontseptsyya-partyy, зустріч з Борисом Лукічовим, представником синодального відділу і управсправами Адміністрації президента РФ.

Лукічов збирається обговорювати фінансування одеської проросійської організації.

У 2007 р. (!)  проводять акцію «георгіївська стрічка».

Сфера інтересів Фролова поширюється не тільки на Київ та Одесу. Підтримуються контакти і з Донецьком, зокрема, з Костянтином Зазвоновим, e-mail donesm@ukr.net, який у 2006 році працював над створенням проросійської організації «православного» штибу. Також цікаве листування з Володимиром Корніловим (Чистилище), який у цей час працював Директором українського філіалу в Інституті країн СНД і регулярно надсилав матеріали щодо ситуації в Україні К. .Фролову. Наприклад — otchet-na-2-martaynostrannye-smy-ob-ukraynskyh-vyborahprovokatsyy-ot-novogo-regyona. Корнілов системно займається антидержавною діяльністю в Україні, фактично представляючи інтереси РФ, моніторить інформаційні ресурси, збирає інсайдерську інформацію, виявляє потенційних агентів впливу (наприклад, predlozhenyya-po-pozdravlyaemym-na-ukrayne-2007). Зараз Корнілов живе в Європі й займається антиукраїнською діяльністю вже із-за кордону. У 2007 році Корнілов написав Фролову сотні листів із донесеннями, просив дозволу на поїздки, надсилав дані з відкритих джерел і результати приватних зустрічей, системно працював в інтересах РФ.

Більшу частину листування займають статті на українську тематику, які Корнілов шукає і надсилає Фролову в Москву, наприклад, ціла серія публікацій Соні Кошкіної.

Помітні спроби  Корнілова впливати і на міжнародному рівні.

Понад 200 листів у 2006 році отримав Фролов від Анатолія Філатова, який пише про кримські процеси, Меджліс та організації «російсько-православного руху» в Криму.

Часто в листуванні ці православно-проросійські діячі випрошують грошей і поливають один одного брудом, намагаючись відсунути конкурента від корита.

Отже, аналіз першої частини листів і документів К. Фролова дозволяє зробити такі висновки:

  • Підривну діяльність проти України РФ розгорнула практично зразу після розпаду СРСР. Якщо брати до уваги дамп поштової скриньки Фролова, то тема розхитування закарпатської проблеми зазначена ще у 1997 році, весь час проводився деструктивний руйнівний вплив, утримувались громадські організації, інститути та соціологічні агентства, які займаються збором та аналізом інформації, за кошт державного бюджету Російської Федерації.
  • Церковна тематика є у багатьох листах. Фролов, крім проблем РПЦ, велику увагу приділяв «українському питанню». Він доклав максимум зусиль для блокування природного процесу створення української помісної церкви, втручається у внутрішньополітичні та конфесійні справи України. Вплив здійснюється через близьких до РПЦ митрополитів, особлива роль відведена одеському Агафангелу.
  • Основні інструменти впливу, об’єкти уваги — це різні проекти, у яких представлені проросійські і «православні ідеї»: «об’єднання росіян в Україні», «союз православних громадян України», казачі організації і под.
  • Регіони найактивнішої роботи Фролова — АР Крим, Закарпаття, Одеса, Донецьк, Харків та Київ.
  • Йде конкурентна боротьба між агентами впливу, які представляють різні регіони та організації.
  • Матеріал до публікації підготував Giordano Bruno

    Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
    (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

    Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

    Джерело

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *