Марина Порошенко: Історія – це те, що об’єднує народ і дає можливість пишатися своїми пращурами




Дружина Президента України, Голова Благодійного Фонду Порошенка пані Марина Порошенко разом із українськими та польськими науковцями підписала Угоду щодо продовження співпраці з реалізації науково-дослідного проекту на тему: «Пошук, ідентифікація, і наукове вивчення найстарішого храму Богородиці, побудованого в Холмі королем Данилом Галицьким».

За словами Марини Порошенко, історія – це те, що об’єднує народ і дає можливість наступним поколінням пишатися своїми пращурами. Розуміючи це, Благодійний Фонд Порошенка у 2013 році виступив з ініціативою проведення історичних та археологічних досліджень у польському місті Холм, де у XIII столітті знаходилася столиця Галицько-Волинської держави короля Данила Галицького. За часів його правління вона була найбільшою у Європі та мала значний вплив на розвиток політичних та економічних процесів.

Пані Порошенко підкреслила: «Цей факт є яскравим свідченням європейського коріння української нації. Тому зараз, коли Україна рішуче обрала європейський вектор розвитку, ми маємо активно вивчати і досліджувати свою історію».

Ключовим елементом наукового пошуку було встановлення місця знаходження кафедрального храму короля Данила Галицького, в якому він похований. Для цього була створена спеціальна українсько-польська експедиція, до складу якої увійшли вчені археологи та історики. Фінансування цих робіт здійснювалось Благодійним Фондом Порошенка.

На цей час вченим вдалось не тільки встановити місце знаходження будівлі храму, а й виявити саркофаг з похованням XIII ст., ймовірно сина короля Данила Галицького – Романа.

Марина Порошенко подякувала науково-дослідній експедиції за вже отримані безцінні історичні надбання та наголосила на тому, що сьогодні ми знаходимося за крок до відповіді на головне запитання цієї місії – місце поховання короля Данила Галицького.

Дружина Президента висловила сподівання, що в майбутньому ця історична святиня стане Музеєм та буде відкрита для всіх бажаючих.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *