Пам’ятник Франку для встановлення в Мадриді готова надати влада Трускавця

Українська громада Іспанії просуває спорудження українського монумента в іспанській столиці — мова йде про ініціативу встановлення пам’ятника Іванові Франку.

Для організаційно-правового упорядкування цієї громадської культурної ініціативи, на Піренеях створили окрему юридичну особу – Об’єднання асоціацій українців Іспанії для монументалізації Івана Франка.

З пропозицією сприяння цій ініціативі вже виступило, зокрема, керівництво Трускавецької міської ради, звідки можуть передати під цю ціль готовий бронзовий пам’ятник Івана Франка в повний зріст, пише видання Global Ukraine.

Наразі питання про принципову згоду Мадрида прийняти на увіковічення постать Івана Франка знаходиться на розгляді в офісі мера іспанської столиці – Мануели Кармени. Як повідомили в громадському Об’єднанні українців, на їх звернення вже відповіла губернатор Мадридської автономної області Крістіна Сіфуентес: «Ця ініціатива вшанування постаті Івана Франка пам’ятником в Мадриді є славною та заслуговує на лояльність, зважаючи на визначну роль Франка в поширені іспанської літератури в Україні та його власну велич як автора», – пише пані Сіфуентес.

Губернатор Мадриду підсумувала так у листі-відповіді: «Хочу висловити свою підтримку запропонованому громадському вшануванню такого видатного українського інтелектуала за прокладені ним мости між слов’янською культурою та Західною Європою».

Зараз членами Об’єднання є шість асоціацій з чотирьох іспанських міст: «Українці Алкали» (м. Алкала-де-Енарес, голова – Андрій Модрицький), «Джерело» (м. Барселона, голова – Ольга Дзюбан), «Україна» (м. Валенсія, голова – Михайло Петруняк), «Червона Калина» (м. Мадрид, голова – Іван Хорош), «УПА Воля» (м. Мадрид, голова – Іван Вовк) та «Молода Україна» (м. Мадрид, голова – Світлана Кметик). До цих асоціацій долучаються українські публіцисти Мадриду – Творче Об’єднання «Наше Слово».

На підтримку ініціативи встановлення пам’ятника Іванові Франку в Мадриді в мережі Фейсбук шириться флешмоб під хештегом #MonumentoIvanFrankoEnMadrid. У ньому вже взяли участь українські суспільні діячі Іспанії, США, Канади та самої України – опублікувавши своє фото з роздруком плакату флешмобу.

У 2015-2016 рр. популяризація Івана Франка іспанською мовою проводилася на основі Українсько-Іспанського студентського наукового товариства Університету Валенсії, за фінансової підтримки цього іспанського вишу. Зокрема, торік до 160-річчя Великого Каменяра, був запущений портал франкознавства іспанською мовою.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *