Морські піхотинці 879-го ОДШБ у Сирії

Докази участі в наземній операції в Сирії морських піхотинців 879-го ОДШБ 336-ї бригади морської піхоти Балтфлоту. 

У результаті OSINT-моніторингу профілів російських військовослужбовців, які стоять на особливому контролі волонтерів міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm (IN), добуто нові докази «сирійського відрядження» морських піхотинців Балтійського флоту.

Восени 2014 року IN поставив на контроль військовослужбовців 879-го десантно-штурмового батальйону 336-ї окремої бригади морської піхоти (в/ч 06117, місце дислокації – м. Балтійськ т. зв. Калінінградської області) Балтійського флоту, яких станом на червень 2014 р. фіксували у прикордонних з Україною районах Воронезької області. Трохи згодом, у липні 2014 р., ротно-тактична група цього батальйону була зафіксована уже в Ростовській області, в районі базового табору в Міллерово російського угруповання сил вторгнення, націленого на Україну (див. «Підрозділ 336-ї бригади МП у складі сил вторгнення«). Через рік, у листопаді 2015 р., волонтери IN назвали морського піхотинця 336-ї бригади МП Балтійського флоту О. Сердюкова, який наслідив у сирійській провінції Ес-Сувейда. Після публікації його сторінку в соцмережі оперативно зачистили спецслужби.

Через три роки після першої фіксації 879-го батальйону добуто нові фотодокази участі морських піхотинців з цього підрозділу в наземній операції в Сирії. Зокрема, це селфі, розміщене 11 грудня 2016 р. на сторінці військовослужбовця-контрактника Івана Варзіна (архіви профілюфотоальбомуконтактів). Припускаємо, цей знімок літнього періоду 2016 р. На фото група російських військовослужбовців у формі експедиційних сил облаштовує бойові позиції.

Дослідили також контакти І. Варзіна. У контактах можна знайти й інших морських піхотинців цього батальйону. У профілях військовослужбовців є прямі та непрямі докази «сирійського відрядження».

Групову фотографію морських піхотинців цього ж батальйону виявили на сторінці контрактника Семена Посмора (архіви профілюфотоальбомуконтактів). Фото, на якому позують семеро військовослужбовців у формі експедиційних сил, завантажене 22 червня 2016 р.

Ще одним, але вже непрямим, доказом участі в «сирійському відрядженні» є фото  з медаллю МО РФ «Учаснику воєнної операції в Сирії», завантажене у липні 2016 р. на сторінку морпіха цього самого батальйону Євгена Харченка (архіви профілю, фотоальбомуконтактів). Мабуть, він вирішив похвастатися нагородою раніше, ще не отримавши її, авансом натякаючи на свою причетність.

За спостереженнями IN, «сирійські відрядження» підрозділів російської армії та флоту особливо не відрізняться від «ростовсько-українських відряджень». Підрозділи, які направляють в зону бойових дій, представлені у вигляді тактичних груп батальйонного чи ротного складу, укомплектованих військовослужбовцями контрактної служби. Часто в Сирію посилають ті самі підрозділи та військовослужбовців, які вже мають бойовий досвід після бойових відряджень на Донбас. Серед підрозділів російської армії та флоту, ідентифікованих InformNapalm у Сирії, вже 16 військових частин (!) :

Всі ці підрозділи так чи інакше встигли проявити себе в контексті «українських відряджень». І це не враховуючи підрозділів ССО, ГРУ і ПДВ ЗС РФ і радників, а також ПКС і, звісно, так звані російські ПВК, які перекинули в Сирію набагато раніше, до введення інших підрозділів. Крім цього, в Сирії не обійшлося без негласного резерву російських спецслужб — бойовиків-«добровольців», які встигли до Сирії побувати на Донбасі.

  • Структура та озброєння 336-ї ОБрМП БФ

    336-а окрема гвардійська Бєлостоцька орденів Суворова і Олександра Невського бригада морської піхоти, в/ч 06017 (Калінінградська обл, Балтійськ): управління, 877-й окремий батальйон морської піхоти, 878-й окремий батальйон морської піхоти, 879-й окремий десантно-штурмовий батальйон, 1592-й окремий самохідний артилерійський дивізіон, 1612-й окремий артилерійський дивізіон, реактивна батарея, розвідувальний батальйон, рота зв’язку, батальйон матеріального забезпечення, зенітний ракетно-артилерійський дивізіон, інженерно-десантна рота, вогнеметна рота, ремонтна рота, рота десантно-висадкових засобів, батарея протитанкових керованих ракет (рос. – ПТУР), взвод РХБЗ, взвод управління начальника артилерії, комендантський взвод. На озброєнні: 134 од. БТР-80/82А, 18 од. 2С1 «Гвоздика», 12 од. 2С9  «Нона-С», 6 од. БМ-21 «Град», 59 од. БТ-ЛБ, 37 од. 9K111-1 «Конкурс-М»,  6 од. БМ 9А34(35) «Стріла-10», 6 од. ЗСУ-23-4 «Шилка». Джерело: milkavkaz

 

Матеріал до публікації підготовлено на основі власного OSINT-розслідування. Автор Іраклій Комахідзе 

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Хочете оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm? — підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.  

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *