1 березня 2014 року у Харкові з ініціативи мера Геннадія Кернеса на площі…








1 березня 2014 року у Харкові з ініціативи мера Геннадія Кернеса на площі Свободи було проведено «мирний мітинг патріотично налаштованих харків’ян» «За Харьков». Перед людьми з російськими прапорами виступали сам мер Геннадій Кернес та колишній голова Харківської ОДА Михайло Добкін.

По закінченні мітингу між учасниками заходу та активістами харківського Євромайдану сталася сутичка, у ході якоï учасниками бійки використовувалися палиці та сльозоточивий газ, після чого прихильники Кернеса розпочали штурм будівлі Харківської облдержадміністрації, контрольованої представниками Самооборони Майдану та «Правого сектору».

Активісти Євромайдану перший натиск учасників сепаратиського мітингу «За Харьков» відбили, однак пізніше проросійсько-налаштовані активісти захопили будівлю, де побили опонентів, котрих виводили під зневажливі вигуки натовпу, змушуючи активістів ставати на коліна.

Під час штурму були чутні постріли, над активістами Євромайдану, котрі захищали обласну адміністрацію, чинили самосуд; у результаті за повідомленням Харківської міської ради постраждали 97 осіб: 76 з них було доставлено до лікарень швидкої та невідкладної допомоги, — до обласної лікарні.

Серед постраждали був український письменник Сергій Жадан, який отримав струс мозку, розсічення голови та струс мозку, можливий перелом носа. Про деталі свого побиття письменник повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook:

« Друзі, зі мною все гаразд. Два розсічення на голові, розсічена брова, струс мозку, підозра на перелом носа. Били бітами ззаду по голові. Нападали виключно зграєю. На вимогу стати на коліна — послав на х*й. Витягла міліція. Геннадію Адольфовичу, то як там із миром та спокоєм у регіоні? Михайле Марковичу, в президенти якої саме країни ви станете балотуватись? Арсене Борисовичу — що там у нас із внутрішніми органами? Багатьом харківським підліткам їх сьогодні відбивали громадяни РФ. І головне — коли ви всі сядете? Харків’яни, я вас люблю. Не бійтесь їх — не можна зламати того, хто не боїться. »

Після штурму держустанови на даху будівлі адміністрації український прапор було замінено російським. За повідомленням ЗМІ встановив прапор Росії мешканець Москви. Надвечір російський прапор з будівлі облдержадміністрації прибрали.

Проросійські активісти закликали також іти людям до бійцівського клубу «Оплот», приміщення якого 28 лютого зайняли проукраïнськi сили .

Під час сутичок та штурму Харківської ОДА співробітники правоохоронних органів не вживали активних дій: штурм установи не було попереджено та не було вжито жодних заходів з метою припинення сутичок. Співробітники органів внутрішніх справ лише унеможливлювали спроби подальшого самосуду над побитими активістами Євромайдану, виводячи їх від ОДА. Мер Харкова Геннадій Кернес заявив, що бійку спровокували активісти Євромайдану, котрі кинули у натовп вибуховий пакет або гранату, однак журналісти, що були свідками подій, заперечили таку інформацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *