У Генпрокуратурі відбулася нарада з питань реформування діяльності медичних служб установ Державної кримінально-виконавчої служби України (ФОТО)

У п'ятницю, 31 березня 2017 року, в Генеральній прокуратурі України відбулась нарада з питань реформування діяльності медичних служб установ Державної кримінально-виконавчої служби України за участю керівників центральних органів виконавчої влади. На заході були присутні Генеральний прокурор України Юрій Луценко, Міністр юстиції України Павло Петренко, в. о Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, Міністр фінансів України Олександр Данилюк, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська та інші.

Під час виступу на нараді Генеральний прокурор України Юрій Луценко звернув увагу на низку системних проблем, серед яких зростання рівня смертності, зокрема, у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Херсонській та Сумській областях (станом на 30.03.2017 померло 144 ув’язнених та засуджених проти 112 за аналогічний період минулого року). Окрім того, він звернув увагу на те, що кількість інвалідів, які потребують особливого медичного нагляду, в установах близько 1200 осіб. Юрій Луценко наголосив, що катастрофічно не вистачає лікарів та середнього медичного персоналу, укомплектовування посад яких у багатьох установах не перевищує 50-60 %, а акредитація медичних частин установ, лікарень ДКВС та атестація медичних працівників у більшості випадків не проведена, оскільки на це не виділяються кошти. За його словами, державне фінансування потреб медичного забезпечення поточного року, як і останні декілька років не перевищує 22-23 %, а медичне обладнання взагалі не оновлюється та щонайменше на 70 % є застарілим або не функціонує.

Юрій Луценко нагадав, що особисто відвідував лікувальний заклад Райківської виправної колонії № 73, де не лише були відсутні елементарні умови для надання медичної допомоги засудженим, а й не створено безпечні умови праці для лікарів. Відсутні були загальнодоступні медпрепарати, антисептики та деззасоби, які передала Генеральна прокуратура.

«Це не повний перелік тієї критичної ситуації, яку ми зараз маємо, тому не дивно, що наша держава систематично програє справи у Європейському Суді з прав людини через випадки ненадання або неналежного надання медичної допомоги, які Високим Судом прирівнюються до катувань», – підкреслив Генпрокурор, назвавши справу «Савінов проти України», «Сокіл проти України», «Луньов проти України», «Сергій Антонов проти України», «Ярошовець та інші проти України» тощо.

Він додав, що щодня надходять численні скарги. І загалом за виявленими порушеннями з приводу ненадання засудженим медичної допомоги поточного року розпочато понад 20 кримінальних проваджень.
Також він звернув увагу присутніх на те, що відділи у межрегіональних управліннях Міністерства юстиції, які опікуються медичним забезпеченням в’язнів, фактично відчувають кадровий «голод», що є свідченням їх неналежного формування за остаточним принципом без визнання пріоритету захисту прав ув’язнених на охорону здоров’я.

«Можна об’єктивно стверджувати, що реформування було зведено до скорочення чисельності медичних працівників у міжрегіональних управліннях та зміни найменування «пенітенціарної служби» на «органи юстиції», – додав Юрій Луценко.

«Підкреслюю, що Європейськими пенітенціарними правилами передбачено, що політика охорони здоров’я в пенітенціарних установах повинна бути невід’ємною частиною національної системи охорони здоров’я; ув’язнені мають право на доступ до медичних послуг, які існують у країні, без дискримінації за ознакою їхнього правового становища», – сказав Юрій Луценко.

 

 

 

 

 

 

 

 

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *