Досвід, що потребує оприлюднення

Третій рік гібридної війни на сході України вніс у мирне життя українців свої корективи. Горе, біль, невлаштованість, смерть і водночас вибух неймовірної жертовності та самопожертви українців — усе це реалії сьогодення. «Руський мир» отруїв душі значної кількості українців Донбасу, зламав їхнє життя і посіяв зневіру у майбутнє України. Відома істина, що діти — це майбутнє нашої країни. Сьогодні вони, їхні родини, учителі та вихователі не припиняють навчання в школах Луганської та Донецької областей, що, на щастя, не потрапили під окупацію, особливо потерпають від вибухів грізної зброї «руського миру». Відповідальність за майбутнє цих дітей, покладена на педагогів у цей грізний час, ні з чим незрівнянна. Чим можна зарадити лиху?

knyzhkova-dopomoha-1

Саме життя доводить черговий раз істинність і дієвість думки, що лише добром можна здолати наслідки цієї отрути на сході України.

Перший етап Великодньої всеукраїнської акції «Книги для вчителів шкіл Луганщини і Донеччини» на Харківщині, що тривала від початку Великого посту і до його завершення, долучив до її проведення людей із різних куточків України. Нині акція продовжується на теренах українського Донбасу, охоплюючи дедалі більшу кількість освітян і офіцерів цивільно-військового співробітництва цих областей. Нещодавно відбувся другий етап, а попереду, за два місяці, — третій.

У середині лютого 2017 року Видавнича група «Основа» (м. Харків) запропонувала безкоштовно передати понад 20 тон різноманітної навчально-методичної літератури та електронних конструкторів уроків для вчителів з усіх шкільних дисциплін, а також патріотичні плакати. Особлива роль належить директорові харківського видавництва Інні Іванівні Гришиній, яка, як ніхто інший, уже третій рік поспіль опікується проблемами українських військових і мирних жителів сходу України.

knyzhkova-dopomoha-4

До відповідальної акції «Книги для вчителів шкіл Луганщини і Донеччини» долучилися священики, парафіяни УАПЦ та УПЦ КП на Харківщині. Потрібне було велике приміщення, щоб розмісти та розсортирувати книги, перепакувати їх у коробки і надіслати адресатам.
Настоятель Іоанно-Богословської церкви м. Харкова отець Віктор Маринчак не вагаючись дозволив покласти книги в основному приділі церкви, що нині ремонтується. З його благословення протягом майже двох місяців під склепіннями храму виконувалися всі роботи. Отець Геннадій Рахманійко (колишній капелан) допоміг відправляти посібники за призначенням.

knyzhkova-dopomoha-3

Перевезти зі складу і вивантажити методичну літературу погодилися представники харківської організації «Права молодь», учасники Автомайдану, офіцер Олександр Лавров з друзями, відомі харківські волонтери Юлія Смагіна, Ольга Рубцова, Ярослав Глушаєв, парафіяни Свято-Миколаївської церкви УАПЦ с. Циркуни, Іоанно-Богословської церкви УПЦ КП.
До основної «чоловічої» роботи долучилася «важка артилерія» — майбутні офіцери українського війська та їхні командири. Вони щонеділі під час звільнень поспішали до храму, аби ретельно спакувати 20 тон книг. З розуміння поставилося до проведення акції керівництво Харківського факультету військової підготовки НТУ «ХПІ» (колишній Харківський інститут танкових військ) в особі заступника начальника факультету, офіцера по роботі з особовим складом підполковника Олександра Григоровича Сінька, який пояснив курсантам важливість проблеми для освітян. Їхні друзі, курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил ім. І. Кожедуба, теж продемонстрували злагодженість і працьовитість під час робіт. Офіцери цього університету всіляко сприяли організації роботи.

knyzhkova-dopomoha-2

Загалом військова молодь, яка навчається сьогодні в Харкові, умотивована, серйозна, адже значна частина її — це колишні учасники АТО, які на власні очі бачили та відчули на собі життя людей на передовій і в «сірій зоні». Життя під безкінечними вибухами…
Київське керівництво ПП «Нічного експресу» в особі Дмитра Шафрана, дізнавшись про акцію, що проводить Видавнича група «Основа» в Харкові, запропонувало безкоштовно доставити літературу в призначені регіони.

Допоміг організувати транспортування літератури на «Нічний експрес» начальник Харківської академії Національної гвардії генерал-майор А. В. Соколовський, надавши дві вантажівки. Курсанти на чолі зі своїми викладачами Анатолієм Васильовичем Ковтуном та Олегом Васильовичем Іванченком відвантажували із храму коробки із книгами та мішки з дисками для шкіл сходу України.

Далі до справи долучилися офіцери цивільно-військового співробітництва Луганської та Донецької областей, які охоче погодилися доставляти за призначенням навчально-методичну літературу.

Про значення цієї акції згадує офіцер ЦВС майор Андрій Сутула, який проходив службу у Маріуполі разом із майором Василем Сараєм (основне місце служби — Харківський інститут танкових військ) і доставляв подібний ватаж до сільських шкіл під вибухами снарядів і куль: «Учителі, як діти, раділи подарованим книгам». А ще під час спогадів про роботу в школах у майора Андрія Сутули не раз з’являлися на очах сльози. За його словами, незважаючи на вибухи, до яких звикли вже вчителі та діти, навчившись розрізняти їх, школярі відвідують школу, адже там «можна двічі поїсти». Частину відведеного часу на навчання школярі разом з учителями проводять у підвалах шкіл. А ще директори шкіл під час нальотів просять школярів кричати, аби нападники чули, що там діти…

knyzhkova-dopomoha-6

Військові роблять усе, щоб якимось чином зарадити людському горю і дати відчути, що про них пам’ятають і дбають.

Варто наголосити, що забезпечення навчально-методичною літературою від Видавничої групи «Основа» (м. Харків) уже стало традицією. Понад два роки тому бійці 24-ї окремої механізованої Бердичівської Залізної бригади імені Князя Данила Галицького та 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, які дислокуються на заході України, завдяки поширенню посібників налагоджували контакти із місцевим населенням. Тоді книги від видавництва їм доставляли харківські волонтери Ольга Рубцова та Юлія Смагіна.
На сьогодні майже всі школи Луганщини та Донеччини, підконтрольні українській владі, отримали книги. Навчально-методичну літературу для вихователів було доставлено в дитячі садки Покровська Донецької області.

Уповноважена особа Мирослава Геннадіївна Меломедова з Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації надала контакти представників усіх районних та міських управлінь освіти своєї області. На Луганщині контакти з освітянами налагодили самі офіцери цивільно-військового співробітництва. Важливо, що під час цієї акції розширилося коло небайдужих людей на самій території Донбасу, зокрема до справи долучилися методисти різних рівнів освіти.

Пропонуємо вашій увазі відгук командира групи цивільно-військового співробітництва штабу оперативно-тактичного угруповання «Луганськ» майора Басалиги Валерія Олександровича про доставку книг на Луганщині: «Ви коли-небудь бачили викладачів, які поводяться, як першокласники? А нам довелося! А все завдяки небайдужим людям! І все тому, що школи Луганської області забезпечуються навчально-методичними матеріалами Видавничої групи «Основа» (м. Харків). Щастя вчителів — запорука знань учнів!».

knyzhkova-dopomoha-7

P.S. До речі, хотілося б наголосити, щоб подібною діяльністю займалося більше видавництв, адже на сході України з нетерпінням чекають на українські книги.

Ніна НЕМИРОВСЬКА,
Харків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *