Vostok Франція – Солідарність Донбас: від гуманітарної діяльності до Служби зовнішньої розвідки Росії

Публікуємо цікаве розслідування французької редакції InformNapalm про кремлівську пропаганду, що маскується під гуманітарну діяльність

Була собі у Верхній Савойї асоціація, створена для “допомоги українським біженцям з окупованого Донбасу”. Її перша назва – “VOSTOK – Взаємна допомога та солідарність без кордонів та політики”. Офіційними керівниками асоціації є: Єлєна Ковріґіна-Руфо – президент (фото поруч), Марія Фійон-Робін Бондаренко – секретар, Патрісія Бакрі – бухгалтер.

На фото: Єлєна Ковріґіна

Її теперішня назва: “Vostok Франція – Солідарність Донбас”, вже позбавлена виразу “без політики”. Ця інституція, яка користується повагою про-путінських кіл у Франції, могла б і далі існувати та продовжувати допомагати цивільному населенню, використовуючи зв’язки в Україні, як це робила певна пані з Харкова, яка переправляла посилки через блокпости української армії. Це не було б злочином, зважаючи на складну  ситуацію цивільного населення окупованого Донбасу. Але декілька деталей привернули нашу увагу, наприклад, члени асоціації відомі своєю приналежністю до кремлівських кіл у Франції та активно займаються політичною пропагандою.

Розгляньмо ситуацію від початку

Досить швидко після створення асоціації її керівники почали брати участь у не зовсім гуманітарній діяльності. У грудні 2014 р. секретар асоціації Марія Фійон вже прислужилася російській пропаганді. В інтерв’ю з 21 грудня 2014 р. для Першого Каналу російського телебачення Марія Фійон засвідчила, що “бачила трагедію Донбасу”.

Пізніше, 21 лютого 2015 р., асоціація спільно з іншою подібною організацією Novopole організувала маніфестацію під посольством України у Парижі. Президент Єлєна Ковріґіна-Руфо взяла у ній участь у товаристві Андре Шанклю – колишнього члена радикально правої Групи Союз Захисту (GUD). Аспект “без політики”, який тоді був присутній у назві асоціації, виразно втратив значення, тож було проголошено зміну назви на “Vostok Франція – Солідарність Донбас”.

Маніфестація у Парижі під посольством України

Про-путінські кола часто використовують фальшиві фотографії та постановочні сцениЦе фото, опубліковане у жовтні 2015 р., є яскравим прикладом цієї тези. Насправді дитина на фото була загримована та використана у постановочному відео. (Архів)

Протягом 2015 р. асоціація знаходить підтримку в особі Ніколи Мірковіча, прихильника суверенізму Сербії, відомого завдяки пропагуванню тез агресивної пропаганди Кремля. Разом з Єлєною Ковріґіною він бере участь у гуманітарно-пропагандистській місії на Донбасі. Їх супроводжує Ксав’є Моро, автор текстів повних ненависті до української держави, співпрезидент агенції охорони “Сокіл”, зареєстрованої у Москві, керівник аналітичного центру “Стратпол” із партії Республіканці.

На окупованих територіях президент асоціації та її команда співпрацювали з групою “Славянє”. Серед фейсбукових знайомих Єлєни Ковріґіної є найманець Сєрґєй Мюн’є, який брав участь у боях на Донбасі та був об’єктом слідства ІнформНапалму.

Діяльність асоціації регулярно висвітлюється у комунікатах пропагандної агенції DONi з Донецька – наближеної до ФСБ, фінансованої Кремлем. Французький сайт StreetPress нещодавно присвятив статтю працівникам цієї понурої контори.

У січні 2016 р. асоціація була співорганізатором зустрічі у Женеві (архів, альбом, афіша), за участі таких фанів Путіна, як Крістін Дев’є-Жонкур – велика прихильниця “повстанців”, Ксав’є Моро, про якого ми згадували вище, та Елен Рішар-Фавр. На зустрічі проводилося збирання коштів, Ксав’є Моро дав автографи і  продав свою  анти-українську книжку, яка має так мало спільного з українськими реаліями, що принесла Моро титул “віртуального експерта” з української тематики.

Скоріше за усе, зв’язки пропагандиста Моро з асоціацією Vostok є настільки тісними, що він навіть зробив рекламу асоціації – відео було показано на сайті Алена Сораля “Рівність і примирення”.

Паралельно з так званою гуманітарною діяльністю Моро і Мірковіч беруть участь в інших зустрічах. У лютому 2016 р. вони є учасниками круглого столу у Москві, організованому Російським Інститутом Стратегічних Досліджень, за участі фашистського ідеолога Алєксандра Дуґіна. Нагадаймо, що Російським Інститутом Стратегічних Досліджень керує Міхаіл Фрадков, колишній шеф Служби Зовнішньої Розвідки Росії.

У травні 2016 р Мірковіч та Моро знову вирушили на окупований Донбас. Асоціація усе ще представляла їхню поїздку як виключно гуманітарну місію, тоді як ці панове брали участь у нарадах окупаційної влади “республік”, що підтверджує ця стаття. Серед учасників круглого столу, як і  попереднього разу, було помічено Емануеля Леруа (колишній член Національного Фронту, близький радник Марі Ле Пен), а також Крістель Неан з DONi та Елен Сідорову, редактора пропагандистського журналу “Sans frontières”.

 

Sur la photo : Ph. Migault, E. Leroy, H. Sidorova, N. Mirkovic

Цей факт не перешкодив “мирній”, “гуманітарній”, “неполітичній” асоціації стати під кінець 2016 р. організацією суспільного інтересу у Франції.

Це також не стало перешкодою її керівникові, Єлєні Ковріґіній, в інтерв’ю для радіо Annecy уникати розмови про свої темні зв’язки або про звинувачення у нефективному використанні фондів, які у більшості своїй послужили для фінансування поїздок членів асоціації.

F. Grumel-Jacquignon en « LNR » Photo © LuganskInformCenter

Кінець-кінцем, це не заважає асоціації вербувати нових членів. У такий спосіб 9 лютого 2017 р. дехто на ім’я Франсуа Грюмель-Жакіньйон, називаючи себе членом асоціації, поїхав до Первомайська, окупованого силами так званої “ЛНР”. Згідно інформації depo.ua, метою його візиту було донести до французів “як українська армія стріляє по жилих кварталах ЛНР”.

Кремлівська пропаганда, подана під закуски та російську музику, прикрита гуманітарною діяльністю під вивіскою організації “суспільного інтересу”, ще матиме свій золотий час у Франції.

Переклад з французької мови: Iaroslava Kravchenko

Інформація підготовлена спеціально для сайту InformNapalm.org. При повному або частковому використанні матеріалу активне посилання на автора і статтю на сайті обов’язкове.
(Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0 )

Щоб оперативно отримувати сповіщення про нові розслідування InformNapalm, підписуйтеся на сторінки нашої спільноти у соцмережах Фейсбук та Твіттер.

Закликаємо читачів активно ділитися нашими публікаціями в соціальних мережах. Винесення матеріалів розслідувань в публічну площину здатне переломити хід інформаційного та бойового протистояння.

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *