У Краматорську відбулося підсумкове за 2016 рік засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації

30 березня в Краматорську відбулося підсумкове засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації.

Головував на засіданні начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик.

У заході взяли участь керівники органів управління фізичною культурою та спортом міськвиконкомів, райдержадміністрацій, військо-цивільних адміністрацій, керівники обласних спортивних організацій, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, районних організацій ВФСТ «Колос», директори центрів «Спорт для всіх».

Володимир Мицик у своєму виступі відзначив, що до занять фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю залучено 296,2 тис. осіб, або 15,4% від населення на території Донецької області, що підконтрольна українській владі. При цьому, згідно з рейтингом Міністерства молоді та спорту України, Донеччина має найвищий показник в країні по фізкультурно-оздоровчій та спортивній роботі в сільській місцевості (20,83% населення), а також посідає третю сходинку по фінансуванню на одну особу серед сільських мешканців (58 грн., середнє по Україні – 25 грн.).

На території Донецької області, що підконтрольна українській владі, свою діяльність здійснюють 64 обласних громадських організації (федерації/асоціації) фізкультурно-спортивної спрямованості. З них 23 – з олімпійських видів спорту, 41 – з неолімпійських видів спорту. До складу збірних команд України з олімпійських видів спорту у 2016 році входило 282 спортсмени, з видів спорту інвалідів – 73 спортсмени, з неолімпійських видів спорту – 211 осіб. У минулому році атлети регіону взяли участь у 367 Всеукраїнських та 193 міжнародних заходах, де всього завойовано 1800 медалей (на міжнародному рівні – 345 всього, з них 122 золоті). На території Донеччини, підконтрольній українській владі, проведено 331 фізкультурно-оздоровчий та спортивно-масовий захід.

Щодо покращення спортивної інфраструктури області, протягом 2016 року побудовано та введено в дію 24 спортивних споруди. У тому числі: 10 спортивних майданчиків зі штучним покриттям, 2 ігрових спортивних майданчики, 9 спортивних майданчиків з тренажерним обладнанням, 2 спортивних зали, 1 тенісний корт.

З метою популяризації, пропаганди кращих результатів роботи у спортивній сфері Донеччини та стимулювання високої ефективності керівників органів управління фізичною культурою та спортом міськвиконкомів та райдержадміністрацій була проведена рейтингова оцінка їх роботи за 2016 рік. Оцінка була складена на основі 18-ти показників.

Кращими тут, посівши з першого по третє місця відповідно, у першій групі міст стали Бахмут, Краматорськ і Слов’янськ, у другій групі міст – Покровськ, Селидове і Добропілля, у третій групі міст – Лиман, Вугледар та Мирноград. Серед районів місця з першого по третє відповідно розподілилися наступним чином: у першій групі районів – Волноваський, Слов’янський, Великоновосілківський, у другій групі – Нікольський, Костянтинівський і Мангушський.

Також на основі участі спортсменів міст та районів у змаганнях з олімпійських, неолімпійських видів спорту, східних видів єдиноборств, з видів спорту серед осіб з особливими потребами (літні паралімпійські та дефлімпійські ввиди спорту), а також спортивно-масових заходах були підбиті підсумки оцінки спортивної майстерності міських та районних фізкультурно-спортивних організацій Донецької області за 2015 рік.

У зведеному рейтингу з видів спорту місця з першого по третє відповідно посіли: у першій групі міст – Маріуполь, Бахмут, Слов’янськ, у другій групі міст – Дружківка, Торецьк, Покровськ, у третій групі міст – Лиман, Мирноград та Авдіїівка. Серед районів місця з першого по третє відповідно розподілилися наступним чином: у першій групі районів – Мар’їнський, Волноваський, Покровський, у другій групі – Добропільський, Ясинуватський та Нікольський.

Наступним важливим питанням порядку денного були підсумки роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл Донецької області за 2016 рік. Про актуальний стан справ доповів директор обласної комплексної ДЮСШ Костянтин Кірпулянський. Так, станом на початок 2017 року в регіоні працюють 55 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (у 2015 році – 54 ДЮСШ), тому числі 7 спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл олімпійського резерву, 1 дитячо-юнацька спортивна школа для інвалідів, 1 дитячо-юнацька спортивна школа для дітей-сиріт та дітей, що залишились без піклування батьків. До систематичних занять з обраного виду спорту залучено 24,5 тисяч дітей та підлітків, що становить 16,5% від загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл Донецької області (у 2015 році – відповідно 22,4 тисяч та 14,9%). Навчально-тренувальний процес здійснюють 820 тренерів-викладачів (у 2015 році – 756), у тому числі 478 – штатних.

За підсумками роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл у 2016 році були визначені кращі. Так, серед спеціалізованих ДЮСШ олімпійського резерву (СДЮСШОР) Донецької області найбільшу кількість балів здобули учні обласної СДЮСШОР з важкої атлетики, друге місце посіли спортсмени обласної СДЮСШОР з плавання та синхронного плавання Донецької обласної організації ФСТ «Україна», третє – обласної СДЮСШОР з велосипедного спорту.

Серед районних ДЮСШ Донеччини кращою за підсумками минулого року виявилася районна ДЮСШ Покровської районної ради Донецької області, другою стала Волноваська районна ДЮСШ, третьою – Мангушська ДЮСШ «Колос».

Серед міських ДЮСШ області місця з першого по третє відповідно посіли: обласна дитячо-юнацька спортивна школа з кікбоксінгу (м. Покровськ), дитячо-юнацька спортивна школа Дружківської міської ради та комплексна дитячо-юнацька спортивна школа № 1 Бахмутської міської ради.

Окрім цього, при підведенні підсумків роботи ДЮСШ та СДЮШОР були визначені кращі тренери Донецької області за 2016 рік у наступних номінаціях (окремо з олімпійських та неолімпійських видів спорту): «вища спортивна майстерність», «кваліфікований резерв», «дитячо-юнацький спорт», а також у загальному заліку.

Кращі представники спортивної громадськості міст та районів за вищезазначеними напрямками отримали грамоти і кубки, які вручив начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Володимир Мицик.

Третім питанням порядку денного був хід підготовки спортсменів Донецької області з пауерліфтингу до Х Всесвітніх ігор, які проходитимуть 20-30 липня в польському Вроцлаві. Володарями ліцензій на участь у змаганнях є два представники регіону: краматорчанин Олексій Бичков та лиманець Олексій Рокочий. Обидва атлети на даний час проходять курс реабілітації після операцій. У червні для наших пауерліфтерів заплановані збори в Києві, а до цього часу вони проходять підготовку на місцях. Окрім цього, у резерві на участь у Х Всесвітніх іграх знаходиться Антонина Марченко з Дружківки. Наразі спортсменка готується до першого старту в 2017 році – чемпіонату Європи, що відбудеться в травні в Малазі (Іспанія).

Також у рамках засідання колегії управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації були озвучені основні завдання Донецького обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Серед них – проведення з 1 по 30 квітня обласного заходу в рамках Всеукраїнського місячника «Спорт для всіх – спільна турбота». У ході місячника здійснюватиметься упорядкування та облаштування спортивних майданчиків напередодні весняно-літнього сезону за участю широкої громадськості. Його мета – покращання умов для регулярних занять масовою фізичною культурою різних соціальних і вікових груп населення за місцем проживання та в місцях масового відпочинку громадян.

Управління з питань фізичної культури та спорту
Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *