Українські хакери і усвідомлення нової реальності ведення кібервійни країнами НАТО

Цього тижня українську команду «білих» хакерів із КПІ ім. Ігоря Сікорського під назвою dcua визнали найкращою в 2016 році з-поміж більш як 12 тисяч команд з усього світу в галузі кібербезпеки за версією CTF (Capture the flag).

Ця новина нас не здивувала, адже наша команда InformNapalm уже понад рік працює з Українським Кіберальянсом (UCA), до якого входять хакери з українських груп Trinity, FalconsFlame і Ruh8. За цей рік UCA провів масу успішних операцій зриву роботи російської пропаганди (інформацію та аналіз усіх цих операція ви знайдете на нашому сайті в розділі Хактивізм). Найуспішнішою стала операція зламу канцелярії помічника російського президента Владислава Суркова, яка дістала кодову назву #SurkovLeaks.

Наслідком цієї операції стала не тільки відставка керівника апарату помічника президента РФ Владислава Суркова, Олександра Павлова, про яку вчора вночі повідомило російське видання «Вєдомості», а й великий резонанс у світових ЗМІ.

Автентичність зламаних документів підтвердили багато експертів, а от лаври українських хакерів намагаються, на жаль, приписати різним інтернаціональним спецслужбам. Навіть шанований нами західний експерт Марк Ґалеотті, який ще у 2014 році розклав кремлівську «доктрину Герасимова» по поличках, засумнівався в можливостях українських хакерів. Найсмішніше, що деякі експерти пояснили свої сумніви тим, що наш аналіз зламаних даних із канцелярії Суркова було опубліковано «чудовою англійською» і, крім цього, болгарською мовою. Що ж, західним експертам не завадить відвідати наш сайт і зрозуміти, що ми — міжнародна спільнота, до діяльності якої приєдналися активісти всього світу, хто з якої країни й кому якою мовою подобається перекладати – не ми визначаємо. Ми раді будь-якій допомозі, і відкрити нову мовну версію для нас – справа п’ятнадцяти хвилин, а далі вже кожен працює в міру своїх можливостей і бажання. Болгарська редакція стала однією з найактивніших на нашому ресурсі, ну а «досконала англійська» у 21-му столітті давно стала буденністю)

Ми раді будь-яким нагородам і згадкам про українських хакерів на міжнародній арені. Очевидно, що Захід ще не усвідомив, що українські IT-спеціалісти давно стали одними з кращих у світі, а за останні 2,5 роки кібервійни з Росією вони стали справжніми майстрами, у яких Заходу слід повчитися.

Втім, усвідомлення важливості власної кібербезпеки й захисту від цифрових загроз поступово прийшло й на Захід. Не тільки у зв’язку з атаками на німецький Бундестаг і втручання у вибори в Америці: за даними генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, останнім часом кількість цифрових атак на західний альянс дуже зросла.

За інформацією німецької газети «Die Welt», Столтенберг, виступаючи в Давосі, повідомив: «За нашими новими даними, у 2016 р. було проведено в середньому 500 небезпечних кібератак на заклади НАТО, які потребували інтенсивного втручання наших експертів. Це приблизно 60%-й приріст у порівнянні з 2015 роком. Більшість цих атак були проведені не приватними особами і спонсоровані державними структурами інших країн… Я вкрай занепокоєний таким розвитком подій. Кіберзахист буде відігравати важливу роль на наступному саміті НАТО. Нам доведеться збільшити наші зусилля в цій галузі», – сказав шеф НАТО.

Кібератаки потенційно дуже небезпечні, адже вони можуть завдати шкоди енергетичній, медичній та іншим життєво важливим інфраструктурам. «Крім цього, вони можуть завдати шкоди захисній системі НАТО і вплинути на роботу наших збройних сил. Уся військова діяльність ґрунтується сьогодні на передаванні даних. Якщо це не працюватиме, то може завдати великої шкоди», – пояснив Столтенберг.

Тому кібератаки певного масштабу можуть призвести до виконання колективних зобовязань відповідно до статті 5 статуту НАТО.

Він також висловив занепокоєння можливими маніпуляціями даними під час виборів: «НАТО має у своєму розпорядженні документи від урядів різних держав – членів нашого альянсу, які побоюються, що хакери намагатимуться втручатися у вибори. Підриваючи цим основи демократії».

Певний час, як сказав Столтенберг, НАТО пропонує державам – членам альянсу кризові команди, які допомагають їм краще захищати свої системи.

Саме тепер, коли сфера безпеки постійно змінюється і стає менш стабільною, потрібні такі сильні організації, як НАТО. «Альянс постійно змінюється і здатен підлаштовуватися під нові умови. Світ змінюється, і ми змінюємося разом із ним — ми робимо це ось уже 70 років».

Для нас очевидно, що акцент російської пропаганди останнім часом змістився зі США на Європу, зокрема, на Німеччину, як локомотив антиросійських санкцій. Кремлівська пропаганда дедалі частіше проводить вкиди, намагаючись посварити Україну із західними союзниками. Недавно й наш ресурс став жертвою такого вкиду, про що повідомив на своїй сторінці в соцмережі засновник спільноти Роман Бурко:

До уваги ЗМІ і читачів, прошу РЕПОСТ.
Проти міжнародної розвідувальної спільноти #InformNapalm і хактивістів Українського Кіберальянсу #UCA з розділу блогів сайту#Korrespondent зробили черговий фейковий вкид (http://blogs.korrespondent.net/blog/world/3802940/), який розкручується на проросійських платформах (з допомогою фотошопу зліпили скрін статті, якої ніколи не було на нашому сайті).
Прошу адміністрацію сайту Корреспондент розкрити дані користувача блогу і звертаю увагу #STOPFAKE на яскравий приклад маніпуляцій російських пропагандистів. Кореспондент через відкриту блогову систему не вперше стає джерелом для проведення російських вкидів.
Чергову інформаційну атаку на волонтерів і хактивістів я пов’язую з інформацією по відставку керівника Апарату помічника президента РФ Владислава Суркова Олександра Павлова, про що сьогодні вночі повідомило російське видання “Вєдомості”.
Не виключаю, що ця атака може спричинити черговий злив даних з поштових скриньок оточення Суркова #SurkovLeaks (part 3), але остаточне рішення про застосування таких заходів у відповідь за хактивістами Українського Кіберальянсу.

Російський політолог А. Піонтковський ще в далекому 2014 сказав, що Росія прекрасно розуміє, що у воєнному плані вона не може змагатися із НАТО й буде шукати можливостей вести іншу війну, зокрема, інформаційну, і намагатися впливати передусім на свідомість людей та їхнє сприйняття дійсності.

Ми живемо в реальності кібервійни з Росією ось уже майже три роки. Захід тільки починає розуміти серйозність цієї війни. Тільки в листопаді 2016 р. європейський парламент прийняв резолюцію, в якій порівняв російські ЗМІ з пропагандою ІДІЛ, а американський фейсбук заблокував РТ у січні цього року на своїй платформі.

Ми дуже сподіваємося, що західні експерти нарешті зрозуміють, що Україна, як і її активісти й хакери, за три роки ведення кібервійни здобула безцінний досвід і в чомусь давно опередила Захід, якому є чому в нас повчитися.

Матеріал підготувала Irina Schlegel спеціально для InformNapalm

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *