Дні української культури у Відні як протидія російській пропаганді

З 23 квітня по 7 травня 2017 року у Відні відбудуться Дні української культури. Яку програму побачать австрійці, розповідала Громадському радіо організаторка заходу, активістка української громади Олександра Саєнко.

«Ця ініціатива виникла у середовищі активістів віденського Євромайдану, коли на початку 2015 року ми вирішили переключитись від суто політичних акцій до більш мирних. Я думаю, ні для кого не секрет, що у міжнародній пресі Україна виглядає як жертва, і всі від цього втомилися — і громада, і міжнародна спільнота. Ми хотіли додати позитиву до цього образу, тим більше, що про Україну мало відомо, а є якісь дивні, поверхові асоціації», — розповіла Олександра Саєнко.

За її словами, цього разу програма буде мультидисциплінарною: музика, література, візуальне мистецтво. «У нас дуже багатий вибір, митці самі звертаються, прагнуть вийти за межі України. Буде опера IYOV, яку поставив відомий режисер Влад Троїцький, проект Бах у джазі, який подорожує закордонними гастролями — Two Violins і тріо Наталі Лебедєвої», — зазначила організаторка заходу.

Вона також додала, що у програмі запланований флешмоб «Петриківський розпис»: «До нас приїдуть одні з кращих майстрів. Вони запропонували зробити розпис і залучити до цього перехожих — ми плануємо, що це буде об’єкт у центрі міста, художники показуватимуть, а перехожі зможуть долучитися до великої картини».

На запитання журналіста про те, як взагалі змінюється відношення австрійців до України, Олександра Саєнко відповіла так: «Дуже по-різному. Воно змінюється дуже потрошку, за два роки ми не зможемо змінити ситуацію — дуже багато років ми втратили, коли вони взагалі нічого не знали про Україну. Крім того, саме в Австрії дуже великий вплив російської пропаганди, і тому широкі маси знають про Україну у тому ключі, як це подається російськими ЗМІ. Ми працюємо, але наша аудиторія ще досить невелика. Але є люди, які щиро цікавляться тим, що у нас відбувається або якимось чином пов’язані з Україною».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *