Такий різний джаз: як провели фестивалі в Коктебелі та Чорноморську

У Чорноморську, на узбережжі Одеської області завершився чотириденний Koktebel Jazz Festival. Тут виступили як українські, так і закордонні виконавці й колективи. Серед зіркових гостей: Карл Фрієрсон, Джей-Джей Йохансон, Asian Dub Foundation. Тижнем раніше в анексованому Криму відбувся фестиваль Koktebel Jazz Party, організований російським телеведучим Дмитром Кисельовим. На його закритті виступив президент Росії Володимир Путін, подякувавши за участь колективам, які приїхали на анексований півострів. Фестиваль Коктебелі вперше відбувся в 2003 році ‒ відтоді він 11 років відбувався на території Криму. Після анексії півострова його відродили на материковій частині України

Президент Koktebel Jazz Festival Лілія Млинарич вважає, що фестиваль став важливою музичною подією для всієї України.

Лілія Млинарич

‒ Цього року фестиваль, безперечно, вдався, незважаючи на всі труднощі в організації, і вже настав час перейменовувати Чорноморськ у Коктебельськ ‒ так жартували наші гості. Щодо виконавців, то, на мою думку, майданчик знову, як і в минулі роки, став місцем відкриття нових талантів. Три групи, які в 2016-му починали з відкритої сцени, зараз виступили в основному відділенні ‒ New Jazz. Великим успіхом вважаємо приїзд світових зірок Asian Dub Foundation ‒ перший в музичній історії України. В іншому ми ризикнули поставити в програму досить складну авторську музику ‒ і не прогадали, відгуки дуже хороші.

Лілія Млинарич

Український і кримськотатарський джазовий музикант Усеїн Бекіров вважає, що організаторам Koktebel Jazz Festival вдалося перенести кримську атмосферу до Чорноморська.

Усеїн Бекіров

‒ Фестиваль відбувся на дуже високому рівні, приймали нас відмінно, атмосфера неймовірна. Організатори намагаються утримати істинний дух Коктебеля й Криму, й у них це виходить. Зал на нашому виступі був повний ‒ зайняли всі 300 місць, причому дуже багато саме місцевих жителів, з Чорноморська. Публіка була підготовлена саме до класичного джазу, хоча я грав трохи ускладнену програму. Люди аплодували, викликали на біс, словом, все вдалося.

Усеїн Бекіров

Лілія Млинарич зазначає, що фестиваль провели без фінансової підтримки держави ‒ організаторам допомагали волонтери.

Лілія Млинарич

‒ Цього разу на фестивалі працювала команда волонтерів ‒ наприкінці ми запросили їх на сцену і подякували за працю. Хлопці зізналися, що це був перший подібний досвід в їхньому житті, і вони його не забудуть. Я нагадаю, що Koktebel Jazz Festival не користується державною підтримкою. Єдиний раз ми виграли тендер на мільйон гривень у 2008 році, але так і не отримали (гроші ‒ КР). Тільки тоді стали продавати квитки ‒ до того всі сцени були відкритими. В результаті сформувався такий суспільно-приватний фестиваль, який не фінансується з бюджету України. Хоча зараз нам потрібні, швидше, не гроші, а інфраструктурна підтримка: наприклад, нормальне транспортне сполучення між Одесою та Чорноморськом.

Що стосується планів на наступний фестиваль у Чорноморську, Лілія Млинарич зізнається: поки не може анонсувати його на тому ж концертному майданчику, оскільки він належить державному підприємству «Чорноморський торговий порт». Організатор зазначає, що паралельно Koktebel Jazz Festival шукає інвесторів.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *