Відійшов до вічності о. д-р Едвард Погорецький

14 травня 2017 року відійшов до вічності римо-католицький священик о. д-р Едвард Погорецький, що більше десяти років свого життя присвятив навчанню та духовним настановам духовенству і мирянам Української Греко-Католицької Церкви, починаючи з 1994 року.

Звернення Бога до пророка Єремії «Йди там, де тебе посилаю, говори те, що тобі наказую, не страхайся – бо Я з тобою» були головним дороговказом священичого служіння  та християнського характеру о. Едварда.

Світлої пам᾽яті о. Едвард народився 7 березня 1930 року в Грубєшові (Польща). Священичі свячення прийняв 25 лютого 1956 року в Любліні. Працював в різних парохіях Любельської Митрополії  РКЦ. У 1985 році став Директором Інституту Вищої Релігійної Культури від Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ. На цьому посту перебував до 2003 року, коли перейшов на пенсію.

Будучи вже на пенсії, також не полишав України, і навіть коли вже через хворобу не зміг бути в Україні фізично, практично до кінця своїх днів цікавився справами своїх колишіх студентів з «Львівської Групи».

Отець Погорецький неодноразово зустрічався з Митрополитом Львівським Високопреосвященим владикою Ігорем, який також дуже підтримував його ініціативу щодо навчання нашого духовенства і мирян, а також зустрічався зі студентами «Львівської Групи».  

Похорон о. Едварда відбувся 18 травня 2017 року в Любліні. Оскільки частиною його життя стала Україна, у його похоронному прощанні були також і українські посилання.  Перед Божественною Літургією студенти «Львівської Групи» попрощались зі своєю «Дирекцією» листом-спогадами, підписаними Митрополитом Івано-Франківським  Владикою Володимиром,  в якому згадували про те, що до о. Погорецького як «Особи-Інституції можна було завжди звернутись за порадою, добрим словом, словами потіхи, що не дуже добре зданий   іспит – це ще не кінець світу, що, доки живемо, можемо завжди стати кращими». Панахиду за упокій душі світлої пам᾽яті  о. Едварда відслужив віце-ректор Люблінської Семінарії о. Богдан Паньчак разом із семінаристами УГКЦ.

У часі Служби Божої отець-віце-ректор зачитав слова співчуття і подяки священичій родині Люблінської Митрополії і найближчим від Патріарха Блаженнішого Святослава, в якому між іншим сказано «Світлої пам᾽яті  о. Едвард відійшов до вічності, до Господа якому служив усе своє життя не з жалю і не за примусом але з радістю. Цією радістю Євангелія ділився з усіма тими кого зустрічав».

Цією короткою інформацією про світлої пам᾽яті  «Дирекцію» студенти «Львівської Групи» висловлюють вдячність Богові за особу о. Едварда що став частиною їхнього життя.  І нехай радіє Його душа у Господі! Вічная пам᾽ять! 

Колишні студенти «Львівської Групи»  

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *