У другому півріччі Луганська область відчула значну підтримку від …

У другому півріччі Луганська область відчула значну підтримку від міжнародних донорів та організацій

Із залученням міжнародної допомоги реалізовано найбільш глобальні за впливом на регіон інфраструктурі проекти.
За підтримки Європейського Союзу втілений проект «Капітальний ремонт автодорожнього мосту через річку Сіверський Донець», який спрямовано на відновлення транспортного сполучення, створення безпечних умов руху через річку Сіверський Донець.
Загальна вартість проекту склала 1529,954 тис. євро, в тому числі кошти ЄС – 1430,048 тис. євро, кошти місцевого бюджету – 99,906 тис. євро.
У рамках проекту ПРООН «Економічне та соціальне відновлення Донбасу» донором, Урядом Японії, у поточному році профінансовано наступні проекти: «Капітальний ремонт автомобільного мосту через р. Красна по вул. Тітова в м. Кремінна» – вартість 3944,53 тис. грн; «Капітальний ремонт автомобільного мосту через р. Мечетну в с. Новокраснянка Кремінського району Луганської області» – 3939,175 тис. грн.; «Водопровідна насосна станція «Кремінська», м. Кремінна, Луганська область» – 3647,645 тис. грн.
За підтримки Дитячого Фонду ООН ЮНІСЕФ профінансовано ремонтні роботи у 25 навчальних закладах області на суму 25,8 млн грн.
За підтримки спільного проекту Програми розвитку ООН та Європейського Союзу «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду, III» на умовах співфінансування залучено кошти на реалізацію 50 енергоефективних проектів, з яких в 28 об’єктах роботи вже завершені. Загальна сума
залучених коштів склала 15,8 млн грн, у т.ч. кошти донора – понад 10,0 млн грн. Всі об’єкти жителі громади самостійно обирають проект для реалізації, затверджують на громадських зборах, а також співфінансують у розмірі 5 %.
Також область відчула зачну допомогу у підтримці зайнятості населення та розвитку підприємництва.
Наприклад, у рамках співпраці з ПРООН у листопаді проведено черговий конкурс проектів для надання грантів на розвиток бізнесу для ВПО та місцевого населення Луганської областей. Переможцями стали 62 мешканця області, які отримають гранти на загальну суму 7,59 млн грн для створення нових робочих місць.
Також за підтримки ПРООН та Європейського Союзу для участі в проекті «Відновлення врядування та примирення на територіях України, що постраждали від кризи» відібрано 10 пріоритетних громад для співпраці (Білокуракінська, Новопсковська, Біловодська, Чмирівська, Марківська, Кремінська, Новоайдарська, Красноріченська, Попаснянська та Троїцька територіальні громади), які отримають допомогу щодо створення центрів з надання адміністративних та соціальних послуг населенню.
Продовжується робота з міжнародними організаціями щодо відновлення інфраструктури.
Для фінансування в рамках програми ПРООН «Відновлення та відбудова миру» у липні поточного року затверджено нових 5 об’єктів, на яких здійснюватимуться заходи з покращення їх стану та модернізації. А саме:
«Автомобільний шляхопровід по об’їзній дорозі Р-66
(м. Северодонецьк)». Сума виконання будівельних робіт згідно контракту – 270,0 тис. дол. США,
«Автомобільний міст через р. Айдар на КМ 195+599 автомобільної дороги Чугуїв — Мілове (м. Старобільськ)». Сума виконання будівельних робіт згідно контракту – 189,0 тис. дол. США,
«Центральна міська лікарня (лабораторія та інфекційне відділення),
м. Рубіжне вул. Студентська 19». Орієнтована сума виконання будівельних робіт – 130,0 тис. дол. США. На цей час проводиться тендер з відбору будівельної компанії,
«Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, м. Рубіжне вул. Богдана Хмельницького 93-а» Орієнтована сума виконання будівельних
робіт – 99,0 тис. дол. США. На цей час проводиться тендер з відбору будівельної компанії,
«Сватівський соціальний центр розвитку дитини, м. Сватове
вул. Макара Жилкіна 21/1». Орієнтована сума виконання будівельних робіт –275,000 тис. дол. США. На цей час проводиться тендер з відбору будівельної компанії.
Триває робота щодо погодження документації для отримання грантових коштів у розмірі 210 тис. євро від Північної екологічної фінансової корпорації («НЕФКО») з метою реалізації енергозберігаючих проектів у двох закладах освіти м. Кремінна.
У рамках співробітництва з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) з реалізації проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» проведено конкурсний відбір міст-партнерів та територіальних громад в Луганській області. Містом-партнером, що візьме участь в реалізації проекту, стало місто Сєвєродонецьк, асоційованим містом – Рубіжне. Найближчим часом Проект USAID планує підписати із відібраними містами Меморандуми про взаєморозуміння щодо співробітництва в рамках технічної допомоги.
Міжнародний комітет Червоного Хреста погодився розглянути можливість фінансування проектів з відновлення малого бізнесу в 14 населених пунктах вздовж лінії розмежування. На розгляд надано 42 анкети проектних пропозицій.
Відчутною також є гуманітарна підтримка жителів області. З середини жовтня 2016 року завдяки Фонду народонаселення ООН розпочали діяльність три нові мобільні бригади на території Попаснянського, Старобільського районів, а також м. Рубіжне.
Міжнародною організацією «Mercy Corps» запланована закупка й надання наборів для малювання й спортінвентарю для дитячих закладів в Луганській області.
Mercy Corps також надає грошову допомогу на придбання палива для 974 домогосподарств у населених пунктах вздовж лінії розмежування, таких як: Золоте, Гірське, Тошківка, Новоіванівка, Комишеваха – 400 домогосподарств; Станиця Луганська, Макарове, Валуйське, Ольхова, Пшеничне – 211 домогосподарств; Щастя, Передільске – 110 домогосподарств; Трьохізбенка, Кряківка, Орехово-Донецька – 253 домогосподарств.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *