«День гуманізму» у Волноваському районному центрі зайнятості

       За статистикою Міністерства охорони здоров’я людей із порушеннями слуху в Україні більше мільйона, а з діагнозом “глухота” – більше 100 тисяч. В нашій країні суспільству зручно вдавати, ніби таких людей просто не існує, хоча, насправді, їхні права захищають  конвенція ООН “Про права інвалідів”, Конституція України, закон “Про соціальний захист інвалідів України” та ще чимало указів та розпоряджень. Складно навіть уявити, з якими проблемами доводиться стикатися глухим і слабочуючим.

27 липня на базі Волноваського районного центру зайнятості пройшов профінформаційний захід, присвячений особливим потребам нечуючих людей. На семінарі фахівці служби зайнятості спробували доторкнутись до душі кожного відвідувача. Протягом заходу спеціалісти розповіли про базову потребу кожної людини бути почутою, навели багато прикладів проблемних ситуацій з життя нечуючих людей та вказали шляхи їх вирішення. Для роздуму присутнім надали 5 основних причин, чому жестову мову важливо та цікаво вчити, адже в Україні вона визнана офіційно і захищається законом.

Відвідувачі заходу мали унікальну можливість розпочати вивчення жестової мови вже під час семінару та ознайомитися з дактилем, спеціальною жестовою абеткою, кожна літера якої має свою комбінацію пальців правої долоні. Дактиль використовується для імен, географічних назв, або для тих слів, які ви не знаєте, як показати саме жестовою мовою.

Для людей, які надихнулись ідеєю вивчення жестової мови у подальшому, фахівці розповіли, що нещодавно, завдяки співпраці Відкритого Університету Майдану та ГО «Відчуй», з’явився перший в нашій країні безкоштовний онлайн-курс жестової мови «Відчуй: жестова мова для всіх».

Отже, чи варто вчити жестову мову, вирішувати вам. Але уявіть собі, що одного разу, зустрівши у магазині, в парку або в кафе людину, яка не може вас почути, лише одне ваше «жестове» «Доброго дня!» зробить її щасливішою. Так давайте робити світ кращим для всіх прямо зараз і почнемо безпосередньо з себе.

Інформація підготовлена Донецьким обласним центром зайнятості

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *