Наталія Яресько порівняла досвід роботи в американському та українському урядах

Екс-міністр фінансів України Наталія Яресько в інтерв’ю НВ розповіла про відмінності в роботі українського та американського урядів.

«У мене був досвід роботи в американському уряді, в департаменті міжвідомчих процесів, тому я можу порівнювати те, що відбувається в українському Мінфіні не тільки з приватним бізнесом. В українській бюрократії все настільки формалізовано, що нічого не працює. Майже все, що ти робиш в міністерстві фінансів, пов’язане з діяльністю інших міністерств. При цьому ти не можеш поговорити безпосередньо з колегою по телефону і вирішити навіть дрібну проблему», – сказала Яресько.

Вона також відзначила погане управління в уряді.

«Я не розуміла, як багато боргів з різних часів залишалося у держави. Йдеться про папери зі строком давності в 5-7 років. Наприклад, борги Євро 2012, чому їх погасили лише в 2015-2016 роках? Такі питання повинні були бути вирішені ще в 2012 році, і таких питань було багато. Це говорить про погане  управління, про систему, яка довгий час не працювала. Потрібно створити комісію, щоб Кабмін схвалив якийсь комітет, всі повинні підписатися, а ще написати зауваження, і ось ці зауваження інша сторона читає, наприклад, два тижні і стільки ж відповідає. Ми втрачаємо на цьому купу часу», – заявила Яресько.

Вона зазначила, що при роботі в українському уряді їй допомогла ступінь магістра в держуправлінні від Гарвардського університету.

«Насамперед, я вчила підлеглих викладати думки на одній сторінці і не слати мені звіти по 25 сторінок – ніхто стільки читати не буде. Якщо ти не можеш викласти свою позицію на одному аркуші, то ти або не розумієш, про що говориш, або вводиш людину в оману. Наприклад, стоїть у графі 100 тисяч з 1998 року. Я питаю, звідки ці 100 тисяч і на що витрачено, покажи мені крок за кроком, а людина приносить мені доповідь на 25 сторінок. Ну що це таке? Чи ти не знаєш чи приховуєш правду», – розповіла Яресько.

Екс-міністр додала, що їй також дуже допомогли поради її гарвардкого професора про роботу з інформацією: коли потрібно давати витік у ЗМІ, а коли ні.

«У нас було дуже практичне навчання, і багатьом я користувалася і тут, і на держслужбі в США», – сказала Яресько.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *