Прокуратурою Хмельницької області вжито заходів для повернення майна, яке незаконно вибуло з власності держави

У 2004 році виконавчим комітетом Кам’янець-Подільської міської ради незаконно, без згоди органу, уповноваженого управляти державним майном – Державної податкової служби України, прийнято рішення про оформлення за Національною академією ДПС України права державної власності на комплекс будівель площею понад 1 тис кв м, розташований у м. Кам’янець-Подільському.

У подальшому безпідставно набуте університетом майно відчужено за 2,4 млн грн на користь приватного навчального закладу з посиланням на повну його непридатність, відсутність коштів на реконструкцію та неможливість підтримувати в належному стані напівзруйновані будівлі, географічну віддаленість об'єкта нерухомості від навчального закладу.

Разом з тим зазначену нерухомість після продажу було передано в оренду для потреб філії Національної академії Державної податкової служби України, за користування якою протягом 2008 – 2014 років сплачено майже 2,2 млн бюджетних коштів, що майже дорівнює ціні продажу.

Крім того, установлено, що вказаний комплекс, перебуваючи у державній власності та на балансі університету, належав до об'єктів освіти, оскільки використовувався для підготовки спеціалістів державної податкової служби.

Наведені обставини вказують на те, що майно вибуло з державної власності всупереч вимогам Закону України «Про приватизацію державного майна», які прямо встановлюють заборону на приватизацію (відчуження) об'єктів освіти та науки.

Погодившись із доводами прокурора, господарський суд Хмельницької області 29.03.2017 задовольнив позовні вимоги, визнав недійсним рішення органу місцевої влади, яким змінено правовий статус нерухомого майна, та повернув будівлі у державну власність.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *