За лаштунками рос.пропаганди: як «ватники» реагували на дип.активність InformNapalm

В останні місяці 2016 року міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm провела активну волонтерську роботу і підготувала якісні відеоматеріали та доповіді для представників України у дипломатичному секторі.

Презентації доказів російської агресії проти України, підготовлені InformNapalm, представили на осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, на Парламентській асамблеї НАТО в Стамбулі, а також демонстрували високим міжнародним представникам, зокрема, передали особисто канцлеру Німеччини Ангелі Меркель під час дипломатичної зустрічі.

Звісно, такі успіхи українського крила міжнародної спільноти InformNapalm не могли оминути увагою російські пропагандисти та їхні куратори.

Хвиля замовних матеріалів для дискредитації спільноти захлеснула проросійські ресурси. Особливих аргументів пропагандисти не навели. Намагалися перейти на особисте і висміювати матеріали за заголовками, щоб відволікти увагу від змісту публікацій.

І якщо InformNapalm звик не звертати уваги на істерики «ватних» пропагандистів, то хактивісти Українського Кіберальянсу (UCA) задля розваги іноді карають їх випадковим розтином систем. Певна річ, ніхто з хактивістів не витрачав час спеціально на «підпал» пропагандистів третього чи четвертого складу, адже свої операції хактивісти проводять у «вищій лізі» на рівні зломів сайту російського Першого каналу чи канцелярії помічника президента РФ Владислава Суркова. Але так випадково вийшло, не зливати ж гас у лісосмугу —  будемо «палити» для передсвяткового розслаблення, якщо вже нам до рук потрапили листи цих пропагандистів.

Ось що вдалося дізнатися про «заказуху» проти нас і наших матеріалів:

7 листопада 2016 року запити на матеріали для дискредитації InformNapalm прийшли на пошту луганського журналіста Артема Порвіна (porvin93@mail.ru). Він журналіст громадсько-політичної газети «XXI століття». Завдання цього пропагандиста – написання однотипних текстів на задану тему, потім тексти розганяють по групах послідовників «російського світу» в соціальних мережах і на численних «новинних» сайтах терористів «ДНР/ЛНР».

Кожен з тезисів легко розбивається, якщо уважно читати матеріали InformNapalm, у яких вказано і точні координати, і геоприв’язку до місцевості. Безпілотники заборонені? — ну анексія чужих територій також заборонена. Волонтери не підписували з агресором жодних угод, які забороняли б «соколине полювання», а як ми його використовуємо — то вже наша справа. Фіксувати підтягування важкого російського озброєння й запобігати провокаціям, викриваючи місця дислокації окупантів, – це взагалі суто мирний процес, який зберігає життя десятків мирних громадян.

Та для окупаційних писак це не важливо. Є замовлення – і вже наступного дня текст статті «Українсько-американські тролі з ІнформНапалму» розкидали редакторам ватних ресурсів і опублікували.

9 листопада Артему Порвіну куратори замовляють ще матеріали про InformNapalm. Кремлю дуже не подобається, що волонтерська аеророзвідка знайшла не відведене важке озброєння на Донбасі. Ще 2-3 матеріали дали наказ написати для дискредитації цієї теми.

Коли українська делегація представляла відео InformNapalm про фіксацію російської військової техніки на Донбасі на Парламентській асамблеї НАТО в Стамбулі, пропагандисти вирішили відповісти цілою серією статей, які перед цим обговорили у листуванні 22 листопада з позначкою «ТЕРМІНОВО в номер!»:

У результаті ТЕРМІНОВО з’явилися матеріали:

«Чергова брехня від «ІнформНапалму» і «Достовірні» докази ІнформНапалму про агресію».

За стилем публікацій вгадується Артем Порвін. Попри юний вік (23 роки), пише він як пропитий радянський регіональний журналіст. Статей російським пропагандистам було замало і вони вирішили зняти відеоролик. Замовлення на відео надійшло Сергію Василевському – колишньому жителю Дніпра, колаборанту, який перейшов на бік російської окупаційної влади на окупованій частині Луганщини. Емоційне  відео, щоб розуміти, з ким ми маємо справу.
До війни Василевський (e-мейли herrnobody@mail.ru і openmemory@narod.ru) викладав голландську мову.

Після Майдану Василевський взяв собі псевдонім “Ватник”, увійшов до складу терористичної організації «ЛНР», отримав контузію, внаслідок чого дійшов до потрібної кондиції і продовжив працювати вже на ідеологічному фронті. Колабораціонізм став шоком для його друзів. Про це він відкрито пише в листах: “Спасибі за теплі слова. Хоча здивований, що ти написала – я ж, на думку України, “терорист” і “сепаратист”. Кажу це про всяк випадок, раптом передумаєш спілкуватися – зрозумію. Від мене відхрестилися майже всі, хто знав…”

22 листопада Сергію «Ватнику» Василевському замовляють ролик з тролінгом матеріалів InformNapalm:

У результаті 23 листопада вийшло відео. А вже 25 листопада Василевський надсилає звіт своєму куратору з цифрами кількості переглядів ролика:

У відповідь йому надсилають показники перегляду ролика і тексту в «Однокласниках»:

Ну, будемо відверті, показники перегляду вкрай низькі, може, ця стаття допоможе їх покращити.

Треба зауважити наполегливість російських пропагандистів. Матеріали для дискредитації InformNapalm, особливо напередодні якихось масштабних заходів і публікації доповідей з доказами російської агресії,  російські пропагандисти готують з особливим завзяттям.

Нагадуємо, що після публікації списку екіпажів ПКС РФ, які вбивають мирних громадян Сирії, російський “5 канал” також випустив досить незграбний матеріал з дискредитацією InformNapalm, уривок з якого ми назвали:
«Коли бомбить у ПКС РФ»

У році, який минає, не заведено залишати «борги», і завдяки хактивістам Українського Кіберальянсу (UCA) InformNapalm повернув свій борг російським пропагандистам. Традиційно ми не звертаємо уваги на гавкання чорноротих псів Путіна, а цілеспрямовано робимо свою справу. Та задля розваги наприкінці року можна зробити виняток. Тим більше, що у UCA ще багато сюрпризів — цікавих дампів, перехоплених матеріалів і контроль над комп’ютерними системами російських чиновників і пропагандистів. Залишимо ці сюрпризи на наступний рік.

P.S: Пруфи зломів від UCA:
[дамп VK Василевського], [дамп пошти Лугового].

×Disclaimer

Матеріали надали активісти Українського Кіберальянсу на ексклюзивній основі для аналізу та обробки. Спільнота InformNapalm не відповідає за першоджерело та його походження.

 (CC BY) Інформацію підготували спеціально для сайту InformNapalm.org. Відео змонтували, щоб підняти настрій і розвеселити наших читачів. Російських пропагандистів із третього складу низького стану відхакали і «спалили» всі, хто на момент написання замітки був з нами в пункті управління «Талліннського Кіберцентру».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *