Крим без Linux: чому розробники залишають півострів

Розробники відкритого програмного забезпечення Fedora Linux заборонили використовувати його в анексованому Криму. Це рішення вони обґрунтували правилами експортного контролю США.

Експерт з відкритого програмного забезпечення компанії UAlinux Володимир Попов вважає, що кримські користувачі навряд чи постраждають від заборони.

Володимир Потапов

‒ Відкрите програмне забезпечення ‒ на те й відкрите, що можна взяти його код і створити модифікацію. У Росії пішли цим шляхом і зробили близько п’яти варіацій Linux для органів державної влади. Так що не думаю, що заборона на один дистрибутив серйозно позначиться на користувачах у Криму. Розробники Fedora дотримуються американського законодавства, але таких команд у всьому світі безліч. Набагато серйознішою могла би стати заборона Google на використання операційної системи Android у Криму.

Голова українського холдингу Internet Invest Олександр Ольшанський переконаний, що юристи Fedora просто вирішили перестрахуватися.

Олександр Ольшанський

‒ Заборона від Fedora більше схожа на юридичну відписку ‒ щоб до них не було претензій від американської влади. Реальних наслідків чекати не варто. Я поки не розумію, як розробники вільного програмного забезпечення обмежуватимуть його використання на підсанкційних територіях. Йдеться, швидше, про обмеження прибутку, який компанії можуть отримати від роботи з такими програмами. При цьому ми можемо чути заяви російської влади Криму, що вони створять місцеву «Силіконову долину» та імпортозамінять західну продукцію, але тут навіть обговорювати нічого. Росія ‒ і та заледве могла б собі таке дозволити, не кажучи вже про невеличкий півострів.

Голова правління Асоціації підприємств інформаційних технологій України Елліна Шнурко-Табакова зазначає, що американські розробники цілком можуть піти далі у своїх обмеженнях.

Елліна Шнурко-Табакова

‒ Заборона розробників Fedora укладається в загальну канву економічних санкцій проти Росії та Криму, коли головна мета ‒ максимально ускладнити роботу на окупованій території. Звичайно, найдієвішим кроком було б заблокувати завантаження дистрибутивів та оновлень з російських IP-адрес, які належать до півострова. Думаю, що за бажанн це можна зробити. Якщо російські розробники, які адаптують дистрибутиви Linux для свого ринку, будуть помічені в спробах полегшити роботу кримських користувачів, колеги з Fedora просто розірвуть з ними партнерську угоду.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *