Міфи про розвиток Криму: про що свідчать прибутки кримчан

Вочевидь, призначений Росією уряд Криму третій рік повідомляє про успіхи економіки півострова: нібито виробництво зростає, безробітних майже немає, а ціни не встигають наздоганяти зарплати. Журналісти телепроекту Крим.Реалії перевірили цифри, озвучені російськими чиновниками.

«Уряд Криму підбив підсумки розвитку республіки в складі Російської Федерації за три роки, зокрема в порівнянні з останніми роками перебування республіки у складі України… Позитивна динаміка є», ‒ пише в фейсбуці нинішній голова півострова Сергій Аксьонов, посилаючись на результати звіту «Підсумки розвитку Республіки Крим у складі Російської Федерації».

Міністерство економічного розвитку Криму порівняло досягнення минулого року з показниками двох попередніх. Загальні результати, за інформацією підконтрольного Росії відомства, такі: все хороше зростає, все погане зменшується.

Але не такі вже однозначні оцінки російських та українських експертів.

«І Крим, і Севастополь закінчили рік з великими дефіцитами бюджету», ‒ приходить до висновку економічний географ, професор Московського державного університету Наталя Зубаревич.

Професор спростовує запевнення російської влади Криму.

«У 2014-му році майже нічого не вироблялося. Звичайно, буде зростання на цьому тлі. Це не коректно. Порівнювати треба, дивитися на те, що було в 2016-му, що в 2017-му», ‒ вказує експерт на прорахунки.

Наталя Зубаревич

Рівень життя

Відповідно до показників звіту, середній заробіток кримчанина за три роки збільшився майже вдвічі: з 10 тисяч рублів у 2014 році до 19 тисяч рублів у 2016 році.

19 тисяч рублів ‒ це майже 284 долари за курсом минулого року. Перед російською анексією середня зарплата в Криму становила 2877 гривень, або 360 доларів за курсом того часу. Тобто за три роки середні прибутки кримчан зменшилися на чверть.

Рівень середнього заробітку

При цьому продукти й комунальні послуги дорожчають. Зокрема, влітку 2016 року ціна на газ збільшилася на 10 відсотків, а на тепло та гарячу воду ‒ на 15 відсотків.

Що відчувають кримчани ‒ економічне зростання чи спад? Про це журналісти Крим.Реалії запитали сімферопольців.

«Ну, вистачає, будемо так говорити».

«Мені особисто вистачає, тому що я в армії служив і пенсію пристойну дали, тому мені вистачає, а взагалі люди скаржаться».

«Ось ходжу оформляю, доплату якусь буде чи не буде, не знаю. Ціни, звичайно, у нас… досить… хороші».

«Безробіття, напевно, зменшилось, зайнятість є ‒ працювати тільки не хочуть».

Нинішнє Мінекономрозвитку Криму повідомляє: за три роки рівень безробіття на півострові скоротився в 9 разів. Нібито з 55 тисяч безробітних, офіційно зареєстрованих у 2013 році, до кінця 2016 року залишилося тільки 6 тисяч.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Чи стали кримчани багатші після анексії півострова Росією?



Share this video

0:05:50



0:00:00
/0:05:50






Завантажити на комп'ютер

Сільське господарство

Минулого року в Криму засіяли більше технічних культур. Всього площа полів зросла на 60 тисяч гектарів. Але овочів, баштанних і картоплі висадили менше.

Скоротилися й приватні городи. За три роки ‒ на 82 тисячі гектарів. Це у вісім разів більше, ніж площа Сімферополя.

Площа посівів у господарствах

«Дефіцит води ‒ природно, селянські господарства скорочують свої городи. Ну не будеш же ти вирощувати помідори й огірки без води ‒ вони просто не виростуть. Те ж саме стосується картоплі та інших культур. Зараз у Криму росте те, що не вимагає особливого поливу», ‒ каже політолог із Криму Євгенія Горюнова.

Євгенія Горюнова

Промисловість

Минулого року зменшилось виробництво напоїв, вина та молока. Менше випустили електрообладнання та металевої продукції.

Але російський прем’єр Дмитро Медведєв продовжує наполягати: кримська економіка продовжує зростати. Про це він говорив під час візиту на суднобудівний завод «Море» у Феодосії.

«Відразу ж після повернення півострова до складу Росії ми почали виправляти ситуацію. У заводів з’явилися замовлення та довготривалі контракти. Багато підприємств ми залучаємо до структурних проектів», ‒ сказав Медведєв.

Показники виробництва

Політолог вказує на галузь, яка збільшила обсяги виробництва: видобуток корисних копалин зріс на 22 відсотки.

«Варварський видобуток будівельних матеріалів зростатиме, тому що буде будуватися траса «Таврида», Керченський міст і так далі. І, відповідно, за рахунок цього «бурхливе» промислове зростання, але це ж не показник промислового зростання: інші галузі економіки, інше виробництво, навпаки, скорочується», ‒ вказує Горюнова.

Інвестиції

Іноземні вливання склали десяту частину торішнього кримського бюджету ‒ близько 150 мільйонів доларів. Для порівняння: у 2013 році іноземці вклали в Крим понад 1,5 мільярда доларів.

Іноземні інвестиції

«Рівень дотаційності бюджету республіки Крим ‒ дві третини. Ну, це трохи краще Дагестану ‒ між Дагестаном і Карачево-Черкесією. А рівень дотаційності Севастополя ‒ понад 50 відсотків», ‒ констатує Зубаревич.

За словами аналітиків, опитаних Крим.Реалії, найближчим часом кримчани не відчують приріст добробуту. А гроші з російського бюджету швидше підуть на масштабні технічні проекти, ніж на освіту, охорону здоров’я та зарплати.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *