Повітряна гавань Криму і люди Путіна: хто контролює аеропорт «Сімферополь»

Під час російської анексії Криму російські військові захопили аеропорт «Сімферополь». З березня 2014 року українська влада спільно з Євроконтролем та ІКАО закрили об’єкт і повітряний простір над ним для польотів. Незважаючи на заборону, російські федеральні структури і підконтрольна Москві влада Криму продовжують протиправно експлуатувати аеропорт з позамежним перевищенням його можливостей. Крим.Реалії розбиралися: хто, що і навіщо робить у закритому українською владою аеропорту Сімферополь.

Щодня російські авіакомпанії здійснюють сотні незаконних рейсів в аеропорту «Сімферополь». При цьому багато хто не хочуть бути поміченими на території аеропорту і тому відключають розпізнавальні дані свого кримського маршруту. У цьому можна переконатися, якщо простежити за переміщеннями російських повітряних суден на онлайн-сервісі Flightradar24.

Скрін сайту Флайтконтроль 24 28.06.2017 р.: повітряне судно без зазначення маршруту прямує до Криму

Крім незаконного використання аеропорту «Сімферополь» для обслуговування літаків, підконтрольна Росії влада Криму без узгодження з Україною проводить роботи з модернізації злітно-посадкових смуг (ЗПС) і аеродрому. Визначена російськими нормативними актами реконструкція аеропортового комплексу за рахунок приватних інвесторів у рамках окремої федеральної цільової програми дозволила місцевій владі змінити призначення земель і фактично вилучити їх у власників для реалізації проектів в інтересах російських бізнес-структур.

Історія аеропорту

Рішення про відведення землі й початок будівництва аеропорту «Сімферополь» з подальшим відкриттям авіалінії Сімферополь-Москва було ухвалено 21 січня 1936 року. До початку Другої світової війни регулярними повітряними лініями аеропорт був пов’язаний з Києвом і Харковом. Основні польоти – для потреб сільського господарства – виконувалися на літаках «По-2». Аеропорт довгий час мав дві ЗПС, одна з яких була спеціально побудована як резервна для прийняття радянського космічного човника «Буран». Ближню злітно-посадкову смугу закрили через недостатні довжину і міцність, оскільки маса і вантажопідйомність сучасних повітряних суден збільшилася в рази. А далеку, яка залишилася у спадок від проекту «Буран», експлуатують досі. Вона призначена для прийому повітряних суден усіх типів (аеродром класу А). Під цією смугою і рульовою доріжкою прокладений тунель автодороги Р-25 Сімферополь-Євпаторія, що пролягає між селами Укромне і Родникове Сімферопольського району.

Пошуки власників землі

З роками аеропорт необхідно було реконструювати. Ідеї залучення інвестицій на ці цілі озвучувалися кримськими чиновниками задовго до російської анексії півострова. Запрошення до участі в реконструкції аеропорту «Сімферополь» і розвитку малої авіації в Криму лунали для інвесторів ще в 2011 році.

А вже після російської анексії півострова за роботи в аеропорту взялося підконтрольне Росії керівництво об’єкта. Станом на листопад 2015 року в Криму розшукували власників земельних ділянок на території Родниковського, Мирнівського, Перовського, Гвардійського сільських поселень Сімферопольського району з метою проведення переговорів щодо викупу ділянок в рамках розвитку аеровокзального комплексу. Земля, передбачена для розміщення аеропортової інфраструктури, перебувала в приватній власності. Загалом – 139 ділянок.

Наприкінці 2015 року в підконтрольному Росії уряді Криму оголосили в розшук власників 26 ділянок, розташованих у зоні, прилеглій до території аеропорту Сімферополь, загальною площею близько 44 гектарів.

У березні минулого року керівництвом аеропорту «Сімферополь» було оголошено про купівлю першої земельної ділянки. Повідомлення про це було опубліковано на сайті держзакупівель Росії. Максимальна ціна, позначена в документації про закупівлю, становила понад 3 мільйони рублів. Процедура передбачала закупівлю у єдиного постачальника. Продавцем виступала сім’я з села Мирне Сімферопольського району. Площа ділянки –44,7 тисячі квадратних метрів.

Однак про результати розшуку власників та завершення процесу викупу земельних ділянок у законних власників кримські чиновники більше не повідомляли.

Господарі аеропорту

Будівництво нового термінального комплексу аеропорту «Сімферополь» планується завершити до 2018 року. Про це заявила підконтрольна Росії влада Криму після початку реалізації інвестиційного проекту в травні минулого року. Чиновники сподіваються, що з введенням в експлуатацію нового аеровокзального комплексу площею 78 тисяч квадратних метрів пропускна спроможність аеропорту зросте до 3,6 тисяч пасажирів на годину, і в цілому за рік аеропорт зможе обслуговувати 6,5 мільйонів (з можливістю розширення до 10 мільйонів) пасажирів на рік.

За інформацією чиновників, у конкурсі проектів нового аеровокзалу Сімферополя брали участь 12 претендентів. Перемогу здобув представник з Південної Кореї з проектом від відомого архітектурно-проектного бюро Samoo Architects & Engineers, названого підрозділом компанії Samsung. На сайті корейського архітектурного бюро інформація про проект сімферопольського аеропорту відсутня. Південна Корея входить в число країн, влада яких підтримала резолюцію Генеральної асамблеї ООН на захист територіальної цілісності України в 2014 році.

Фото об'ємного проекту нового аеровокзалу Сімферополя, представленого південно-корейською компанією

Відсутність публічності і відкритості в питаннях проведення конкурсу проектів та підготовки будівництва нового аеровокзалу в аеропорту «Сімферополь» не завадила російській Головдержекспертизі його затвердити.

100% паливно-заправного комплексу на аеродромі Сімферополь вже зараз належить компанії «Вітек» на чолі з Акопом Адріасяном. А це одна з найприбутковіших на сьогодні сфер діяльності аеропорту. Компанія «Вітек» є єдиним у Криму партнером «Роснефть Аеро» – оператора авіазаправного бізнесу ПАТ «НК« Роснефть» на чолі з членом правлячої в Росії команди з близького оточення Володимира Путіна Ігорем Сечиним.

Оборудки аеропорту «Сімферополь» в базі тендерів Росії залишаються засекреченими. Вони позначаються як комерційні, а їхні результати не публікуються.

У серпні 2016 року кримська влада передала аеропорт «Сімферополь» під контроль бізнес-структурам російського бізнесмена Юрія Ковальчука.

При цьому невирішеними, як і раніше, залишаються питання, пов’язані з відповідністю діяльності аеропорту вимогам міжнародного законодавства, його сертифікацією, згідно зі стандартами безпеки та іншими вимогами ІКАО.

Хоча, можливо, ті, в чиїх руках виявився аеропорт, такими питаннями не задаються. Відомо, що аеропортом «Сімферополь» активно цікавляться в Міноборони Росії, представники якого прагнуть повернути півострову звання «непотоплюваного авіаносця».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *