Антикорупційний суд потрібно створити цього року – Артем Ситник

Подальше зволікання зі створенням Антикорупційного суду поставить під загрозу усю антикорупційну реформу в Україні. На цьому наголосив Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник 27 вересня під час експертної дискусії щодо сприйняття корупції та оцінки корупційних ризиків в судовій системі.

«Зараз – найкращий момент для того, аби Президент подав до Верховної Ради України законопроект, який врегулює особливості формування та діяльності Вищого антикорупційного суду (ВАСУ). Від того, якою буде позиція влади в цьому питанні, залежить, чи вдасться антикорупційним органам втримати спільні здобутки», — підкреслив Артем Ситник.

Директор нагадав про існування загальної концепції створення ВАСУ, запропонованої міжнародними та українськими експертами (див. схему нижче). Відповідно до неї, Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи у першій інстанції. У його складі для гарантування права громадян на оскарження вироків функціонуватиме апеляційна палата. Для розгляду касаційних скарг пропонується створити окрему Антикорупційну палату у Кримінальному касаційному суді Верховного Суду України.

Артем Ситник подякував депутатам Європейського парламенту, Європейській комісії та іншим органам ЄС за підтримку у питанні створення спеціалізованого антикорупційного суду: «Саме завдяки підтримці міжнародних партнерів та громадськості сьогодні доцільність його створення є загально визнаним фактом».

Нагадуємо, станом на 31 серпня 2017 року 26 із 86 справ, переданих НАБУ і САП до суду, залишаються без розгляду.

Експертна дискусія «Сприйняття корупції та оцінка корупційних ризиків у судовій системі. Ефективне вирішення проблеми – створення антикорупційного суду?» організована представництвом міжнародної антикорупційної мережі Transparency International та Програми USAID з реформування сектору юстиції «Нове правосуддя».

Публікації на тему: https://goo.gl/JrLXYF

Схема у кращій якості: https://goo.gl/HS4P61

 

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *